Cine este Luiza Mardare, noul director al Registrului Comerțului. Cariera și declarația de avere
În Articol
- Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a decis joi, 12 septembrie, înlocuirea Valentinei Burdescu din funcția de director general al Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) cu Luiza Mardare, director în teritoriu la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța.
- Motivul înlocuirii a fost concluziile raportului Corpului de Control al Ministerului Justiției, care au indicat că vina pentru erorile noii platforme ONRC aparține conducerii instituției, care nu a administrat corect investiția de aproape 40 de milioane de euro în noul portal.
Luiza Mardare, noul director general al Oficiului Național al Registrului Comerțului, activează în cadrul instituției de peste 25 de ani.
„Este o persoană cu experiența unei funcții de conducere, fiind director al ORCT Constanța, familiarizată cu noul sistem implementat. Are o viziune amplă asupra organizării interne a instituției”, este descrierea scurtă a Luizei Mardare în comunicatul Ministerului Justiției care a anunțat înlocuirea Valentinei Burdescu.
Cariera, pe scurt
Luiza Mardare a început în urmă cu 20 de ani să lucreze în structurile ONRC. A început ca și consilier juridic la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) de pe lângă Tribunalul Constanța, până în 2014, când a fost avansată.
Atunci, fostul director, Corina Țapu, a ieșit la pensie. Luiza Mardare a fost numită locțiitoarea Corinei Țapu până la organizarea concursului pentru ocuparea funcției. De atunci, Luiza Mardare a rămas la conducerea Oficiului Registrului Comerțului din Constanța.
„Am fost numită la conducerea ORC prin ordin al ministrului pentru șase luni și voi ocupa această funcție cel puțin până la organizarea concursului, la data de 19 aprilie. Sunt mulțumită de ceea ce am realizat în acești ani. Chiar dacă lucrez de 15 ani în cadrul instituției, este o provocare pentru mine, mai ales că trebuie să mă ridic la înălțimea funcției și a «moștenirii» lăsate de doamna Corina Țapu”, declara atunci pentru „Ziua de Constanța* actualul director general al ONRC.
Reamintim că ONRC și structurile sale teritoriale de pe lângă tribunale se află în subordinea Ministerului Justiției.
Situația financiară
Conform declarației de avere, Luiza Mardare deține, alături de membrii familiei sale, un teren agricol (57.500 de metri pătrați) și două terenuri intravilane. De asemenea, deține, împreună cu soțul său, Aurelian Mardare, un apartament și două case de locuit, fiecare cu o suprafață de aproape 100 de metri pătrați.
Are economii în conturi de 100.000 de lei, dar și datorii de aproape 70.000 de euro.
Veniturile financiare realizate de la ONRC în 2023 s-au apropiat de 150.000 de lei. Soțul său nu lucrează în sistemul public, ci la o firmă privată.
Noul director va trebui să rezolve problema veche a portalului
De la 1 august, Registrul Comerțului a lansat noua platformă a instituției, ONRCv2. Din păcate, portalul, în care s-au investit aproape 40 de milioane de euro, a fost nefuncțional în multe situații de la lansarea sa. Multe dintre activitățile care urmau să fie digitalizate sunt realizate tot de angajații instituției.
Ministrul Justiției i-a asigurat pe directorii oficiilor teritoriale de tot sprijinul pentru soluționarea problemelor întâmpinate, în limita atribuțiilor Ministerului Justiției.
„De asemenea, Ministerul Justiției a inițiat o Ordonanță de Urgență, adoptată în ședința de Guvern de miercuri, 11 septembrie a.c. Prin aceasta, va fi alocat un număr mai mare de personal pentru soluționarea dosarelor înregistrate la ONRC. Prima măsură propusă prin OUG este reîncadrarea consilierilor juridici pe funcții de registratori, printr-o procedură internă, având în vedere că există 46 de posturi de registratori vacante la nivelul ONRC și al oficiilor din țară. Cea de-a doua măsură propune exercitarea de către personalul cu funcție de conducere a atribuțiilor de registrator”, se mai precizează în comunicat.