Business News

Cât de reală este varianta ca TVA-ul să crească la 25% chiar din 2025

3 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Variantele de lucru de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Ministerul Finanțelor și din cele două partide de guvernare (PSD și PNL) au doar două variabile.

  1. Cât va crește TVA-ul?
  2. Va fi aplicată creșterea din semestrul II al anului 2025 sau de la începutul anului 2026?

Ultima variantă de lucru este cea cu 25%

Conform informațiilor obținute, în ultima lună, coaliția de guvernare a cerut ANAF să facă simulări pe varianta păstrării unui TVA redus la alimente de 9%. În schimb, toate celelalte produse și servicii ar urma să aibă un TVA de 25%. Nu vor mai exista alte excepții. În acest moment, cota generală de TVA este de 19%.

„Va fi o problemă și cu TVA-ul redus la alimente. Comisia Europeană ne-a transmis că nu avem o economie puternică și politici publice solide, iar viitorul guvern nu va face față presiunii altor domenii economice care vor și ele TVA redus, ca la alimente. Așa că recomandarea de la Bruxelles este să existe toleranță zero în ceea ce privește cota de TVA. Să fie una pentru toate firmele”, ne-a explicat o sursă implicată în simulările fiscale realizate de guvern și ANAF.

Desigur, „asta nu înseamnă că va fi sigur un TVA de 25% într-un viitor apropiat. Poate fi de 21%. Cert este că nu va fi mai mare de 25%, iar aceasta este varianta simulată acum. Asta pentru că TVA-ul este cea mai sigură taxă ca venit, chiar și în situația României, cu cel mai mare deficit de încasare”, ne-a mai spus sursa.

Confirmarea

Aceste informații și variante de lucru privind majorarea TVA au fost confirmate și de prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan. Acesta a declarat miercuri seara, la Digi24, că majorarea este „una dintre posibilități”.

Întrebat dacă partidele din coaliția de guvernare (PNL și PSD) vor majora TVA-ul la 25% anul viitor, Rareș Bogdan a răspuns afirmativ.

„E una dintre posibilități, se poate întâmpla orice, trebuie să fim realiști”. Pe acest subiect, Rareș Bogdan a mai făcut și alte precizări. „Eu am spus că nu vreau să se ajungă la asta, pentru că ar afecta întreaga masă a populației și nu mai pot oamenii și companiile să ducă în spate acest lucru. Eu am spus că trebuie găsite surse alternative”.

Crește TVA-ul, dar nu se schimbă impozitarea microîntreprinderilor

Rareș Bogdan a mai confirmat faptul că actualul guvern este gata să piardă o parte din banii din PNRR decât să scadă pragul de impozitare pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi, așa cum solicită Comisia Europeană.

„Trebuie să ne uităm la banii care nu au venit, la tranșa a treia (din PNRR, n.r.) care e întârziată. Trebuie să ne gândim că nu vom accepta niciodată să micșorăm plafonul pentru microîntreprinderi de la 500.000 la 60.000 de euro. Trebuie să se înțeleagă că nu vom accepta să mai crească impozitul pe dividende sau impozitul pe proprietate și că nu vom fi de acord cu înlocuirea cotei unice cu impozitul progresiv”, a mai declarat acesta.

TVA-ul ar putea crește chiar din 2025

În ceea ce privește momentul în care se va aplica o nouă cotă de TVA, această decizie va fi luată în primele două luni ale anului următor. Reamintim că, din momentul în care se decide creșterea cotei de TVA la 25%, noua valoare a taxei se aplică la șase luni de la adoptarea deciziei de creștere, conform legislației fiscale.

Dacă TVA-ul se va majora din semestrul II al anului 2025 sau din prima lună a anului 2026, așa cum a anunțat actualul premier Marcel Ciolacu, depinde de deficitul înregistrat la sfârșitul acestui an.

„Pe simulările fiscale din acest moment, este foarte posibil ca majorarea TVA-ului să fie făcută din 2025. Asta pentru că, dacă la final de 2024 avem un deficit care se apropie sau trece de 8%, acesta nu va fi redus nici măcar cu 0,1% în primele șase luni din 2025. Ba chiar riscăm să crească deficitul, pentru că vor crește cheltuielile cu salariile bugetarilor și pensiile. Așa că, în 2025, ori se va majora TVA-ul, ori se vor reduce investițiile în sectorul public și chiar se va începe reforma administrativă, prin concedieri și reorganizări. Altfel, nu se va putea ajunge la o scădere a deficitului de minimum 0,7%, cât și-a asumat guvernul în fața Comisiei Europene”, ne-a mai explicat o sursă din Ministerul de Finanțe.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro