Știrile zilei, 17 octombrie. Bugetul pe 2025, aprobat doar după 8 decembrie. Scumpirea untului
În Articol
- Azi e joi, 17 octombrie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
Scumpirea untului
Scumpirea produselor lactate în Europa e cauzată în mare parte de efectele războiului din Ucraina care a provocat o creștere rapidă a prețurilor energetice, și implicit a îngrășămintelor chimice. Costurile de producție mai mari au determinat prețuri mai mari ale laptelui la poarta fermei, care s-au transmis procesatorilor și mai departe comercianților până la consumatorul final. În plus, condițiile climatice extreme au contribuit de asemenea la scumpirea produselor agricole, laptele nefăcând excepție. Perioadele de secetă intensă au alternat cu preciptații în exces care au provocat inundații în întreaga Europă, ceea ce a afectat producția agricolă, conform Curs de Guvernare.
Furtuna perfectă a schimbărilor politice și climatice a dus la îngrijorări printre procesatori privind dezinteresul fermierilor pentru creșterea vacilor de lapte din cauza scăderii profitabilității. „Răspunsul pieței la aceste provocări și prețul laptelui în scădere nu i-a încurajat pe fermieri să crească producția de lapte. Iar untul, brânza și celelate produse lactate au trebuit să se scumpească pentru a menține profitul procesatorilor”, spune David Swales, market analist la AHDB. În plus față de factorii politici și climatici a intervenit și reevaluarea untului ca un aliment de înaltă calitate, cu valori nutritive ridicate. În consecință cererea a crescut în perioada în care producția de lapte în Europa era în scădere.
-
Bugetul pe 2025, aprobat doar după 8 decembrie
Bugetul României pe anul 2025 va fi adoptat între 9 și 21 decembrie, adică după alegerile prezidențiale din data de 8 decembrie, când vom ști deja numele viitorului președinte, conform surselor Economedia. Astfel, bugetul va fi elaborat și adoptat de actualul Guvern, acum în funcție, condus de Marcel Ciolacu, înainte ca Guvernul format de viitorul președinte să își înceapă mandatul.
-
Reorganizare la BNR
Guvernatorul Mugur Isărescu va avea mai puține direcții în coordonare în noul mandat. Cea de Politică Monetară și cea de Studii Economice au fost transmise noului viceguvernator numit în boardul executiv, Cosmin Marinescu, Iar Direcțiile Juridică și de Buget și Analiză Financiară au fost preluate de prim-viceguvernatorul Leonardo Badea. De la cel cu care a făcut schimb de funcții, Florin Georgescu, rămas în prezent doar viceguvernator, Badea nu a luat decât Supravegherea. Direcțiile coordonate de Eugen Nicolăescu, ieșit din CA, au fost împărțite, una mergând și la guvernator, anunță Profit.ro.