Business News

Știrile zilei, 11 septembrie. Sectorul IT nu mai crește. Preţul barilului Brent a scăzut sub 70 de dolari pentru prima oară din 2021

11 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Începând cu 10 octombrie anul acesta, magazinele vor fi obligate să semnalizeze la raft acele produse cu cantitate mai mică dar același preț, potrivit unui ordin al Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor ( ANPC). De luna viitoare, magazinele vor fi obligate să informeze consumatorii, prin anunțuri la raft, cu privire la anumite practici comerciale care presupun reducerea volumului sau greutăţii unui produs în condiţiile menţinerii aceluiaşi preţ, potrivit unui ordin (Ordinul nr. 539/2024) al ANPC pubșicat în Monitorul Oficial și care va intra în vigoare în data de 10 octombrie. Sunt vizate produsele cu volumului sau greutate redusă dar care au aceeași prezentare, ambalaj, formă și preţ. Ordin nu se aplică vânzărilor la distanţă, anunță Economica.net.

România înregistrează miercuri cel mai ridicat preț al energiei electrice din UE, de 3 ori mai ridicat decât cel din Franța și de aproape 2 ori peste cel din Germania, pe lângă producția de energie solară redusă ca urmare a vremii, în această perioadă fiind indisponibile și mai multe unități de generare tradiționale. Prețul mediu zilnic al energiei electrice cu furnizare în ziua de miercuri tranzacționată pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM este de 152 euro/MWh, doar cel din Bulgaria (148 euro/MWh) apropiindu-se de prețul din România, anunță Profit.ro.

Informațiile și comunicațiile nu au contribuIt la creşterea PIB în S1, având o pondere nemodificată de 7,8% la formarea PIB, cu un volum de activitate în stagnare, comparativ cu același interval de anul trecut, conform datelor INS.

Stagnarea vine pe fondul cumulului unor factori externi, dar și al modificării de anul trecut a Codului fiscal. Mihai Matei, membru în Consiliul director al Asociației patronale din industria de software și servicii (ANIS), a declarat pentru CursdeGuvernare.ro că este vorba de corecții pe această piață și atrage atenția că România își pierde din competitivitatea în regiune din cauza eliminării facilităților fiscale.

Cursul petrolului şi-a accelerat marţi scăderea, iar barilul Brent a căzut sub 70 de dolari – pentru prima oară din decembrie 2021 -, în urma unor temeri cu privire la perspectivele cererii, relatează AFP, conform News.ro, citat de Economedia.ro. Către ora 14.25 GMT (17.25, ora României), preţul barilului Brent de la Marea Nordului – cu livrare în noiembrie – înregistra o scădere de  3,74%, la 69,15 dolari. Preţul echivalentului său american, barilul de West Texas Intermediate (WTI) – cu livrare în octombrie, scădea cu 4,09%, à 65,90 dolari.

Apelul lui Mario Draghi adresat factorilor de decizie din UE, de a reduce povara de reglementare a companiilor pentru a stimula competitivitatea blocului, a fost lăudat de patronatele europene, dar criticat de cea mai mare confederație sindicală din Europa, potrivit Euractiv. Raportul foarte așteptat, realizat de fostul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) privind viitorul competitivității UE subliniază în mod repetat „povara de reglementare” pe care o suportă firmele europene, anunță Curs de Guvernare. De asemenea, evidențiază „asimetriile în reglementare” cu care se confruntă firmele din UE, asimetrii care contribuie la crearea unor „condiții de concurență globale neechitabile” pentru „societățile altfel productive” ale blocului.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro