Business News

PragmaGO achiziționează pachetul majoritar al Omnicredit și vrea să ofere finanţare IMM-urilor

20 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Compania PragmaGO din Polonia a început expansiunea internaţională pe piaţa din România prin achiziţia a 89% din acţiunile Telecredit IFN SA de la compania de investiţii Reconstruction Capital II Limited (RC2) şi Elisa Rusu. Aceasta din urmă este și CEO Telecredit.

Tranzacție de peste 6 milioane de euro

Vânzarea acțiunile se face în cadrul unei înțelegeri care prevedere o tranşă iniţială de 5.785.000 euro. La aceasta se adaugă o tranşă condiţionată de până la 445.000 de euro. Acest acord este supus aprobării Comisiei pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe, acţionarilor RC2 şi altor condiţii prealabile, conform unui comunicat al companiei.

PragmaGO se va adresa IMM-urilor

Potrivit comunicatului, PragmaGO oferă finanţare IMM-urilor sub forma împrumuturilor sau factoringului, utilizând tehnologia embedded finance (BNPL sau plăţi furnizor) – servicii unice direct integrate în ecosistemele partenerilor (ex. marketplace).

Embedded finance se caracterizează prin scalabilitate şi un sistem automat de gestionare a riscului. De exemplu, creditul avans furnizor permite estimarea limitei de prefinanţare a unui comerciant individual, bazat pe vânzările acestuia prin intermediul platformei partenerului, printre alte criterii.

Rambursarea se poate face în rate, ca un procent din cifra de afaceri. Principalii competitori europeni în acest domeniu sunt Youlend, Liberis, Billie, iwoca, Mollie, Wayflyer.

În 2023, portofoliul PragmaGO a depăşit valoarea de 70 milioane euro, cu peste 17.000 de clienţi activi în Polonia, marcând o creştere de 25% faţă de anul anterior. În ultimii trei ani, compania a înregistrat o creştere de 300%. La finalul primei jumătăţi a acestui an, cifra de afaceri PragmaGO a atins 1.15 miliarde PLN, o creştere de 25% faţă de anul precedent. România, care demonstrează un potenţial de creştere semnificativ în segmentul finanţării IMM-urilor, reprezintă primul pas în expansiunea internaţională a PragmaGO. În următorii trei ani, compania plănuieşte să continue expansiunea în mai multe pieţe din Europa de Est şi de Vest.

Despre Omnicredit

Omnicredit, care oferă, de asemenea, soluţii de finanţare nebancare pentru IMM-uri, a cunoscut o creştere dinamică de-a lungul anilor. Specializându-se în factoring digital, portofoliul de creanţe al companiei a atins 6.4 milioane de euro la finalul anului 2023 (+54% faţă de anul precedent). Aceeaşi dinamică a creşterii este urmată şi de profitabilitate – cu un volum de finanţări acordate de 40 milioane euro (+40% faţă de anul precedent). În prima jumătate a acestui an, Omnicredit a înregistrat un volum de finanţări acordate de 28.5 milioane de euro, reprezentând o creştere de până la 90% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023. Portofoliul de creanţe al companiei a crescut până la 8,2 milioane de euro în cursul anului 2024, se menţionează în comunicat.

Reconstruction Capital II Limited (RC2) este un fond investiţii care, pe lângă deţinerea a 85% din acţiunile Telecredit IFN S.A., are alte două investiţii principale: Policolor S.A – un producător important de vopseluri şi produse chimice cu fabrici în România şi Bulgaria, şi Mamaia Resort Hotels SRL – un hotel de 300 de camere în Mamaia, staţiunea premium a României de la litoralul Mării Negre.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro