Business News

Știrile zilei, 13 septembrie. Cine a concediat cel mai mult din sectorul IT. Deficitul bugetar pe luna august a fost de 9 miliarde de lei

13 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Deficitul bugetar, suma pe care statul trebuie să o împrumute și să o adauge la venituri pentru a putea acoperi cheltuielile, a crescut la 4,53% din PIB la finalul lunii august, de la 4,02% (71 miliarde lei) la finalul lunii iulie, potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro. Nivelul de 4,53% pentru ianuarie – august înseamnă o gaură de 80 de miliarde de lei, în creștere cu 9 miliarde de lei doar în august. Având în vedere că în septembrie bugetul va consemna și impactul pensiilor majorate, iar ANAF are în această lună, istoric, venituri sub medie, probabilitatea este ridicată ca în această lună să fie depășit pragul de 5% din PIB. Noul reper de deficit bugetar este 6,9% din PIB, estimarea Comisiei Europene din prognoza de primăvară, însă acesta nu a fost anunțat oficial. Tot în septembrie, Guvernul are planificată o rectificare bugetară, care ar putea reașeza ținta de deficit pentru acest an.

Ucraina rămâne statul de unde și către care pleacă pe căi navigabile cele mai mari cantități de marfă, însă dinamica este descendentă. Înainte de războiul dintre Rusia și Ucraina, Serbia avea cea mai mare cotă, anunță Economica.net. În prima jumătate a acestui an, transportatorii au trimis către și din Ucraina prin transport internaţional pe căi navigabile interioare peste 3,6 milioane de tone de marfă, cu 34,6% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, arată o analiză a Institutului Național de Statistică. Statul vecin deţine însă în continuare cea mai mare pondere ca origine şi destinaţie a mărfurilor transportate (40,3%) ca și anul trecut. Atunci, ponderea din total marfă era de 58,3%, respectiv  5,6 milioane de tone.
Concedierile masive din 2024 în sectorul IT au continuat tendința începută în anii precedenți, afectând companii mari din întreaga lume. Factori precum incertitudinea economică globală, automatizarea, restructurările și ajustările după expansiunea rapidă din timpul pandemiei au determinat mari corporații tech să-și reducă forța de muncă, anunță Economica.net. Layoffs.fyi care urmărește și publică informații despre concedierile la nivel global din industria IT, a realizat un top al companiilor care au concediat cei mai mulți angajați până la mijlocul lunii august. Concedierile din domeniul tehnologiei în 2024 au început în spațiul jocurilor video – la platforme precum Discord, Unity și Twitch. Pe măsură ce anul a continuat, și alte companii au tăiat mii de locuri de muncă. În total, în acest an, până acum 136.360 de locuri de muncă au fost desființate de la 435 de companii tech.
Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro