Business News

Știrile zilei, 18 septembrie. Topul celor mai bune dobânzi la depozitele bancare. Industria IT din România dă semne de oboseală

18 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în ședința de guvern de miercuri prima rectificare bugetară din acest an, care alocă fonduri la Sănătate, Educație, Transporturi și Dezvoltare Regională. „Facem și o rectificare bugetară, bazată pe un plus de venituri bugetare care susțin investiții în 4 domenii esențiale: Sănătate, Educație, Transporturi și Dezvoltare Regională. Dezvoltarea țării prin investiții mari în autostrăzi, școli și spitale este calea sigură pentru ca România să aibă o creștere economică importantă în următorii ani! Evident, continuăm să reducem cheltuielile publice inutile, deficitul bugetar trebuie să fie exclusiv unul generat de investiții, nu pe risipă prin achiziții inutile”, a declarat premierul, confrom Economedia.ro.

Fondurile vor fi alocate astfel:

1. Sănătatea – plus de 11,4 miliarde lei, astfel încât bugetul sănătății va ajunge la un nivel istoric de 4,2% din PIB (74 miliarde lei)
2. ⁠Educația – 6,4 miliarde lei în plus
3. ⁠Transporturile – 5 miliarde lei în plus pentru investiții
4. Dezvoltarea regională – un plus de 5 miliarde lei pentru investiții, 3 miliarde lei pentru finanțarea cheltuielilor curente ale primăriilor, 400 de milioane de lei pentru DGASPC-uri și 980 milioane de lei pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități.

Cum șansele ca BNR să mai reducă dobânda de politică monetară într-una din cele două ședințe pe care le mai are până la sfârșitul anului sunt destul de mari, constituirea unui depozit la termen, preferabil cu dobândă fixă, poate aduce randamente cel puțin decente, în orice caz peste inflație. Vă prezentăm topul celor mai bune depozite acordate de cele mai mari bănci din sistem, în funcție de rata dobânzii practicată în septembrie, anunță Economica.net.

Arobs Transilvania Software, cea mai mare companie din sectorul IT listată la Bursa de Valori Bucureşti, a încheiat primul semestru din 2024 cu un profit net în scădere cu 52% faţă de aceeaşi perioadă din 2023 și cu afaceri mai mici cu 6%, după cum arată datele publicate de companie în raportul semestrial. Pe o piață în scădere, compania a redus norma de muncă și salariile managerilor din departamentele cu scăderi de cifră de afaceri, dar a și renunțat la angajați. Antreprenorul Voicu Oprean, fondatorul companiei, spune, pentru Economedia, că se așteaptă ca perioada următoare să fie în continuare grea pentru companiile din domeniu, dar că există și oportunități, anunță Economedia.ro.

Producătorul român de vin Cramele Recaș, companie înființată în 1991, intră în acționariatul casei de vinuri Tenuta Odobești, deținută până la acest moment integral de antreprenorul italian Mosconi Fabrizio. Tranzacția, semnată în vară, a primit acum avizul autorității de reglementare, conform datelor Profit.ro.

Bursa de Valori București pregătește furnizarea prețurilor acțiunilor în timp real pe un sistem de afișaj exterior la sediul său, din America House. Operatorul de piață vizează, astfel, creșterea vizibilității companiilor românești. În scopul dezvoltării comunității de investitori, BVB deja operează o cafenea la parterul clădirii, unde sunt așteptați cei preocupați de dinamica piețelor financiare, anunță Profit.ro. Modelul este cel al imensului panou care este amplasat la New York în Times Square și unde cotațiile pot fi urmărite de trecători.

Obiectivul României pentru 2030 este o creștere a capacității energetice instalate până la peste 32.000 MW, marcând o creștere de 68,2% față de 2022, conform Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) revizuit, prezentat public marți, 17 septembrie. Din această capacitate, aproximativ 75% va proveni din Surse Regenerabile de Energie (SRE), asigurându-se astfel utilizarea resurselor interne pentru producerea de energie electrică, menționează documentul, anunță Curs de Guvernare.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro