ANAF a stabilit noi reguli pentru valorificarea sumelor de bani provenite din executarea silită. Directorii regionali sunt responsabili de executarea silită
În Articol
- Un nou ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) prevede în structurile care sunt desemnate drept organe de valorificare a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului. În plus, se legiferează clar modul în care se execută sumele de bani existente în conturile bancare în cursul executării silite.
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 833 din 21 august 2024 a fost publicat Ordinul 4.098 al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală prin care se stabilește organizarea structurilor Fiscului care se ocupă de executarea silită, dar și modul de executare a conturilor bancare.
Directorii regionali nu mai pot fugi de răspundere
În primul rând, ordinul stabilește competențele și responsabilitățile conducătorilor acestor organe de valorificare, subliniind faptul că directorii generali ai direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice sunt responsabili pentru buna desfășurare a activităților de valorificare. Aceștia pot delega anumite atribuții unor funcționari publici de conducere.
În plus, ordinul abrogă un regulament anterior, emis în 2019, care reglementa competența privind preluarea și valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privată a statului. Aceasta reprezintă o actualizare importantă a cadrului normativ, menită să simplifice și să clarifice procedurile existente.
Mai departe, sub coordonarea persoanei responsabile, structurile care sunt desemnate drept organe de valorificare a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului sunt:
- Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București,
- direcțiile generale regionale ale finanțelor publice din țară,
- structurile organizate la nivelul administrațiilor județene ale finanțelor publice.
Doar aceste structuri vor avea atribuții specifice în domeniul valorificării bunurilor în materie civilă și penală.
Ce scrie în OPANAF 4.098/2024
În sensul art. 21 din O.G. nr. 14/2007, organele de valorificare competente să preia bunurile de la deținătorii acestora sunt următoarele:
a) structurile organizate la nivelul aparatului propriu al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice București cu atribuții în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în materie civilă și în materie penală, situate în aria de competență teritorială a acesteia;
b) structurile organizate la nivelul aparatului propriu al direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice cu atribuții în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în materie penală, situate în aria de competență teritorială a acestora;
c) structurile organizate la nivelul administrațiilor județene ale finanțelor publice din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice cu atribuții în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în materie civilă, situate în aria de competență teritorială a acestora.
Executarea sumelor de bani din conturi
Un aspect important reglementat de ordin este cel referitor la valorificarea sumelor de bani confiscate prin hotărâri judecătorești definitive în materie penală.
Ordinul detaliază modul în care aceste sume trebuie gestionate de structurile specializate din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice.
„Competența în valorificarea sumelor de bani confiscate prin hotărâri judecătorești definitive pronunțate în materie penală este în sarcina structurilor organizate la nivelul aparatului propriu al direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice cu atribuții în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în materie penală, în limita sumelor consemnate, depuse sau indisponibilizate în conturi bancare, în cursul procesului penal, în vederea confiscării”, se precizează în ordin.
Ce scrie în OPANAF 4.098/2024
În cazul în care sumele confiscate depășesc fondurile deja consemnate sau indisponibilizate în cursul procesului penal, structurile responsabile trebuie să urmeze proceduri specifice pentru valorificare și încasare.
„În situația în care sumele confiscate prin hotărâri judecătorești definitive pronunțate în materie penală excedează sumelor consemnate, depuse sau indisponibilizate în conturi bancare, în cursul procesului penal, în vederea confiscării, structurile organizate la nivelul aparatului propriu al direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice cu atribuții în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în materie penală procedează după cum urmează”, se precizează în noul ordin al președintelui ANAF.
„a) valorifică sumele confiscate prin hotărâri judecătorești definitive pronunțate în materie penală, în limita sumelor consemnate, depuse sau indisponibilizate în conturi bancare, în cursul procesului penal, în vederea confiscării, potrivit prevederilor O.G. nr. 14/2007”;
„b) întocmește nota de valorificare privind sumele confiscate încasate în limita celor consemnate, depuse sau indisponibilizate în conturi bancare, pe care o transmite organelor de executare silită competente, în vederea urmăririi și încasării prin procedurile prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare”.
Îndrumarea și coordonarea activităților de valorificare a bunurilor, precum și monitorizarea acestor proceduri, sunt în sarcina Direcției Generale de Executări Silite Cazuri Speciale din cadrul ANAF. Aceasta va asigura că toate acțiunile de valorificare sunt conforme cu legislația în vigoare și se desfășoară eficient.