Business News

Start-Up Nation 2024. Vor fi acceptate toate codurile CAEN de la ajutorul de minimis și TVA-ul va fi cheltuială eligibilă

18 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a organizat marți, 17 septembrie a.c., două sesiuni de consultare pentru definitivarea procedurii de implementare a programului Start-Up Nation România – ediția 2024, la care au participat 15 membri ai Comitetului Consultativ pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (CCDIMM) și, respectiv, peste 60 de reprezentanți ai firmelor de consultanță. Evenimentele au avut loc la sediul central instituției și la Academia de Studii Economice din București, ambele fiind prezidate de ministrul Ștefan-Radu Oprea.

În cadrul acestor consultări, s-au lămurit câteva aspecete legate de modul de desfășurare a Start-Up Nation 2024.

Noua ediție a programului Start-Up Nation va fi structurată pe două componente. Pilonul I se adresează persoanelor sub 30 de ani și vizează pregătirea antreprenorială  pentru 25.000 de tineri, dintre care cel puțin 10% vor fi de etnie romă. Pilonul II, în schimb, își propune formarea competențelor antreprenoriale pentru un număr de 4.600 de persoane care au domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării, adresându-se persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 35 de ani și celor care au statut de persoană inactivă (persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, șomer, șomer de lungă durată) sau de persoană dezavantajată pe piața muncii, fără limită de vârstă.

TVA-ul va rămâne cheltuială eligibilă

În cadrul consultărilor, s-a subliniat faptul că TVA-ul va continua să fie considerat o cheltuială eligibilă în cadrul programului Start-Up Nation – ediția 2024.

Totodată, menținerea a minimum două locuri de muncă, pe o perioadă de doi ani de la primirea AFN-ului, va rămâne o obligație a beneficiarilor.

Lista codurile CAEN va fi aceeași cu cea a ajutoarelor de minimis

În perioada următoare, MEAT va publica și lista codurilor CAEN eligibile, care va include toate activitățile economice, strict cu excepția celor care nu sunt acceptate de legislația specifică ajutoarelor de minimis.

În următoarea etapă, MEAT va centraliza toate propunerile și va integra cele mai relevante sugestii în forma finală a procedurii de implementare Start-Up Nation.

Reprezentanții Patronatului Investitorilor Autohtoni din România sunt nemulțumiți că statul este dispus să finanțeze orice afacere, chiar dacă aduce o valoare adăugată mică în economie.

„Ni se pare neproductiv pentru țară ca programul Start-Up Nation să fie construit și lansat cu orice fel de startup. România nu are atâția bani încât să finanțeze orice. După părerea noastră, a celor de la PIAROM, ar trebui finanțat ceea ce ar interesa România în mod deosebit, fie că se cheamă inventică, robotică sau inteligență artificială, dacă avem astfel de interese. Trebuie să reducem deficitul comercial și să stimulăm startup-urile în procesarea materiilor prime românești, ca să aducem valoare adăugată și să producem mai mult PIB”, a declarat Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), pentru Ternene.ro.

Urmează o altă rundă de consultări

Consultările vor fi extinse la nivelul echipelor tehnice ale Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și Consiliului Concurenței, fiind posibilă apariția unor modificări și restricții generate de PEO 2021-2027 și reglementările Uniunii Europene.

„La cinci ani de la lansarea primei ediții a programului Start-Up Nation, 91,5% dintre companiile care au beneficiat de finanțare continuau să funcționeze. În plus, aceste afaceri au generat o rentabilitate de 155%. Succesul, însă, nu se oprește aici. Și la cea de-a doua ediție, până la finalul perioadei de monitorizare, 96,2% dintre companii erau încă active. Ne dorim să continuăm și chiar să amplificăm aceste performanțe în noua etapă a programului, aflată în lucru. Și, pentru a ne îndeplini acest scop, consider că dialogul cu firmele de consultanță, care sunt permanent conectate la nevoile și provocările antreprenorilor, este esențial”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro