Business News

Firmele ar putea renunța la câte un angajat la fiecare 15 salariați pe care îi au. Efectul majorării salariului minim la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025

29 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

În cazul unei firme mici, de exemplu, cu până la 15 muncitori, unul dintre ei va pleca acasă de anul viitor, conform calculelor patronatelor. Asociațiile patronatele din sectorul IMM-urilor se tem de creșterea taxelor începând cu 1 ianuarie 2025 și cer să fie reduse și cheltuielile bugetare.

În același timp, patronatele își exprimă dezacordul cu privire la o eventuală reducere a pragului de impozitare a microîntreprinderilor, măsură cerută de UE.

Decizii luate pe repede înainte

Reprezentanții patronatelor din sectorul IMM-urilor susțin că nu sunt de acord cu majorarea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2025, așa cum doresc guvernanții.

Ion Glișcă, președintele Patronatului Județean al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii Argeș, de exemplu, se declară nemulțumit de maniera în care autoritățile au comunicat vizavi de această decizie, adică pe repede înainte, pentru a da bine la Bruxelles.

Din păcate același lucru se întâmplă și legat de modificările la codul fiscal și multe alte decizii luate de pe o zi pe alta, care împiedică firmele să-și facă planuri pe un termen mai mare de timp. De altfel, tot mai multe companii, fie că vorbim de IMM-uri sau de multinaționale vorbesc de lipsa predictibilității.

„Eu nu sunt de acord cu această majorare, care este a treia într-o perioadă de un an și jumătate cred, nu mai știu, e prea mult oricum, deoarece fondul de salarii la firmele noastre crește semnificativ. Eu la o firmă mică cu până la 15 angajați trebuie să reduc un post, ca să pot să mă încadrez în bugetul de salarii”, a declarat pentru Termene.ro Ion Glișcă.

Reprezentantul Patronatului argeșean afirmă că patronatele și sindicatele au fost chemate din scurt la discuțiile legate de majorarea salariului minim brut, o practică tot mai des întâlnită în ultima vreme la Guvern. Partea bună este că din salariul minim de 4.050 lei, o sumă de 300 de lei nu este supusă impozitelor. Marea temere este legată, însă, de creșterea taxelor de anul viitor.

E doar începutul

„E bine că s-au acceptat cei 300 de lei, însă, ce ne îngrijorează pe noi, sunt următoarele taxe. Teama mea personală este că acesta e începutul”, declară Glișcă.

El atrage atenția că unul dintre sectoarele care vor fi cel mai afectate va fi comerțul, care în condițiile creșterii TVA-ului, dar și a altor taxe se va confrunta cu o reducere dramatică a vânzărilor.

„A mai existat această situație în 2009, începutul anului 2009. Creșterea TVA-ului a dus la scădere dramatica a vânzărilor de 30-40%. Firmele mici din servicii, din comerț sunt primele care sunt amenințate de micșorarea veniturilor”, avertizează Glișcă.

Pragul microîntreprinderilor

Legat de relația cu UE, Glișcă spune este o greșeală reducerea pragului de impozitare în cazul microîntreprinderilor de la 500.000 euro undeva la 80.000 euro, noua variantă vehiculată, acum

„Trebuie să lasăm IMM-urile, să nu umblăm la prag, am făcut-o o dată. Peste 80% din totalul fimrelor din România sunt microîntreprinderi. Omorâm găina care face ouă de aur, așa am făcut mereu, și la pandemie, când măsurile luate au omorât firmele mici, ajutând hipermarketurile, toate aceste măsuri susțin firmele mari, nu pe cele mici”, avertizează Glișcă.

El declară că este necesar un mai bun management administrativ la nivelul Guvernului, în timp ce reducerea cheltuielilor bugetare și atragerea cât mai multor fonduri europene ar trebui să fie obiective principale.

„Să nu fie omorâte firmele mici de dragul de a ține o grămadă de bugetari…Înțelegem deficitul bugetar, trebuie să fie împărțită povara aceasta,. Vine majorarea salariului minim pe spinarea mea, că eu muncesc degeaba și nu-mi mai rămâne nimic, ne chinuim să supraviețuim foarte multe firme, ba mai venim și cu bani de acasă. În momentul în care ești legat cu leasing-uri, cu împrumut la bancă, cu credit furnizor, nu poți să te oprești. Eu aș opri și mâine activitatea, dar nu pot, eu împrumut ca să acoper cheltuielile. Să se împartă această cheltuielă și pe bugetar, să fie jumate-jumate”, adaugă Glișcă.

Salariu minim brut mai mare din 2025

Reprezentanții sindicatelor și cei ai guvernului au fost de acord să voteze pentru majorarea salariul minim brut la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025 la întâlnirea Consiliului Național Tripartit. Din acest organism consultativ fac parte președinții confederațiilor sindicatelor, a confederațiilor patronale și reprezentanții ai guvernului desemnați de premier. Reprezentanții patronatelor nu au fost de acord cu această decizie.

„În ceea ce priveşte salariul minim, este următoarea, de la 1 ianuarie salariul minim 4.050 de lei, se păstrează deducerea fiscală de 300 de lei şi pentru anul viitor. Ca să realizaţi dimensiunea impactului, discutăm de circa 1 milion de persoane doar cu salarii cuprinse între 3.700 de lei şi 4.050 de lei care vor beneficia de această creştere.

Valoarea salariului net este de 2.550 de lei. (…) Evident, această creştere de salariu minim va antrena şi alte creşteri de salarii în interiorul unor companii sau instituţii pentru că va trebui să se facă diferenţierea în funcţie de responsabilitate, complexitatea muncii respective, vechimea în muncă”, a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro