Explicația stagnării afacerilor din domeniul IT: „S-a tăiat un avantaj, într-un moment nepotrivit”
În Articol
- Unul dintre sectoarele care a contribuit la creșterea economiei din ultimul deceniu a fost cel reprezentant de afacerile IT. Finalul lui 2023 și 2024 au adus o stagnare a domeniului. Finalul de an 2023 a adus o serie de noutăți fiscale pentru companiile din agricultură și industria alimentară, construcții și IT, care au vizat atât eliminarea, cât și reducerea unor facilități fiscale, ale căror urmări în piață s-au văzut imediat.
Unul dintre cele mai dinamice sectoare în ultimii ani, cu rezultate spectaculoase în PIB, în primul semestru din 2024 IT-ul şi-a păstrat ponderea de 7,8% la formarea PIB, cu un volum de activitate în stagnare comparativ cu același interval din 2023, şi a avut zero contribuţie la creşterea PIB, conform datelor INS. În 2022, sectorul înregistraseră o creștere de 20% față de 2021 în ceea ce privește ponderea în PIB.
Specialiștii apreciază că această stagnare este rezultatul unui cumul de factori externi, dar şi al modificărilor fiscale adoptate anul trecut în ceea ce priveşte domeniul informațiilor și comunicațiilor.
Astfel, în IT, reducerea facilităților fiscale în noiembrie 2023, a afectat peste 80% din personalul companiilor IT care beneficiau de acestea, potrivit datelor Asociației Patronale a Industrii de Software și Servicii (ANIS)
„Peste 90% dintre companiile membre ANIS apreciau la începutul anului în sondajul ANIS Sentiment Survey că impactul asupra companiei a fost „semnificativ” sau „major”. Era clar că așa va fi, pentru că particularitatea industriei este că principalul cost este cel cu forța de muncă înalt calificată”, a declarat pentru Termene.ro Corina Vasile, director executiv al Asociației Patronale a Industrii de Softwaew și Servicii (ANIS).
Mai trebuie precizat și faptul că peste costurile cu forța de muncă înalt calificată s-au mai supraadăugat inflația, creșterea costurilor cu energia și nu în ultimul rând o cerere în stagnare pe multe piețe dezvoltate, acolo unde companiile membre ANIS sunt active, după cum arată reprezentanții ANIS.
Măsuri aplicate peste noapte
Corina Vasile afirmă că un alt factor care nu a fost bine înțeles este aplicarea măsurii practic peste noapte – „atunci când ai proiecte cu ciclu lung cum sunt cele din IT, o majorare bruscă a principalului cost nu poate fi transferată în prețul proiectului”.
Directorul executiv ANIS mai arată că, în plus, toate modificările au fost realizate fără ca statul să aibă o strategie de dezvoltare a acestui domeniu strategic pentru economia națională, care contribuie în mod direct cu peste 8% la PIB, iar, dacă adăugăm și impactul indirect și indus, contribuția se majorează la aproape 15%.
„Practic, s-a tăiat un avantaj, într-un moment nepotrivit, înainte de a fi pregătiți să punem ceva în loc. Toate acestea pentru un impact bugetar neglijabil, pentru că trebuie spus că angajații IT plăteau oricum sume considerabile pentru contribuții sociale și de sănătate, confuzie care se face des în comparație cu alte industrii care beneficiau de scutiri”, afirmă Corina Vasile.
Mai puțini angajați
În 2023, în industria IT erau angajate 196.000 de persoane, în scădere față de anii de boom 2019-2020-2021.
Reprezentanții ANIS spun că există companii care au redus numărul de posturi pentru unele roluri, în special entry level, dar angajează oameni pentru alte specializări, cu un nivel de expertiză mai ridicat.
„Piața e în schimbare, tehnologiile și modul de lucru se schimbă, iar companiile trebuie să livreze ceea ce au nevoie clienții. Viteza schimbărilor din piață nu permite peste tot modelul clasic de re-specializare sau supra -specializare, cu care IT-iștii erau obișnuiți, pentru că nu este timp, și atunci trebuie să recrutezi exact skill-urile de care ai nevoie în proiectele noi. Astfel apar unele poziții, dar dispar altele pentru care nu mai există cerere”, a mai precizat Vasile.
Cea mai puternică scădere a numărului de angajați se vede acolo unde s-a angajat masiv în pandemie, unde angajările s-au făcut în strânsă conexiune cu unele proiecte de digitalizare cu grad de urgență mare. „Este o corecție normală a pieței în acest segment”, consideră reprezentantul ANIS.
Numărul de salariaţi din București a crescut de la 17.518 în 2008 la 67.743 în 2022, o expansiune majoră a acestui sector, cu procente de creștere anuale variind între 2% şi 19,1%. Însă în 2023, numărul angajaților din Capitală a fost puțin peste 67.000, cu 600 mai puțini decât anul precedent.
Tendinţa de scădere a numărului de angajaţi din sectorul local de IT a început să se vadă accentuat şi la nivel de ţară. Astfel, opt din zece cei mai mari angajatori din sectorul de IT din toată ţara au înregistrat scăderi ale numărului de angajaţi în 2023 comparativ cu 2022, arată calculele făcute pe baza datelor publice extrase de Liviu Sav, cofondator al platformei Bridge-to-Information, o platformă de analiză a datelor.
Facilități fiscale reduse în IT, din noiembrie 2023
Începând cu noiembrie 2023, au fost reduse mai multe facilități fiscale în IT. Printre ele se numără și limitarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii/asimilate salariilor din activități de creare de programe pentru calculator.
Astfel, scutirea de impozit pentru salariile din domeniul IT (firmele care au ca domeniu de activitate cod CAEN 6201 – Realizare soft la comandă) se aplică plafonat, la nivelul de 10.000 lei salariu brut/lună. Pentru partea de salariu care depășește plafonul menționat, impozitul pe venit ce trebuie plătit este de 10%.
De asemenea, scutirea are efect până în 31 decembrie 2028.
Alte modificări vizează cotele de impozitare pentru microîntreprinderi stabilite în funcție de venituri la 1% sau 3%.
Tot de anul trecut au fost schimbate și cotele CASS (sănătate). Astfel, pentru veniturile din activități independente (PFA), CASS se calculează la venitul net realizat/norma de venit legală fără a depăși un plafon maxim de 60 de salarii minime pe economie. Anterior, CASS era plafonat la nivel de 6 / 12 / 24 de salarii minime pe economie.
Nu în ultimul rând, angajații din industria IT nu mai plătesc automat contribuția la pensia privată obligatorie de 3,75% din brut. Cei care vor să o plătească în continuare, trebuie să facă o cerere în acest sens la angajator.
Recomandări articole Business News by termene.ro legate de AI
Articolul general:
https://termene.ro/articole/agentii_ai
Articole pe fiecare agent de pe Termene:
Cum funcționează Agentul AI TRM pe platforma Termene.ro – Business News
AI Asistent Task: Automatizarea task-urilor cu ajutorul AI – Business News (termene.ro)