Business News

Smaranda Belciug a ajuns să creeze un sistem bazat pe Inteligență Artificială după ce medicul i-a spus că fătul său nu se va dezvolta normal

8 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

România ocupă locul al doilea în Europa la numărul de copii care se nasc cu anomalii congenitale anuale. Anual în România se nasc aproximativ 1.200 de copii cu malformații cardiace congenitale. Dintre aceștia, mai puțin de 500 sunt operați. Numărul sarcinilor cu astfel de probleme este mult mai mare în țările sărace din Africa sau Asia.

Craioveanca Smaranda Belciug s-a confruntat cu o astfel de situație. În urma experienței personale s-a pus la muncă și a dezvoltat științific un sistem care folosește Inteligența Artificială în depistarea anomaliilor fetale. Smaranda Belciug este cercetător de la Universitatea Craiova.

În timpul trimestrului doi al sarcinii, medicul Smaranda Belciug a considerat că fătul avea o restricție de creștere intrauterină. Ceea ce înseamnă că în cazul unei nașteri fericire, bebelușul urma să aibă sănătatea sensibilă.

Mintea care a apelat la cifre într-un moment de emoție

„Din fericire, statistica din mintea mea mi-a tras niște semnale de alarmă, iar eu am reușit să demonstrez că era doar o eroare, deoarece din punct de vedere statistic nu erau corect interpretate datele, iar, după o reverificare mai atentă, doctorul a revenit asupra diagnosticului și copilul meu s-a născut la termen”, își amintește Smaranda Belciug într-un interviu acordat publicației PressHub.

Aici trebuie spus că Smaranda Belciug este conferențiar universitar la Departamentul de Informatică, Facultatea Științe, Universitatea din Craiova și conducător de doctorat în Informatică la Institutul de Matematică al Academiei Române Simion Stoilow.

În anul 2022, a primit Premiul Academiei Mihai Drăgănescu pentru două monografii apărute la Springer-Nature și Elsevier. Este membru asociat al Societății Regale de Medicină din Marea Britanie și editor la mai jurnale Springer și Elsevier.

Cercetarea

După acest episod, tânăra cercetătoare Smaranda Belciug a ajuns să dezvolte un sistem care folosește Inteligența Artificială în depistarea anomaliilor fetale. I

Ideea echipei din care face parte și Smaranda Belciug a fost de a realiza un sistem inteligent de decizie care să semnaleze potențialele anomalii congenitale ale fătului în trimestrul al doilea de sarcină.

„Primul pas ar fi transferul tehnologic către industrie. Obstacolele cele mai mari sunt reprezentate de lipsa finanțării. În rest, cam tot poate fi rezolvat, dar când vine vorba de bani, depinzi de alții și atunci e cel mai greu”, spune tânăra conferențiar pentru PressHub.

Smaranda Belciug a fost cooptată ca expert în cadrul programului European Commission Horizon Europe Health Research Programme și Expert E-COST. A publicat numeroase studii în jurnale internaționale. Domeniile ei de competență sunt Inteligența Artificială, știința datelor, data mining si biostatistica. Din 2022, este directorul proiectului de cercetare PN-III-P4-PCE-2021-0057 – Recunoașterea formelor și detecția anomaliilor în morfologia fetală utilizând Deep learning și învățare statistică.

Sistemul îmbină Inteligența Artificială și Învățarea Statistică

Sistemele dezvoltat se ocupă de o singură parte a fătului în vederea semnalării unor anomalii și nu folosesc un comitet de algoritmi de Inteligență Artificială și Învățare Statistică, care lucrează într-un mod competitiv, colaborativ pentru a asista doctorul. Un astfel de sistem nu există încă pe piață.

„În practica actuală un medic experimentat are rata de detecție a anomaliilor fetale 52%, iar un doctor neexperimentat 32.5%. De ce? Din cauza unor factori multiplii precum lipsă de timp, oboseală, mișcarea fătului și caracteristici materne (de exemplu obezitatea)”, mai spune cercetătoarea în interviul acordat PressHub.

În cazul în care combo-ul medic plus Inteligență Artificială detectează anomalii, diferite decizii timpurii pot fi luate în cunoștință de cauză.

Recomandări articole Business News by termene.ro legate de AI

Articolul general:

https://termene.ro/articole/agentii_ai

Articole pe fiecare agent de pe Termene:

Cum funcționează Agentul AI TRM pe platforma Termene.ro – Business News

Cum funcționează Chat Asistent AI pe Termene.ro: Un pas înainte în dezvoltarea afacerii tale – Business News

Corectorul AI „Purteanu”: Platforma Termene lansează funcția de corectare și imbunătățire a textelor – Business News

AI Recorder: Transformarea Inovației Digitale în Soluții Practice pentru Afaceri – Business News (termene.ro)

AI Asistent Financiar: Instrumentul Digital care Revoluționează Analiza Financiară la Termene.ro – Business News

AI Asistent Task: Automatizarea task-urilor cu ajutorul AI – Business News (termene.ro)

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro