Business News

Știrile zilei, 27 august. Cât de mic e de fapt Aeroport Otopeni. Cresc ratele la credite de la 1 octombrie

27 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au controlat peste 600 de operatori economici care produc sau comercializează sucuri şi băuturi răcoritoare, la nivel naţional şi au fost date amenzi de două milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Echipele de control au găsit mai multe nereguli, printre care băuturi expirate sau ţinute în soare, anunță Economica.net.

O cifră care poate spune puțin: Ministerul Finanțelor a împrumutat ieri 420 milioane de lei de la bănci. Datoria României este însă imensă pe lângă bugetul pe un an întreg. În fapt, fiecare român – că este copil, muncitor sau pensionar – e dator deja cu peste 45.000 de lei, conform analizei Profit.ro. România are o datorie de 52,6% din PIB. În cifră absolută, în bani, este de 862,3 miliarde lei. Ca termen de comparație, în Legea bugetului de stat pe 2024, veniturile totale sunt de 308,2 miliarde de lei.

Ratele creditelor legate de indicele IRCC, adică toate împrumuturile pentru populație acordate după luna aprilie 2019, vor crește de la 1 octombrie 2024, relevă datele publicate de Banca Națională a României (BNR), anunță Economica.net. Sunt, totuși, șanse foarte mari ca efortul lunar al românilor cu credite să scadă de la 1 ianuarie 2025, cel puțin până la finalul lui martie anul viitor.

Aeroportul din orășelul de la marginea Capitalei ar putea să-și depășească în 2024 recordul de călători care au zburat din Otopeni, aeroport administrat de Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), anunță Curs de Guvernare. Inaugurat în 1970 și modernizat ultima dată în 2017, Aeroportul Otopeni poate primi, conform dimensiunilor terminalului, doar 6 milioane de pasageri pe an. Totuși, doar în 2023 s-au îmbarcat din București aproape 14,6 milioane de călători. Estimările Fondului Proprietatea indică faptul că, în următorii șase ani, traficul anual ar putea ajunge la 21 de milioane de persoane. Cum veniturile Aeroportului Otopeni sunt calculate și în funcție de taxele plătite de companiile aeriene pentru fiecare pasager, cifra de afaceri și profitul cresc proporțional cu aglomerația de la porțile de îmbarcare.

Angajații din administrația publică centrală care au dat în judecată statul au câștigat în instanță 8,06 miliarde lei doar anul trecut, o sumă de patru ori mai mare față de 2022 (2,34 miliarde lei), potrivit raportului anual al Consiliului Fiscal pentru 2023, anunță Economedia.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro