ANAF va explica amnistia fiscală în cadrul a cinci seminarii online. Cum se fac înscrierile
În Articol
- Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) organizează seminare online dedicate facilităților prevăzute de Ordonanța de Urgență a Guvernului 107/2024. Este vorba de ordonanța care a stabilit amnistia fiscală din acest an.
Reprezentanții Fiscului organizează seminare web dedicate facilităților fiscale prevăzute de OUG nr. 107/2024 în următoarele date, conform unui comunicat al ANAF:
- 30 septembrie 2024,
- 10 octombrie,
- 16 octombrie,
- 22 octombrie și
- 25 octombrie.
Înscrierile
Contribuabilii care vor să afle condițiile ce trebuie întrunite pentru a beneficia de prevederile OUG nr. 107/2024 se pot înscrie la seminarele susținute de structurile de asistență pentru contribuabili, durata acestora fiind de 2 ore.
Înscrierea este facilă, direct pe portal, și se poate efectua până la data și ora începerii seminarelor, în limita locurilor disponibile, de maximum 500 de participanți. De la începutul anului și până în prezent, la seminarele organizate de ANAF au participat aproape 10.000 de persoane.
Despre OUG 107/2024
Ministerul Finanțelor a finalizat legislația subsecventă a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar în anul 2024, publicată în Monitorul Oficial nr.905 și intrată în vigoare în 6 septembrie 2024.
Ordinul de ministru care stabilește procedura de aprobare, referatul și anexele sunt publicate la rubrica Transparență decizională.
Cine poate beneficia de ștergea restanțelor
Contribuabilii care au datorii restante la data de 31 august 2024 pot beneficia de facilitățile fiscale de anulare a dobânzilor, penalităților, accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale stabilite prin OUG 107/2024.
„Scopul acestor măsuri este acela de a veni în sprijinul contribuabililor, având în vedere faptul că mediul de afaceri se confruntă cu o lipsă temporară de lichidități, de a susține conformarea voluntară la plată, sens în care, prin măsurile adoptate de impulsionare a achitării obligațiilor fiscale/bugetare, statul se asigură, pe de o parte de faptul că volumul arieratelor scade, iar pe de altă parte, veniturile bugetare cresc astfel încât să se poată susține cheltuielile efectuate pentru susținerea economică”, explică reprezentanții Ministerului de Finanțe.
Pot beneficia de aceste prevederi ale OUG 107/2024:
- persoane fizice
- persoane juridice de drept public sau privat,
- asocieri
- alte entități fără personalitate juridică,
- persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii liberale,
- unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București
- și instituții publice