Business News

Programul Femeia Antreprenor. 5.818 firme nu vor primi granturi, iar antreprenoarele s-au simțit discriminate

7 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Numărul total estimat de beneficiare în programul Femeia Antreprenor este de 1.000 proiecte, iar numărul înscrierilor după finalizarea perioadei de înscriere depășește cu mult acestă cifră. Au fost depuse 6.818 mai exact solicitări de finanțare, conform datelor ministerului de resort. Astfel spus, 5.818 aplicații vor fi respinse de la finanțare.

La finalizarea perioadei de înscrieri erau 6.818 de aplicații depuse pentru granturile oferite prin programul Femeia Antreprenor. Finanțarea maximă pentru acest program este de 200.000 de lei, iar ajutorul de minimis reprezintă maximum 90% din această sumă.

În ultima zi, peste 1.000 de aplicații

Perioada de înscriere a demarat pe 30 iulie 2024 și s-a derulat timp de 45 de zile lucrătoare, până pe data de 4 octombrie, la ora 20.00, criteriul de selecție al câștigătorilor fiind punctajul obținut în urma evaluării.

Înainte de ultima zi a perioadei de înscrieri, pe 3 octombrie, erau 5.738 de aplicații. În ultima zi, 4 octombrie, s-au mai adăugat alte 1.080 de cereri de finanțare.

Schema de minimis din acest an este dedicată afacerilor conduse de femei antreprenor care au deja vechime în gestionarea business-urilor și au obținut în ultimii ani performanțe deosebite.

Astfel, potrivit grilei de evaluare, cel mai mare punctaj îl vor primi aplicațiile depuse de antreprenoare ce au vechime în calitate de manager. De asemenea, prin punctaj sunt favorizate firmele care au obținut profit în ultimii ani precum și proiectele care prezintă un aport propriu de 30%.

Pentru a putea obține finanțare, o aplicație trebuie să primească, în urma evaluării, minimum 50 de puncte. Punctajul maxim care se poate obține este de 100 de puncte.

Cert este că cei 200.000 de lei pe care statul ar urma să îi pună la bătaie sunt văzuți de femeile antreprenor ca o sumă complet insuficientă pentru orice fel de afacere.

„Din punctul meu de vedere, este o sumă irelevantă, cu atât mai mult cu cât vine la pachet cu tot felul de obligații pe care beneficiari le au, obligații care sunt absolut normale. Trebuie totuși să existe un echilibru cu suma pe care o ai la dispoziție pentru a face un proiect care să fie viabil. Ideea este să finanțăm proiecte ale unor companii care să continue să existe și să se dezvolte și să crească și după momentul în care nu mai primesc această finanțare. Este clar că realitățile economice arată că o astfel de sumă este complet irelevantă”, susține expertul Ana Maria Icătoiu, vicepreședinte al Organizației femeilor Antreprenor din România (OFA UGIR), coordonator al domeniului „finanțări proiecte private”.

Un exemplu este suma forfetară pe care companiile o pot accesa timp de 3 ani consecutiv. De obicei vine cu o rată de cofinanțare mult mai mică decât granturile clasice, de pildă pe fonduri europene, decât programele regionale sau programele „Tranziție Justă”.

Este așa numita sumă de minimis, care de la 1 ianuarie 2024, la nivelul Comisiei Europene s-a decis să crească  pentru 3 ani consecutiv de la 200.000 la 300.000 euro. „Este evident că economia evoluează, prețurile cresc pe tot ce înseamnă echipamente, servicii, și 40 sau 50.000 euro sunt complet nerelevante, nu ca sumă, ci dacă punem în paralel lista de obligații care vin odată cu acceptarea unei astfel de grant”,  explică vicepreședintele OFA UGIR.

Femeile de afaceri din România cred că există chiar și o posibilă discriminare, inclusiv față de tinerii antreprenori, între acest program și Start-Up Nation.

„Ca să nu spun că din punctul nostru de vedere ca patronat, care reprezintă în principal femeile antreprenor, dar și tinerii antreprenori, nu înțelegem de ce femeile antreprenor pot primi un grant de doar 40.000 euro și proiectele pe Start Up Nation primesc granturi de 50.000 euro? De ce există această diferență?”, întreabă retoric expertul.

Cum arată grila de punctaj

 

Criterii de eligibilitate

Pot beneficia de prevederile schemei de ajutor de minimis societățile (microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii) care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:

Ce se finanțează

Prin Program se finanțează cheltuielile cu spațiile de lucru și dotarea spațiilor de lucru, cheltuielile cu mijloacele de transport necesare derulării activității, cheltuilelile cu salariile, cele cu utilitățile și chiar și cheltuielile necesare pentru depunerea aplicației de finanțare în cadrul programului Femeia Antreprenor.

Bugetul schemei de minimis și valabilitatea schemei de ajutor de minimis

Schema este valabilă până la 31 decembrie 2027, plățile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028. Bugetul estimat pentru perioada 2024 – 2027 este de 800.000.000 lei. Prin implementarea Programului în perioada 2024-2027 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 4.000 de beneficiari, din care 1.000 în anul 2024.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro