Știrile zilei, 30 septembrie. Analiza fiscală a meditațiilor oferite de profesori. Noul IRCC de la sfârșit de an va fi de 5,99%
În Articol
- Azi e luni, 30 septembrie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
Noul IRCC de la sfârșit de an va fi de 5,99%
BNR a anunțat nivelul noului IRCC valabil de la 1 octombrie până la sfârșitul anului. Acesta va fi de 5,99%. Potrivit datelor oferite de BNR la solicitarea Economica.net, la data de 31 iulie 2024, 405.775 de credite, aferente unui sold de 57,75 miliarde lei, aveau dobânda legată de acest indicator, anunță Economica.net.
-
Fermierii cred că amânarea ratelor poate încurca
Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM) şi Alianţa Industriei de Semințe din România (AISR) atrag atenţia că proiectul de act normativ propus de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru modificarea OUG nr. 4/2024 privind sprijinirea producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023 şi de contextul geopolitic actual nu rezolvă problema de fond, şi anume lipsa lichidităţii fermierilor, viabilitatea lor economică și menținerea încrederii în ecosistemul agribusiness-ului românesc, ci, dimpotrivă, ar putea avea repercusiuni majore pentru furnizorii de inputuri, transmite Agerpres, citat de Economedia.ro.
-
Analiza fiscală a meditațiilor oferite de profesori
11.734 de profesori din ţara noastră au declarat la Fisc faptul că au obţinut venituri din meditaţii în anul 2023, a căror valoare netă cumulată se ridică la 169 de milioane de lei, arată datele obţinute exclusiv de Economica.net de la ANAF. Cele mari venituri nete declarate de profesori din meditaţii au fost realizate în Bucureşti – peste 40 de milioane de lei, în Sibiu – peste 15 milioane de lei şi în judeţul Cluj – peste 14 milioane de lei, potrivit analizei Economica.net bazate pe datele obţinute de la ANAF, anunță Economica.net.
-
Prognoza Moody’s pentru România a scăzut
Agenția de rating Moody’s a revizuit vineri în scădere prognoza de creștere economică pentru România, de la 2,8% la 2% în 2024, și prognozează un deficit bugetar de 7,5% din PIB, față de 6,4% cât estima anterior, anunță Curs de Guvernare. Agenția a publicat vinerirevizia periodică a ratingurilor României. Din perspectiva alegerilor din România, Moody’s consideră că actuala coaliție PSD-PNL va continua guvernarea și după alegerile parlamentare din noiembrie.
-
Prețul energiei eoliene produsă în Marea Neagră
Deși investițiile în energia eoliană offshore ce ar urma să fie dezvoltaă în Marea Neagră sunt destul de mari, costul energiei electrice pe care o vor produce nu este extrem de mare, iar aceste investiții ar putea fi în teorie suficient de profitabile fără să fie necesare scheme de sprijin. Mihai Nicuţ – Dum, 29 sept. 2024, 21:33 Trimite pe: Cât va costa energia electrică produsă de turbinele eoliene din Marea Neagră românească Pentru a se determina costul energiei produse, industria folosește indicatorul dumit LCOE (Levelised Cost Of Energy). În ultimul document referitor la dezvoltarea energiei eoliene offshore din România – Programul de Dezvoltare Pentru Energia Eoliană Offshore: Foaie de Parcurs – Energia Eoliană Offshore în România, al Băncii Mondiale – se fac câteva estimări ale LCOE. Pe scurt, costul ar urma să fie de circa 80 de euro/MWh produs, dacă se vor implementa proiecte la scară mare, la nivelul anului 2029, anunță Economica.net.