Știrile zilei, 28 august. Ajutor de stat pentru industria siderurgică. Suspendarea plății creditelor pentru fermierii afectați de secetă
În Articol
- Azi e miercuri, 28 august, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
Reglementări noi în domeniul energiei.
Comitetul de reglementare al ANRE a decis, ca măsură pentru temperarea prețurilor de dezechilibru, utilizarea de către operatorul de transport și de sistem (OTS) a conceptului de cerere elastică, anunță Profit.ro. Conceptul de cerere elastică care este folosit pe platforma europeană de echilibrare, la care sunt interconetate toate țările din Europa, poate fi utilizat de acum înainte și pe perioadele de funcționare neconectată la platforma unică de echilibrare cu aplicarea unor reguli locale. Acest concept permite OTS optimizarea și reducerea costurilor de echilibrare a sistemului energetic prin folosirea unor oferte alternative ca de exemplu produse specifice de echilibrare locale.
-
Ajutor de stat pentru industria siderurgică.
-
Suspendarea plății creditelor pentru fermierii afectați de secetă.
Fermierii din România care au un proces verbal de calamitate încheiat pentru anii agricoli 2023 și 2024 vor beneficia de suspendarea de drept, până la finalul anului viitor, a creditelor care au o dobândă mai mare de 2% +ROBOR, a ratelor restante precum și a dobânzilor și comisioanelor scadente, precum și de suspendarea executărilor silite pentru datorii către instituții bancare, IFN -uri, furnizori de utilități, furnizori sau distribuitori de inputuri. Ministerul Agriculturii a elaborat mai multe acte normative prin va veni cu măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de seceta severă din acest an. Toate aceste acte vor fi aduse spre adoptare în următoarele ședințe de guvern, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, conform Profit.ro.
-
Deficitul bugetar e peste 4% din PIB după doar 7 luni
Deficitul bugetar în primele șapte luni ale anului a ajuns la 4,02% din PIB, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor. Diferența între cheltuielile statului și încasările a crescut într-o lună cu aproape jumătate de punct, de la 3,6% din PIB, anunță Economedia.ro. Anul trecut, deficitul după șapte luni era de 2,4% din PIB. Pe primele șase luni ale anului deficitul ajunsese la 63,67 miliarde lei, respectiv la 3,60% din PIB. Guvernul țintea la un deficit de 5% la finalul anului, dar estimările Comisiei Europene arată că cel mai probabil deficitul va ajunge în jurul a 6,9% în acest an și va continua să crească până la 7% anul viitor, în lipsa unor măsuri suplimentare.
-
Bucureștiul are locuințe accesibile
Prețul mediu pe metrul pătrat util la nivel de țară ajunge, în T2 2024, la 1.599 euro, iar Indicele Puterii de Cumpărare continuă să scadă, la valoarea minimă a ciclului imobiliar actual. Mai exact un român cu salariul mediu are nevoie de 1,52 salarii pentru un metru pătrat de locuință, iar un bucureștean, de 1,28 salarii medii nete, anunță Profit.ro.
-
Salt Bank, Revolutul celor de la Banca Transilvania, a înregistrat pierderi
Salt Bank (fosta Idea::Bank), deținută integral de Banca Transilvania, a încheiat primele șase luni ale anului cu pierderi de 30,6 milioane lei, potrivit unui document publicat la Bursa de Valori București (BVB). „Grupul SALT Bank a încheiat primul semestru al anului 2024 cu o pierdere de 30.607 mii lei, în timp ce banca a înregistrat o pierdere de 42.780 mii lei, urmare a tranzacţiilor de vânzare şi derecunoaştere a portofoliului respectiv a creşterii cheltuielilor operaţionale de dezvoltare a băncii digitale. Marja netă NIM este de 2,9% la nivelul băncii şi 4% a grupului”, se arată în raportul BVB, citat de Economedia.ro.