Știrile zilei, 2 septembrie. Producția de țiței a României nu va mai crește. Vara 2024, cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor ANM
În Articol
- Azi e luni, 2 septembrie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
Vara 2024, cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor ANM
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat că vara anului 2024 a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), arătând că aceste schimbări climatice ne afectează pe fiecare dintre noi. El a menționat că, pe lângă recorduri de temperatură, se înregistrează fenomene meteo extreme de o intensitate din ce în ce mai mare, anunță Profit.ro.
-
Prețul energie spot în luna august a fost mai mare ca acum un an
După trei luni de creștere, uneori explozivă, prețul mediu al energiei electrice din piața spot a scăzut în august față de iulie. Prețul este însă cu 25% mai mare decât era acum un an, anunță Economica.net. Prețul spot al energiei electrice, a fost, în august, cu peste 25% mai mare decât acum un an. Totuși, a scăzut față de luna precentă, pentru prima dată din primăvară încoace Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București, a fost, în august, de 631 de lei/MWh, potrivit datelor obținute de noi – operatorul pieței, OPCOM, va publica cifrele probabil zilele următoare. Dat fiind că, în iulie, același preț mediu a fost de 721 de lei/MWh, am avut așadar o scădere de circa 12,4% a prețului mediu PZU în luna august – sau o reducere du 90 de lei/MWh.
-
Salariul minim european ar fi imposibil de aplicat
Convergenţa spre un salariu minim stabilit la nivel european este imposibilă din cauza diferenţelor foarte mari ale valorilor acestui indicator în cele 22 de state ale Uniunii Europene care au implementat un salariu minim garantat în plată, potrivit unei cercetări realizate de Blocul Naţional Sindical, consultate de Economica.net. În iulie 2024, salariul minim din Bulgaria e de 477 de euro, iar în Luxemburg – de 2.570 de euro. România are al patrulea cel mai mic salariu minim din UE, după Bulgaria, Ungaria, Letonia, potrivit unei cercetări realizate de Blocul Naţional Sindical. Salariul minim brut european este 50% din valoarea salariului mediu brut din statul respectiv.
-
Declinul producției de țiței a României
Producția de țiței a României își va urma declinul până la finele deceniului în principal din cauza epuizării zăcămontelor aflate în exploatare dar și a unei infrastructuri de extracție îmbătrânite. Necesarul va fi acoperit din importuri care vor crește în perioada următoare arată prognoza realizată de Comisia Națională de Prognoză, anunță Curs de Guvernare. În primul semestru din 2024, în România s-au extras peste 1,35 mil tone echivalent petrol (tep), cu 53.200 tep mai mică (-3,8%) faţă de cea din perioada similară a anului anterior, potrivit datelor emise de Institutul Naţional de Statistică (INS). Din cauza consumului mai redus din prima parte a anului, și importurile de țiței s-au redus la în perioada menționată, la 3,376 milioane tep, fiind cu 707.300 tep sub cele consemnate în ianuarie-iunie 2023 (-17,3%). Prognozele privind echilibrul energetic, întocmite de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), arată că producția de ţiței ar urma să scadă până în anul 2027 cu un ritm mediu anual de 2,5%.
-
S-au schimbat comisioanele de pe Revolut
Potrivit unui mesaj transmis clienților înrolați în aplicația Revolut, modificările care vor intra în vigoare de la 30 octombrie 2024 implică introducerea de noi produse sau servicii, în timp ce altele reflectă schimbările în costul de funcționare al serviciului Revolut în general. Gabriela Ţinteanu – Dum, 01 sept. 2024, 21:18 Trimite pe: Revolut: De la 30 octombrie se modifică termenii, condițiile și comisioanele posesorilor de carduri Ce presupun noile modificări Revolut Modificările implică secțiunile de termene și condiții și pagina comisioanelor fără a reprezenta neapărat o scumpire a serviciilor, ci mai mult o modificare a formulării noilor tarife, după cum explică reprezentanții băncii digitale, conform Economica.net.