Business News

ANALIZĂ. România pierde într-un singur an tot ce a câștigat de la UE în toată perioada de după aderare. Este vorba de o sumă de 30 de miliarde de euro

23 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Cu ajutorul banilor europeni au fost realizate investiții majore în infrastructură, sume importante ajungând și în agricultură sau în industrie pentru retehnologizarea unităților de producție.

Din păcate, însă, ce se câștigă de la UE se pierde din cauza importurilor tot mai mari de la an la an, care adâncesc deficitul comercial.

Cât a câștigat România de la UE

În cei 17 ani de când România este stat membru UE, România a avut beneficiu net de 30 miliarde de euro, susține Ciprian Manea, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

O sumă semnificativă, dar care reprezintă doar undeva sub 10% din PIB-ul României, care, în 2023, a atins valoarea record de 320 miliarde de euro.

„De la momentul aderării României la Uniunea Europeană, în 2007, au intrat în țară circa 90 miliarde de euro, în contextul în care am plătit 60 miliarde de euro, ceea ce înseamnă un beneficiu net de aproximativ 30 miliarde de euro. Pentru exercițiul financiar 2014-2020, avem un grad de absorbție de peste 99%”, susține Ciprian Manea.

În noul cadru financiar multianual 2021-2027, alocarea pentru România se ridică la 51,2 miliarde euro.

Investiții pe bani europeni

Pe lista investițiilor realizate cu ajutorul fondurilor de la UE se află construirea sau modernizarea a zeci de școli și grădinițe, dar și a peste 1.300 km de drumuri. De asemenea, trebuie menționată și realizarea podului de la Brăila, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură de după 1989. Investiția s-a ridicat la aproximativ 500 de milioane de euro, din care 363 de milioane de euro au fost bani europeni.

Nu în ultimul rând, putem aminti și aeroporturile regionale modernizate sau în curs de modernizare şi extindere din județele Iaşi, Cluj, Suceava, Sibiu, Bihor, Maramureș sau noul pod peste Tisa, către Ucraina, care beneficiază de o finanțare de 30 milioane euro prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Fondurile UE au contribuit și la dezvoltarea companiilor autohtone. Astfel, în exercițiul financiar 2014 – 2020, de exemplu, peste 95.000 de companii au beneficiat de bani de la UE pentru investiții în retehnologizare, automatizare, creșterea eficientei energetice sau formarea angajaților.

Sume importante au ajuns și la agricultori prin intermediul PAC. Astfel, au fost înregistrate plăți Directe (Pilonul I) de aproximativ 16 miliarde de euro destinate în principal sprijinirii veniturilor fermierilor și menținerii activităților agricole în zonele rurale. De asemenea, pe componenta de dezvoltare rurală, pe Pilonul II au fost raportate plăți de aproximativ 7 miliarde de euro.

Fondurile au fost utilizate pentru investiții în infrastructură rurală, dezvoltarea afacerilor agricole mici și mijlocii, conservarea mediului și îmbunătățirea calității vieții în zonele rurale.

Deficit comercial de 30 miliarde de euro, în 2023

În 2023, România a raportat un deficit comercial de circa 30 miliarde de euro, în condițiile unor exporturi de 93.03 miliarde euro, din care 72,6% au fost realizate în cadrul UE. În același timp, România a înregistrat importuri în valoare de 122.04 miliarde de euro, din care 73,3% (89,500 miliarde de euro) au provenit din spațiul comunitar european, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Din păcate, tendința de creștere a deficitului comercial continuă și în 2024. În perioada ianuarie-august 2024, deficitul comercial pe segmentul de bunuri a înregistrat o majorare de 14,6% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, ajungând la 20,9 miliarde de euro, conform INS. România a realizat exporturi în valoare totală de 61,1 miliarde de euro, mai mici cu 1,6%, în timp ce importurile au însumat 82 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă un avans de 2%.

Aproape jumătate din exporturi – 46% au reprezentat produsele din categoriile „mașini și echipamente de transport”, categorie cu o pondere de 36.3% la importuri.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro