De mâine, vineri – 27 septembrie, persoanele fizice se pot înscrie în programul Casa Verde 2024
În Articol
- Gospodăriile înregistrate pe numele unor persoane fizice vor putea primi finanțare pentru instalarea sistemelor fotovoltaice și a bateriilor de stocare a energiei. Sesiunea de înscrieri este deschisă până pe 9 octombrie. Solicitanții de finanțare trebuie să își creeze cont în platforma AFM cu 48 de ore înainte de a-și putea înscrie cererea de finanțare online.
30.000 de lei este valoarea maximă a finanțărilor acordate în cadrul programului Casa Verde 2024 pentru instalarea sistemelor fotovoltaice și a bateriilor de stocare a energiei. 60.000 de persoane vor putea beneficia de finanțare în 2024.
Programul Casa Verde 2024 este organizat de Administrația Fondului pentru Mediu.
Fiecare regiune are o zi de înscrieri
Sesiunea de finanțare pentru înscrierea solicitanţilor persoane fizice demarează pe data de 27 septembrie 2024, ora 10:00 şi până la data de 08 octombrie 2024, câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni, prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziţie pe siteul www.afm.ro.
Înscrierile se fac online, pe platforma dedicată programului. Solicitanții de finanțare trebuie să își creeze cont în platforma AFM cu 48 de ore înainte de a-și putea înscrie cererea de finanțare online.
Totodată, unitățile de cult se vor putea înscrie în program în data de 09 octombrie 2024, ora 10:00 sau până la epuizarea bugetului.
„În anul 2024, Administrația Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ 2 miliarde de lei. Ne dorim să asigurăm resursele necesare pentru a sprijini implementarea sistemelor de panouri fotovoltaice în alte aproximativ 67.000 de gospodării, astfel că, după această sesiune vom putea discuta despre aproximativ 200.000 de gospodării care își vor reduce costul facturii la energie electrică și care vor utiliza energie verde”, au explicat reprezentanții Administrațieo Fondului pentru Mediu.
Calendarul înscrierilor este următorul:
- 27 septembrie 2024
Regiunea Nord Vest – judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Maramureş
Buget de 274,29 milioane de lei
- 30 septembrie 2024
Regiunea Centru – judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu
Buget de 280,05 milioane de lei.
- 01 octombrie 2024
Regiunea Nord Est – județele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui
Buget de 319,38 milioane de lei.
- 02 octombrie 2024
Regiunea Sud Est – judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea
242,73 milioane de lei
- 03 octombrie 2024
Regiunea Sud Muntenia – judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman
321 milioane de lei
- 04 octombrie 2024
Regiunea București Ilfov
114,12 milioane de lei.
- 07 octombrie 2024
Regiunea Sud Vest – judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea
Buget de 199,2 milioane de lei.
- 08 octombrie 2024
Regiunea Vest – județele Arad, Caraş Severin, Hunedoara şi Timiş
Buget de 229,11milioane de lei.
- 09 octombrie 2024
Perioadă înscriere deschisă pentru unități de cult
Buget de 20,1 milioane de lei
Noutățile de la Casa Verde 2024
Suma acordată pentru un proiect, de maximum 30.000 de lei, acoperă până la 90% din costul unui sistem fotovoltaic, iar beneficiarii trebuie să contribuie cu 3.000 de lei. Sistemul fotovoltaic instalat trebuie să aibă o capacitate de minimum 3 kW.
O premieră importantă a programului Casa Verde 2024 este includerea bateriilor de stocare a energiei în bugetul de finanțare.
Potrivit autorităților, suma alocată pentru un singur proiect permite instalarea unor sisteme cu o durată de funcționare de 25 de ani.
Condițiile de înscriere în Casa Verde 2024
Persoane fizice
- domiciliul trebuiesă fie în România;
- nu trebuie să aibă obligații restante la bugetul de stat sau local;
- trebuie să fie proprietari ai imobilului sau să dețină dreptul de folosință asupra acestuia;
- imobilul trebuie să fie destinat locuirii;
- imobilul nu trebuie să fie afectat de sarcini în favoarea altor entități decât ipotecile imobiliare.
Unități de cult:
- trebuie să fie înregistrate ca entități religioase;
- pot solicita finanțare pentru clădirile destinate locuinței personalului clerical sau pentru spațiile în care se desfăsoară activități religioase;
- trebuie să nu aibă obligații restante la bugetul de stat sau local;
- trebuie să fie proprietari ai imobilului sau să dețină drepturi de folosință asupra acestuia;
- imobilul destinat proiectului nu trebuie să fie afectat de sarcini in favoarea altor entități decât ipotecile imobiliare.
După selecția beneficiarilor
Ulterior, în jurul datei de 1 noiembrie, beneficiarii vor putea să își aleagă instalatorul din lista publicată de AFM.
După aprobarea dosarului, urmează etapele de semnare a contractelor de finanțare, implementarea proiectului, decontarea sumelor solicitate de către instalatorii validați, verificarea corectitudinii analizei eligibilității beneficiarilor și monitorizarea acestora pentru a asigura că respectă cerințele programului.
„Ne dorim să asigurăm un proces de înscriere cât mai eficient, astfel că am decis ca fiecare regiune să aibă o zi destinată înscrierii și nu trei zile cum a fost anul trecut, având în vedere faptul că banii alocați s-au epuizat de fiecare dată într-un timp record. Această măsură va reduce semnificativ riscul de supraîncărcare a platformei și va oferi fiecărui solicitant șanse egale de a beneficia de finanțare.” a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.