Business News

Știrile weekendului, 19-20 octombrie. Tot mai mulți tineri români au venituri. Consiliul Concurenței va finaliza anul acesta investigația de pe piața cimentului

19 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe sâmbătă, de la 08.00 dimineața, și se continuă din 4 în 4 ore până duminică la ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

Consiliul Concurenței va finaliza anul acesta investigația de pe piața cimentului, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Această anchetă a fost declanșată în 2018 și întârziată de discuțiile cu Comisia Europeană. Ancheta se referă la o posibilă înțelegere anticoncurențială între Holcim România, CRH România și HeidelbergCement România. De asemenea, anul viitor Consiliul Concurenței va finaliza investigațiile care vizează băncile, anunță Consiliul Concurenței, anunță Profit.ro.

Furnizorii de energie electrică din Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) au avertizat, într-o întâlnire cu presa, că nu pot cumpăra energie angro pentru consumul anului viitor, în principal pentru perioada de după eliminarea plafonării, programată legal la 1 aprilie 2025, piețele la termen fiind în prezent aproape complet lipsite de lichiditate și înregistrându-se extrem de puține tranzacții de alte tipuri decât cele spot, și numai pentru cantități foarte mici. Ei au reluat solicitarea către autorități de a impune prin lege un mecanism de ofertare obligatorie de energie (power release) pe termene mai lungi de către producători, pentru asigurarea lichidității pieței, anunță Profit.ro.

Bursele europene au închis în urcare, impulsionate de avansul acțiunilor din sectorul tehnologic și cel de lux, marcând a doua creștere săptămânală consecutivă, transmite CNBC. Indicele pan-european Stoxx 600 a încheiat sesiunea cu o creștere de 0,19%, majoritatea burselor regionale și a sectoarelor înregistrând câștiguri. Indicele a marcat, de asemenea, a doua săptămână consecutivă de creșteri, anunță Profit.ro.

Contractele futures pentru petrol au coborât, iar pe ansamblul săptămânii au înregistrat o scădere de 8% după ce datele au arătat încetinirea creșterii economice a Chinei și o reducere a producției rafinăriilor pentru a șasea lună consecutivă, transmite Reuters. Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,69 dolari (cu 1,29%), până la 73,49 dolari pe baril, iar prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI) din SUA a scăzut cu 1,72 dolari (cu 1,39%) până la 69,69 dolari pe baril, anunță Profit.ro.

Pasionații de infrastructură au postat imagini comparative cu evoluția lucrărilor în șase săptămâni la lotul 1 Dumbrava – Mizil al A7 Ploiești – Buzău. Autoritățile susțin că acest lot va fi deschis circulației în 2024, în vreme ce Asociația Pro Infrastructură estimează că poate fi posibilă doar o deschidere parțială. „Autostrada A7 | Nod Rutier cu Autostrada A3 | Comparație la 6 săptămâni | 05.09.2024 – 17.10.2024”, se intitulează cea mai nouă postare de pe YouTube cu șantierul lotului 1 Dumbrava – Mizil. Amtintim că acest lot, construit de asocierea Pizzarotti – Retter, este programat pentru deschidere în 2024. Chiar vineri, șeful Transpoturilor Sorin Grindeanu a anunțat că, în ciuda dificultăților de la un punct critic de pe acest șantier, constructorul promite că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul anului, anunță Economica.net.

Cei mai mulți dintre tinerii din România (48%) desfășoară activități remunerate, un procent relativ ridicat dacă ținem cont că eșantionul a cuprins vârstele 14-29 de ani, se arată într-un sondaj realizat de IPSOS în mai multe țări din regiune, inclusiv România. Rezultatele cercetării au fost prezentate într-un studiu realizat de Fundația Friederich-Ebert România (FES). O treime dintre tinerii români (31%) sunt angajați cu contract de muncă pe termen nedeterminat și cu normă întreagă, procent care este semnificativ mai mare decât media țărilor incluse în studiu (22%). Cu toate acestea, tinerii români sunt mai afectați de nesiguranță economică și precaritate: situația economică reprezintă un motiv în baza căruia 53% dintre respondenți declară că s-au simțit discriminați uneori sau adesea. 8% dintre tinerii din România au declarat că veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar, unul din cele mai ridicate procente din regiune

Republica Moldova organizează duminică, 20 octombrie, alegeri prezidențiale și un referendum pentru modificarea Constituției în vederea stipulării obiectivului de țară de aderare la Uniunea Europeană. Ambele sunt alegeri capitale pentru viitorul Republicii Moldova, iar rezultatul va oferi un important indicator al unei alte runde de alegeri viitoare, la fel, dacă nu chiar mai importante: alegerile parlamentare din 2025, care au ca miză păstrarea actualei majorități politice, fără de care parcursul european al țării va fi periclitat. În ultimele luni, Rusia a încercat în repetate rânduri să deturneze procesul electoral din Republica Moldova, stat care a reușit, cu sprijinul aliaților occidentali, să scoată la lumină și să contracareze majoritatea manipulărilor și acțiunilor rusești, anunță Curs de Guvernare. Moscova a racolat și antrenat cetățeni ai Republicii pentru a provoca tulburări, agitație și conflicte cu autoritățile în zilele premergătoare alegerilor, iar MAE moldovean a denunțat joi tentativa Rusiei de a organiza turism electoral în cele două secții de votare organizate la Moscova pentru alegerile din 20 octombrie.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro