Business News

Știrile zilei, 2 octombrie. Selecția conducerii Transelectrica ar putea fi reluată. Rata inflației a scăzut în septembrie sub 2% în Zona Euro

2 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Contractele futures pentru benchmark-ul european Brent au atins cel mai ridicat nivel din ultima lună, urcând cu 2,42 dolari, sau 3,3%, la 75,98 dolari pe baril. Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 2,47 dolari, sau 3,5%, până la 72,30 dolari la 1050 GMT. Ambele referințe ale țițeiului au crescut marți cu peste 5% înainte de a închide ziua cu aproximativ 2,5% mai sus, anunță Economica.net.

Rata inflației a scăzut în septembrie sub 2% în Zona Euro, pentru prima dată după iunie 2021, aducând noi argumente conducerii Băncii Centrale Europene  pentru o nouă reducere a dobânzii în această lună. Inflația din cele 20 de țări care împart moneda euro a scăzut la 1,8% în septembrie de la 2,2% în august, arată datele publicate marți de Eurostat, fiind sub așteptările de 1,9% al sondajului Reuters, în primul rând pe fondul scăderii costurilor pentru energie și a prețurilor mai mici la mărfuri nealimentare. În același timp, inflația de bază (fără prețurile volatile), a scăzut la 2,7% de la 2,8% din cauza creșterii mai lente a prețurilor serviciilor, anunță Curs de Guvernare.

Plafonarea prețului la gaze ne-a protejat în anul 2022 de plata unor prețuri mari, dar ne-a scos mai mulți bani din buzunar în anii următori și a adus servicii tot mai proaste, arată o analiză realizată de Asociația Energia Inteligență, condusă de Dumitru Chisăliță. Astfel, potrivit Asociației Energia Inteligentă, ideea sugerată de menținere a plafoanelor ca fiind în interesul consumatorilor, este în fapt un mod mascat de a menține un preț controlat care aduce bani mai mulți la bugetul de stat și un venit constant în bugetul firmelor.

Sigur nici alternativa unei piețe liberalizate sălbatice, așa cum se prefigurează în momentul de față, fără o pregătire temeinică a liberalizării și diseminarea unor informații esențiale consumatorilor, fără „câinii de pază ai pieței de gaze”, fără o pregătire corespunzătoare a populației pentru liberalizare nu este o alternativă constructivă pentru consumatori, afirmă asociația, conform Economedia.ro.

Procedura de selecție a noului Directorat Transelectrica, încheiată luni, trebuie să fie reluată, deoarece a fost viciată, arată concluziile Corpului de Control al premierului, potrivit surselor consultate de Economedia. Transelectrica a anunțat luni, așa cum scria deja Economedia, că noul Directorat va fi format din Ștefăniță Munteanu (președinte), Victor Moraru, Florin-Cristian Tătaru, Cătălin-Constantin Nadolu și Vasile-Cosmin Nicula.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro