Business News

Ministerul Muncii a publicat proiectul hotărârii de guvern care majorează salariul minim brut la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025

21 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Proiect de hotărâre de guvern a fost publicat luni, 21 octombrie, de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Este vorba de o inițiativă legislativă pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Propunerea legislativă vine în urma negocierilor de săptămâna trecută dintre guvern, sindicate și patronate în urmă cărora s-a decis majorarea salariului minim brut prin aplicarea normelor europene în domeniu.

Transpunerea Directivei europene 2041/2022 în legislația națională înlocuiește modul administrativ și de multe ori arbitrar de actualizare a salariului minim brut garantat în plată cu un mecanism predictibil, respectiv cu o formulă din care salariul minim brut este jumătate din salariul mediu brut din economie.

Actualizarea acestor venituri salariale minime se va face însă o singură dată pe an.

Venitul minim pe ora de munca va crește la 24,49 de lei

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată să fie majorat la 4.050 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2025, ceea ce reprezintă o creștere de 9,46 %, față de luna decembrie 2024”, se precizează în proiectul Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

În luna decembrie 2024 tariful orar este de 22,024 lei/oră pentru un program complet de lucru 168,000 ore pe lună. Din luna ianuarie 2025 tariful orar va fi de 24,496 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,334 ore/lună, conform proiectului.

Impactul macroeconomic

În România, beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 843.668 de salariați, ceea ce reprezintă 15,5 % din numărul total de salariați activi.

De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 4.050 de lei vor beneficia 1.823.520 salariați.

„Totodată, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum. Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați(femei, tineri,etc.)”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului inițiat de Ministerul Muncii.

Majorarea salariului de baza minim brut pe tara influențează, pe lângă cei 1.823.520 de salariați direct afectați, și mult mai multe drepturi și obligații, cum ar fi: – modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neîncadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78 alin.(3)); – modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim (Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare – art.98).

„Măsura creșterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic față de medie cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă”, conform notei de fundamentare.

Beneficiarii

1,8 milioane de angajaţi vor beneficia de majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025, spune executivul.

Printre criteriile luate în calcul de executiv în procesul de stabilire a salariului minim brut pe economie se numără productivitatea muncii, evoluția indicelui preturilor de consum, creşterea economică.

În prezent, salariul de bază minim brut pe economie este 3.700 lei lunar pentru normă întreagă, conform Hotărârii Guvernului nr. 598/2024.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro