Business News

Știrile zilei, 6 septembrie. Cât va primi România din următoarea tranșă din PNRR. Prețul locuințelor crește mai mult în țara noastră

6 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE / PNL), desemnat recent co-negociator-șef al Parlamentului European pentru viitorul Buget multianual al UE post-2027, a declarat că România „sub nicio formă” nu va primi mai puțin de jumătate din suma care va fi decontată pentru cea de-a treia cerere de plată din cadrul PNRR. Acesta a spus că mai sunt mai puțin de 5 ținte și jaloane care sunt analizate de Comisia Europeană pentru aprobare, dintr-o listă de 74. Europarlamentarul român a dat asigurări că „va fi o parte semnificativă” din totalul sumei aferente cererii care va urma să fie decontată de România în această toamnă, anunță Economedia.ro.

ING și BCR au revizuit în scădere estimările privind creșterea economică în 2024, pe fondul datelor dezamăgitoare din trimestrul al doilea. Chiar dacă în continuare consumul a crescut susținut, acesta s-a dus în mare măsură pe importuri. Creșterea României a fost abia a 15-a cea mai mare din UE. Statistica a confirmat datele privind creșterea economică mult sub așteptări din trimestrul al doilea: produsul intern brut a crescut cu doar 0,1% față de trimestrul 1, cu 0,8% față de trimestrul 2 din 2023 și cu 0,7% în primul semestru, anunță Profit.ro.

Prețurile locuințelor în România au crescut cu 5,5% în primul trimestru al anului, peste media Uniunii Europene și a zonei euro, înregistrând însă o evoluție mai puțin pronunțată comparativ cu economiile similare din regiune, a declarat Florin Dragu, șef serviciu Direcția Stabilitate Financiară din Banca Națională a României (BNR), conform Profit.ro.

„Prețurile locuințelor au continuat să crească în România. Această dinamică se situează peste media Uniunii Europene și a zonei euro, dar observăm o evoluție cumva mai puțin pronunțată comparativ cu economiile similare din regiune. Și practic, în România avem o dinamică de 5,5% la primul trimestru al anului, în timp ce în țări precum Polonia ritmul este de 18%, în Bulgaria 16%, iar în Ungaria undeva la șapte 7%. Iar această dinamică este determinată în principal de evoluțiile pe segmentul locuințelor noi, unde ritmul de creștere este undeva la 12% în timp ce pe palierul locuințelor existente prețurile au avut un ritm ceva mai moderat, cam 2%”, a spus Florin Dragu, la un eveniment organizat în cadrul Salonului Imobiliar București, de la Palatul Parlamentului, conform Profit.ro.

Ritmul din 2023 în care statele din Europa Centrală și de Est (ECE) își îndeplinesc Obiectivele de Dezvoltare Durabilă a încetinit, mai ales la capitolele: Bunăstare și sănătate, reducerea inegalităților și educația, se arată în studiul realizat de Erste Group. Referitor la diferențele dintre statele ECE și poziția relativă față de media UE, Slovenia ocupă primul loc, deoarece se situează peste media UE27 la cele mai multe obiective. De cealaltă parte, România și Ungaria au cel mai mare potențial de creștere și de a ajunge din urmă restul statelor UE. Din ECE, Croația a progresat la cel mai mare număr de obiective. În domeniul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, nicio țară nu a înregistrat progrese pentru toate cele 17 ținte, anunță Curs de Guvernare.

UiPath, primul unicorn fondat de antreprenori români, listat în 2021 la bursa de la New York, anunță pentru trimestrul II venituri de 316 milioane dolari, în creștere cu 10%, comparativ cu estimarea pieței de 303,69 milioane dolari. Pierderea a fost de 15 cenți pe acțiune, la un total de 86,1 milioane dolari. Urmărește-ne și pe Google News Compania estimează acum venituri în T3 de 345-350 milioane dolari, față de estimarea analiștilor de 347,2 milioane dolari, și venituri anuale cuprinse între 1,42 miliarde și 1,43 miliarde dolari, anunță Profit.ro.

August 2024 vine cu o scădere de 24.5% a înmatriculărilor de autovehicule noi față de luna august a anului 2023 și cu o scădere de 27.2% față de luna iulie 2024, arată datele centralizate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA). Autoturismele (care reprezintă aproximativ 86% din total piață) au înregistrat, în luna august 2024, un volum de 9859 unități, cu -23% mai puțin față de luna similară din 2023, fiind de menționat că pe întreg anul 2024 înmatriculările de autoturisme noi sunt în creștere cu +5.8% față de aceeași perioadă a anului trecut, anunță Economedia.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro