Experții Erste se așteaptă ca deficitul bugetar din 2024 să fie acoperit prin creșterea taxelor
În Articol
- Austriecii de la Erste, banca-mamă a BCR, consideră într-o analiză că Guvernul României cheltuie mult prea mult față de veniturile pe care le încasează. Pentru că guvernul nu poate scădea prea mult cheltuielile, specialiștii băncii se așteaptă la o reformă fiscală care să ridice nivelul veniturilor la bugetele publice.
În primele șapte luni ale lui 2024, veniturile totale ale statului au fost de 331,56 miliarde de lei. Dar cheltuielile au fost mai mari cu 70 de miliarde de lei, fiind de 402,60 miliarde de lei.
De ce au crescut cheltuielile
Salariile din sectorul public au crescut cu aproape 20%, în timp ce pensiile publice au fost majorate în ritm aproape dublu.
În consecință, deficitul bugetar a depășit 4,0% din PIB după șapte luni, iar guvernul și-a actualizat planurile de finanțare, ceea ce corespunde unui deficit bugetar de 6,9% din PIB față de 5,0% în planurile inițiale.
Este așteptată o reformă fiscală care să crească veniturile din taxe
Potrivit băncii, este probabil ca structura măsurilor fiscale corective să se bazeze în principal pe partea de venituri, având în vedere structura rigidă a cheltuielilor publice. Ajustarea fiscală la nivelul veniturilor este mai puțin negativă pentru creștere decât la nivelul cheltuielilor.
Creșterea din consum a economiei înseamnă creșterea importurilor
Întrucât problemele structurale nu au fost soluționate, creșterea consumului intern a fost compensată aproape în întregime de o contribuție negativă a exporturilor nete la creșterea economică. Investițiile în infrastructura de stat sunt în plină desfășurare și ar trebui să înceapă să dea roade în viitor.
Amintim că banca și-a revizuit prognoza de creștere economică pentru România la +1,9%, de la +2,6% anterior, după „o primă jumătate a anului dezamăgitoare”. „Prognoza de creștere a PIB pentru 2025 este supusă incertitudinilor fiscale, deoarece consolidarea bugetară este tardivă”, arată banca.