Știrile zilei, 22 august. Fondurile de investiții în mall-uri ar putea fi listate la bursă. Polițele RCA nu ma sunt „vedeta” pieței de asigurări
În Articol
- Azi e joi, 22 august, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
Bucureștiul se va dezvolta din punct de vedere hotelier între 2024 și 2026.
Cererea pe piața hotelieră din București în prima jumătatea a anului comparativ cu aceeași perioadă din 2023 a avut o creștere de 3%, dar cu toate acestea nu a reușit să recupereze complet scăderile din pandemie, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield. În perspectivă, conform Oxford Economics, se preconizează că numărul înnoptărilor în unități de cazare din București își va reveni complet până în 2025 și va depăși cu 3% nivelul din 2019. Această creștere va fi determinată în primul rând de creșterea înnoptărilor turiștilor români, anunță Economedia.ro.
-
Record a subscrierilor în titluri de stat Fidelis.
Fidelis IV din 2024, desfășurată între 8-20 august, a înregistrat o valoare record a subscrierilor în titluri de stat, de peste 3,23 miliarde lei, depășind recordul anterior stabilit în luna aprilie, de peste 3,197 miliarde lei, transmite Ministerul Finanțelor, conform Economedia.ro. Datele instituției arată că s-au înregistrat “rezultate importante” generate de donatorii-investitori, care s-au alăturat campaniei „România are sânge de rocker, acum și de investitor”, desfășurată de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” și Rock FM. Peste 202 milioane lei au fost investiți de către 1.608 români care au donat sânge începând cu luna martie a acestui an. Aceștia au beneficiat de o dobândă de 6.80%, cu 1% mai mare decât cea oferită pentru emisiunile clasice cu scadența la 1 an.
-
Mall-urile ar putea fi listate la bursă prin fondurilor de investiții imobiliare.
Bursa de Valori București mizează pe atragerea de noi categorii de investitori odată ce legea care va face atractivă fiscal constituirea fondurilor de investiții imobiliare (REIT) va trece de Parlament. “Va fi un produs mai simplu de înțeles“, spune pentru Profit.ro directorul general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase. Legea care permite crearea fondurilor de investiții imobiliare de tip REIT a trecut de un hop. S-au impus restricții Proiectul de lege care permite crearea unor fonduri de investiții concentrate pe piața imobiliară, așa-numitele Real Estate Investment Trust (REIT) înaintează prin Senat și, chiar dacă nu este foarte aproape de adoptare, este așteptat de investitorii de pe bursă. Actul normativ vizează ca taxa pe profit să fie zero, atât timp cât fondul are o rată de distribuție de dividende de cel puțin 90%.
-
Polițele RCA nu ma sunt „vedeta” pieței de asigurări.
Pentru prima dată după cel puțin 10 ani, toți brokerii mari au înregistrat, în primele trei luni ale acestui an, ponderi în creștere a intermedierii de polițe de asigurare altele decât RCA. Altfel spus, a scăzut ponderea RCA, asigurare care încă reprezintă, totuși, cea mai mare parte a intermedierii, în cele mai mult cazuri cu procente mult ponderea RCA în totalul pieței asigurărilor, anunță Economica.net.
-
Control la ONRC din cauza noii platforme.
Ministerul Justiției a trimis corpul de control la Registrul Comerțului (ONRC), zilele trecute, pentru a face verificări cu privire la noul portal informatic care a costat 40 de milioane de euro dar nu funcționează, conform mai multor surse consultate de Economedia. Miercuri are de asemenea lor o ședință a reprezentanților ministerului cu firmele contractoare, sindicat și oficiali ai ONRC, conform surselor Economedia.ro.
-
Ce a ales BNR între reducerea inflației și creșterea PIB
La ultima ședință de politică monetară, Consiliul de Administrație al BNR i-a surprins pe majoritatea analiștilor cu decizia de reducerea a ratei dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, în condițiile în care inflația se menține ridicată iar prețurile au urcat în iulie, față de iunie când IPC scăzuse la 4,9%, anunță Curs de Guvernare. Membrii Consiliului de Administrație al BNR, de data aceasta, au cântărit mai întâi perspectivele economice și aterizarea din S1 a economiei, decât riscurile inflaționiste – astfel că au căutat o soluție pentru ieftinirea creditării către economie, în detrimentul stăvilirii inflației. Astfel, s-a manifestat îngrijorare față de datele statistice revizuite recent care indică o creștere cu 0,7 la sută a activității economice în trimestrul I 2024, mai modestă decât cea anticipată, evoluție ce implică o restrângere a excedentului de cerere agregată în acest interval. Totodată, avansul PIB în termeni anuali s-a redus semnificativ în T1/2024 la 0,5%, de la 3% în T1/2023.
-
Spaniolii cumpără mai mult ulei de floarea soarelui decât ulei de măsline.
Uleiul de floarea-soarelui a detronat uleiul de măsline în bucătăriile din Spania, cel mai mare producător mondial de ulei de măsline, în contextul în care explozia preţurilor i-a forţat pe consumatori să treacă la alternative mai ieftine, transmite Reuters, citat de Agerpres.