Se schimbă legea achizițiilor publice. Criteriile ecologice vor avea minimum 40% din punctajul ofertelor
În Articol
- Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a emis un nou ordin ce impune autorităților publice care încheie contracte să țină cont de criteriile ecologice atunci când evaluează ofertele depuse. Criteriul ecologic va avea minimum 40% din evaluarea ofertelor și poate ajunge până la 60%.
Ordinul nr. 1.946/2024 al Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice impune criteriul ecologic ca pe unul la fel de important ca oferta de preț pentru achizițiile publice pentru produse ca:
- Computere, monitoare, tablete, smartphone-uri;
- Hârtie de copiat și hârtie grafică;
- Echipamente de procesare a imaginii, consumabile pentru echipamente de procesare a imaginii;
- Mobilier;
- Produse de curățenie interioară;
- Produse textile;
- Echipamente electrice și electronice utilizate în sectorul asistenței medicale;
- Produse pentru amenajarea spațiilor publice verzi; Centrale termice cu apă;
- Sisteme de iluminat rutier și semnalizare rutieră;
- Autovehicule pentru transport rutier;
- Alimente.
Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 826/20 august 2024.
Astfel, autoritățile și entitățile contractante vor trebui să utilizeze o combinație de factori de evaluare cu o pondere minimă de 40% din componenta tehnică a criteriului de atribuire pentru a respecta noile standarde ecologice.
De asemenea, acestea vor putea folosi specificațiile tehnice prevăzute în ordin și vor fi încurajate să adopte criterii ecologice suplimentare dacă acestea aduc beneficii specifice fără a restricționa participarea la procedurile de atribuire.
Ce înseamnă criteriile ecologice
Conform anexelor Ordinului nr. 1.946/2024 al Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice reiese că faptul că criteriile ecologice sunt unele concrete stabilite de ANAP.
Spre exemplu, pentru „Computere, monitoare, tablete, smartphone-uri”, criteriile ecologice pentrru viitoarele achiziții publice țin cont de următoarele:
- numărul de ani de garanție a produselor oferit;
- Consum de energie în modurile activ sau stare de veghe și inactiv;
- Furnizarea unui acord privind nivelul serviciilor;
- Performanța energetică;
- Ambalaj din material reciclat;
- Anduranța suplimentară a bateriei reîncărcabile;
- Restricționarea substanțelor care prezintă motive de îngrijorare deosebită (SVHC);
- Disponibilitate continuă a pieselor de schimb;
- Proiectare pentru reparabilitate;
- Funcție de ștergere securizată a datelor;
- Port standardizat;
- Restricționarea substanțelor clorurate și bromurate în piesele din plastic;
- Colectarea, igienizarea, refolosirea și reciclarea în condiții de securitate.
Toate criteriile ecologice pentru fiecare grupă de produse poate fi consulată aici:
Pondere de 40% la evaluare
Ordinul nr. 1.946/2024 al Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice face următoarele precizări:
„Pentru categoriile de produse prevăzute, autoritățile/entitățile contractante utilizează o combinație între factorii de evaluare prevăzuți în secțiunea I a fiecărei anexe la prezentul ordin, a căror pondere să cumuleze minimum 40% din componenta tehnică a criteriului de atribuire”.
„Autoritățile/Entitățile contractante pot utiliza criterii ecologice suplimentare față de cele prevăzute de prezentul ordin, în funcție de specificul achiziției, dacă acestea aduc beneficii specifice și nu restricționează în mod artificial participarea la procedura de atribuire”.
Pentru categoriile de produse care au impact asupra mediului pe durata întregului ciclu de viață, autoritățile/entitățile contractante pot utiliza:
- a) sistemul de factori de evaluare care vizează aspecte de mediu cu o pondere de 60%; sau
- b) sistemul de factori de evaluare care vizează aspecte de mediu cu ponderea prevăzută la art. 2 alin. (1), fiind completat cu alți factori de evaluare care vizează obținerea unor avantaje suplimentare cerințelor solicitate prin caietul de sarcini sau aspecte privind responsabilitatea socială sau inovarea.
Cadrul legislativ
Ordinul se bazează pe prevederile Legii nr. 99/2016 și Legii nr. 98/2016, care reglementează atribuirea contractelor sectoriale și de achiziție publică. Printre modificările aduse de acest ordin se numără aprobarea unor criterii ecologice care vor fi aplicate în selecția și evaluarea ofertelor în cadrul procedurilor de achiziții publice.
Ordinul intră în vigoare la publicarea sa în Monitorul Oficial nr. 826/20 august 2024, înlocuind astfel vechiul Ordin nr. 2.395/2023 și deschizând calea către o abordare mai verde în achizițiile publice din România.