Business News

Știrile zilei, 25 septembrie. Leul este supraevaluat cu 5%. Ford va asambla baterii electrice în România

25 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Revolut Bank UAB, banca digitală europeană cu circa 34 de milioane de clienți în Spațiul Economic European (SEE) și 4 milioane în România, anunță începerea implementării progresive a IBAN-ului local românesc, care va fi furnizat, din ultimul trimestru al anului, de către sucursala din România a Revolut Bank UAB. Revolut spune că sucursala românească va funcționa din decembrie, după ce anul trecut anunța că aceasta va începe activitatea din primul trimestru al acestui an, anunță Profit.ro.

În mai 2022, Revolut s-a înscris în registrul sucursalelor bancare la BNR – Revolut Bank UAB Vilnius Sucursala București -, dar această sucursală nu are încă activitate cu publicul. Banca furnizează numere de cont (IBAN) clienților din România prin intermediul Libra Bank. Compania anunță acum că toate conturile Revolut din România vor migra de la IBAN-urile puse la dispoziție de un partener local la IBAN-urile oferite de sucursala locală Revolut. Migrarea se va realiza etapizat, până la sfârșitul anului, și va permite companiei să răspundă nevoilor specifice ale clienților locali.

Producătorul auto Ford va asambla la Craiova baterii pentru mașini electrice, bazate pe celulele de baterii produse în altă locație, afirmă surse locale, din Craiova, consultate de Economedia. Compania nu a dorit să confirme informația. Astfel, în România se va face asamblarea propriu-zisă a bateriilor, adică ultimul pas al procesului de producție a bateriilor. Asamblarea se va realiza la fabrica de la Craiova a Ford. Linia de asamblare, dezvoltată pe divizia de motoare, ar fi deja finalizată, prin fonduri proprii ale companiei, conform informațiilor Economedia.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, spune că decizia companiei belgiene Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) de a renunța la investiția din România, indicată anterior la 1,4 miliarde euro, nu reprezintă o pierdere, deoarece nu ajunsese la maturitate. „România nu a pierdut o astfel de investiție, pentru că nu a ajuns niciodată la maturitatea necesară unei astfel de investiții de a se dezvolta. Ceea ce ținut de statul român, cu posibilitățile pe care le avem astăzi, a fost făcut, s-au explorat toate posibilitățile de a finanța acest proiect, inclusiv din fondurile europene, inclusiv din Fondul de modernizare, care este la Ministerul Energiei. România nu finanțează proiecte dedicate, finanțează proiecte competitive. Schemele de finanțare sunt competitive, nu dedicate”, a spus ministrul, anunță Profit.ro.

Compania PepsiCo Hellas face noi mutări pe piața grecească, cu scopul de a readuce în țară producția mai multor mărci, după cum a declarat directorul general al companiei în Grecia, Inga Dengel, scrie publicația elenă Capital. Pepsi ar urma să reînceapă producția în Grecia pentru că importul din Romania nu este profitabil. Nu e clar ce se va întâmpla cu fabricile din România. Compania multinațională a readus deja în Grecia producția mărcii de sucuri Ivi, care sunt produse la fabrica EPSA din Agria Volos, contractul în acest sens fiind valabil încă aproximativ doi ani. În aceeași fabrică se produce și varianta îmbuteliată în doze de aluminiu a mărcii respective, potrivit Rador Radio România, citat de Profit.ro.

Credex Bank, controlată de omul de afaceri Dan Ostahie, proprietarul grupului de firme Altex, proaspăt rezultată din preluarea Porsche Bank, și-a fixat ca obiectiv atingerea, până în 2030, a unui nivel al activelor de un miliard de euro și a unui portofoliu de 500.000 de clienți, lansarea comercială fiind programată pentru iulie 2025, anunță, prin intermediul Profit.ro, Traian Baicu, directorul general al băncii.

Luând în calcul și inflația, leului este supraevaluat cu cel mult 5%, procent care nu reprezintă cel mai important obstacol în calea competitivității exporturilor românești, a precizat, marți, Valentin Lazea, economist șef al Băncii Naționale a României (BNR).

„Ceea ce contează este real efective exchange rate, adică rata de schimb deflatată cu inflația de la noi versus rata de schimb deflatată cu inflația din statele partenere. Dacă luăm în calcul și inflația partenerilor vom vedea că diferențialul nu e mai mare de 5%. Adică nu suntem apreciați în termeni reali efectivi cu mai mult de 5%. Sigur că contează și acel 5%. Nu acela este însă primul obstacol în stimularea exporturilor. Este și acela, dar nu este cel mai important”, a declarat Valentin Lazea în cadrul conferinței ”Capitalul autohton al României – maturizare și trecere la statutul de forță regională”, organizată de Curs de Guvernare.

Schaeffler România, parte a grupului german care este unul dintre cei mai mari producători de componente auto din lume, a trimis angajații din Cristian, de lângă Brașov, în șomaj tehnic, săptămâna trecută și săptămâna aceasta, conform informațiilor obținute în exclusivitate de Economedia. Compania a confirmat situația pentru Economedia, fără a detalia numărul de angajați și perioada implementării măsurii. Schaeffler este unul dintre cei mai mari angajatori din România, cu aproape 5.000 de angajați.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro