Știrile zilei, 18 septembrie. Topul celor mai bune dobânzi la depozitele bancare. Industria IT din România dă semne de oboseală
În Articol
- Azi e miercuri, 18 septembrie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
Rectificarea bugetară
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în ședința de guvern de miercuri prima rectificare bugetară din acest an, care alocă fonduri la Sănătate, Educație, Transporturi și Dezvoltare Regională. „Facem și o rectificare bugetară, bazată pe un plus de venituri bugetare care susțin investiții în 4 domenii esențiale: Sănătate, Educație, Transporturi și Dezvoltare Regională. Dezvoltarea țării prin investiții mari în autostrăzi, școli și spitale este calea sigură pentru ca România să aibă o creștere economică importantă în următorii ani! Evident, continuăm să reducem cheltuielile publice inutile, deficitul bugetar trebuie să fie exclusiv unul generat de investiții, nu pe risipă prin achiziții inutile”, a declarat premierul, confrom Economedia.ro.
Fondurile vor fi alocate astfel:
1. Sănătatea – plus de 11,4 miliarde lei, astfel încât bugetul sănătății va ajunge la un nivel istoric de 4,2% din PIB (74 miliarde lei)
2. Educația – 6,4 miliarde lei în plus
3. Transporturile – 5 miliarde lei în plus pentru investiții
4. Dezvoltarea regională – un plus de 5 miliarde lei pentru investiții, 3 miliarde lei pentru finanțarea cheltuielilor curente ale primăriilor, 400 de milioane de lei pentru DGASPC-uri și 980 milioane de lei pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități.
-
Topul celor mai bune dobânzi la depozitele bancare
-
Industria IT din România dă semne de oboseală
Arobs Transilvania Software, cea mai mare companie din sectorul IT listată la Bursa de Valori Bucureşti, a încheiat primul semestru din 2024 cu un profit net în scădere cu 52% faţă de aceeaşi perioadă din 2023 și cu afaceri mai mici cu 6%, după cum arată datele publicate de companie în raportul semestrial. Pe o piață în scădere, compania a redus norma de muncă și salariile managerilor din departamentele cu scăderi de cifră de afaceri, dar a și renunțat la angajați. Antreprenorul Voicu Oprean, fondatorul companiei, spune, pentru Economedia, că se așteaptă ca perioada următoare să fie în continuare grea pentru companiile din domeniu, dar că există și oportunități, anunță Economedia.ro.
-
Tranzacția dintre Cramele Recaș și Tenuța Odobești a fost avizată
Producătorul român de vin Cramele Recaș, companie înființată în 1991, intră în acționariatul casei de vinuri Tenuta Odobești, deținută până la acest moment integral de antreprenorul italian Mosconi Fabrizio. Tranzacția, semnată în vară, a primit acum avizul autorității de reglementare, conform datelor Profit.ro.
-
Cotațiile bursiere ale BVB afișate în Piața Victoriei ca în Times Square
Bursa de Valori București pregătește furnizarea prețurilor acțiunilor în timp real pe un sistem de afișaj exterior la sediul său, din America House. Operatorul de piață vizează, astfel, creșterea vizibilității companiilor românești. În scopul dezvoltării comunității de investitori, BVB deja operează o cafenea la parterul clădirii, unde sunt așteptați cei preocupați de dinamica piețelor financiare, anunță Profit.ro. Modelul este cel al imensului panou care este amplasat la New York în Times Square și unde cotațiile pot fi urmărite de trecători.
-
României ar trebui să aibă până în 2030 o capacitate energetică instalată de peste 32.000 MW
Obiectivul României pentru 2030 este o creștere a capacității energetice instalate până la peste 32.000 MW, marcând o creștere de 68,2% față de 2022, conform Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) revizuit, prezentat public marți, 17 septembrie. Din această capacitate, aproximativ 75% va proveni din Surse Regenerabile de Energie (SRE), asigurându-se astfel utilizarea resurselor interne pentru producerea de energie electrică, menționează documentul, anunță Curs de Guvernare.