Granturi pentru IMM-uri care vor să investească în dezvoltarea și cercetarea unor produse noi
În Articol
- Granturile acordate de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării vor fi acordate întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) sub formă de vouchere. Doar 250 de societăți vor beneficia de finanțări, bugetul programului este de 8 milioane de lei. Cu granturile primite, companiile vor putea finanța programe de cercetare, dezvoltare, inovare (CDI).
În ședința de astăzi, 31 octombrie, ar urma să fie aprobat memorandumul „Încadrarea schemei de ajutor de minimis „Ajutor de minimis pentru Vouchere (cecuri) de inovare” aferentă Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027 al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român”.
Este vorba de un document care va aviza un nou program de finanțare în domeniul cercetării. Memorandumul a fost analizat în ședința de miercuri, 30 octombrie, iar astăzi ar urma să fie aprobat.
„Aplicăm în premieră o soluție modernă în domeniul noilor tehnologii: voucherele pentru inovare, introduse de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Aceste vouchere vor conduce la accelerarea transferului tehnologic între organizațiile de cercetare și IMM-uri. Este un program-pilot de 8 milioane de lei pe care îl vom extinde în viitor”, a declarat miercuri premierul Marcel Ciolacu.
Programul de finanțări va fi unul de minimis.
Durata, buget și beneficiari
Se va respecta principiul „Sinergia cu alte programe” din Hotărârea Guvernului nr. 1188/2022, pentru a integra acțiunile în mod complementar cu programele operaționale, planurile sectoriale de C&D, Planul Național de Reziliență și Redresare, și programele europene și internaționale de cercetare și inovare.
Sprijinul financiar este asigurat prin bugetul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, pentru schema de ajutor de minimis „Ajutor de minimis pentru Vouchere (cecuri) de inovare”.
Durata**: De la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului ministrului cercetării, inovării și digitalizării, până la 31 decembrie 2027.
Plățile se vor face până la 31 decembrie 2030.
Buget poate atinge doar până la maximum 8 milioae de lei, asigurat din bugetul aprobat Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Numărul maxim estimat de beneficiari este de 250.
Condiții de eligibilitate
Schema se adresează microîntreprinderilor și IMM-urilor care achiziționează servicii CDI de la organizațiile de cercetare. Criterii de eligibilitate:
- Este IMM, indiferent dacă are activitate CDI.
- A avut activitate în ultimul exercițiu financiar și cifra de afaceri este cel puțin egală cu suma solicitată.
- Are personal angajat și nu are conflicte de interese cu furnizorii de servicii.
- Nu a depășit plafonul de minimis de 300.000 euro în ultimii 3 ani.
- Nu este în dificultate financiară sau sub proceduri legale care să implice insolvabilitate, faliment, reorganizare judiciară etc.
- A îndeplinit obligațiile de plată a taxelor și contribuțiilor.
- Reprezentantul legal nu a fost condamnat pentru fapte care afectează etica profesională.
- Beneficiarul nu a fost subiectul unei decizii de recuperare a unui ajutor de stat neexecutată.
Schema de ajutor de minimis
Permite finanțarea proiectelor câștigătoare la competițiile organizate pentru „Vouchere (cecuri) de inovare” în cadrul Subprogramului 5.7.1. Parteneriate pentru competitivitate din Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2022-2027 al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Granturile vor fi acordate Facilitarea achiziționării de servicii CDI de la organizațiile de cercetare de către întreprinderi. Prin acest program se dorește „sprijinirea cercetării și dezvoltării”.
Obiective secundare:
- 1. Creșterea productivității și competitivității produselor la nivelul IMM-urilor.
- 2. Încurajarea IMM-urilor să investească în activități de cercetare-dezvoltare pentru a lansa produse și servicii inovative.
- 3. Dezvoltarea de parteneriate între IMM-uri și organizații de cercetare.
- 4. Valorificarea competențelor tehnico-științifice din sistemul național de CDI în sectorul productiv.