Business News

Patronatele din transporturi, despre amnistia fiscală: „Acum se va vedea cine a avut sau nu intenția de a plăti”

4 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Amnistia fiscală presupune să fie plătite până pe 25 noiembrie toate restanțele la bugetul de stat ale firmelor (TVA, impozit pe profit, accize etc) sau persoanelor fizice (impozitul pe venituri extrasalariale).

Firmele bun-platnice vor primi o bonificație sub forma unui credit fiscal de 3% din viitoarele obligații fiscale începând din 2025.
Amnistia fiscală este văzută ca o măsură bună de către reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România-COTAR, care susțin că, acum, se va vedea clar cine a avut cu adevărat intenția de a-și plăti taxele și impozitele către stat.

Datorii din varii motive

Ministerul de Finanțe a publicat, marți, proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului României cu privire la amnistia fiscală. Executivul speră să recupereze astfel circa 9 miliarde de lei, în condițiile în care creanțele bugetare neîncasate la termen sunt estimate la 71,8 miliarde de lei.

Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, consideră amnistia fiscală ca fiind o măsură menită să ajute societățile care au întârziat cu plățile din diferite motive. În același timp, vor veni și ceva bani la buget.

„Nu mai contează dacă sunt firme de stat sau cu capital privat. Până la urmă vor veni bani la bugetul statului. Este un ajutor pentru firmele care au întârziat cu plățile din varii motive. Nu spunem că n-au vrut să plătească, dar au întârziat cu plățile. Acum se vede dacă într-adevăr au avut intenția de a plăti sau nu, pentru că cel care are majorări mari, dobânzi și penalități mai ridicate față de soldul inițial de plată, înseamnă că are o problemă dacă nu vrea să-și achite datoria”, a declarat pentru Termene.ro Vasile Ștefănescu.

Președintele COTAR este de părere că amnistia fiscală nu este o măsură cu caracter electoral, nefiind prima dată când se apelează la o astfel de decizie. Remarcă, însă, că este o premieră faptul că se acordă un bonus companiilor care și-au plătit datoriile la timp.

Impozite și taxe vizate de amnistia fiscală

Amnistia fiscală vizează următoarele obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024:

Mai trebuie menționat și faptul că nu sunt considerate obligații de plată restante la data de 31 august 2024 obligațiile bugetare pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, la data de 31 august 2024 inclusiv, precum și obligațiile de plată stabilite în acte administrative a căror executare este suspendată în condițiile legii la data de 31 august 2024 inclusiv.

Cine beneficiază de amnistia fiscală

În cazul firmelor, amnistia fiscală este valabilă în următoarele condiții: societatea comercială cu datorii la bugetul de stat trebuie să plătească integral restanța inițială (fără sumele accesorii – penalități și dobânzi) până pe 25 noiembrie 2024. După această plată, se vor anula sumele accesorii pe care compania nu va mai trebui să le achite.

Cât privește persoanele fizice, acestea trebuie să achite 50% din restanța principală (fără sumele accesorii – penalități și dobânzi) la bugetul de stat până la 25 noiembrie. După ce fac această plată, restul datoriei este ștersă în totalitate pentru persoanele cu datorii sub 5.000 de lei. Pentru persoanele cu datorii de peste 5.000 de lei, după plata a 50% din restanța principală, Fiscul va șterge 25% din datoria principală inițială. Totodată, după plata a 50% din datoria principală pentru toate persoanele fizice se șterg sumele accesorii.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, luni, că în câtea zile va fi pus în transparență publică actul normativ în baza căruia vor fi anulate dobânzile și penalitățile celor cu datorii la stat, dacă plătesc aceste restanțe până la data de 25 noiembrie.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro