Business News

Știrile zilei, 20 august. Cel mai scump aur din istorie. Prețul bateriilor auto la modelele hibride și electrice Dacia

20 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Aurul a atins cele mai mari valori din istorie pe piețele internaţionale, marţi, 20 august 2024, pe fondul așteptărilor investitorilor ca Rezerva Federală a SUA să reducă dobânda în luna septembrie. Şi la cursul BNR, metalul preţios a atins cel mai ridicat nivel din istorie, anunță Economica.net.

Mulți potențiali clienți se tem de prețurile mari ale componentelor pentru mașinile electrice, iar sumele solicitate la unitățile service tind să le dea dreptate. Cea mai scumpă componentă a unei astfel de mașini este, desigur, bateria. Iată cât costă aceasta în cazul mașinilor electrice și hibride Dacia. Bateriile mașinilor electrice și hibride sunt unele dintre cele mai scumpe componente. În unele cazuri, prețul acestora este echivalent cu jumătate din valoarea mașinii, anunță Economica.net.

Compania de stat Societatea Națională a Sării (Salrom), controlată de Ministerul Economiei, cu 51% din capital, va solicita de la Uniunea Europeană finanțări de sute de milioane de euro pentru 2 proiecte de exploatare superioară a grafitului, în baza noului Regulament UE de instituire a unui cadru pentru asigurarea aprovizionării sigure și durabile cu materii prime critice (Critical Raw Materials Act – CRMA), a anunțat ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, citat de Profit.ro.

Milionarii Europei caută o altă țară – refugiu, după ce premierul italian Giorgia Meloni a anunțat recent dublarea așa-numitului „impozit unic” aplicat veniturilor din străinătate pentru noii rezidenți ai Italiei, relatează The Times, citat de Curs de Guvernare. Guvernul de la Roma a aprobat la începutul lunii un decret prin care dublează la 200.000 euro (218.220 dolari) pe an impozitul forfetar aplicat veniturilor realizate în străinătate de persoanele bogate care îşi transferă în Italia reşedinţa fiscală. Stimulentul, introdus în 2017 de Guvernul de centru-stânga, era menit să atragă bogaţii spre Italia, în speranţa că economia va avea de câştigat.

Profitul consolidat net al sistemului bancar din România a crescut cu circa o zecime în primul semestru din 2024, comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut, depășind inflația. Profitabilitatea se menține ridicată în context istoric, la peste 20%, chiar dacă a scăzut ușor calitatea activelor, anunță Profit.ro. Băncile au încheiat primele șase luni din 2024 cu un profit net consolidat de peste 7,5 miliarde de lei, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă de anul trecut, arată calculele Profit.ro.

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de 3,8 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2024, cu 29% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2023. Deficitul Fondului a crescut cu toată că veniturile din contribuţii de asigurări de sănătate s-au majorat cu 38% în perioada analizată, efect direct al Legii 296/2023, a OUG 115/2023, dar şi a OUG 34 din 2024, arată analiza Economica.net. Scăderea masivă a subvenţiilor primite de la Fondul Sănătăţii explică parţial creşterea deficitului Fondului şi indică faptul că echilibrarea Fondului Sănătăţii nu se poate obţine prin împovărarea celor care plăteau CASS (majoritatea măsurilor oficializate prin actele normative antemenţionate îi vizează pe cei care plăteau deja CASS, excepţie făcând eliminarea facilităţilor fiscale din construcţii şi agricultură), ci fie prin creşterea numărului de plătitori de CASS din bazinul format din 19 categorii de persoane asigurate fără plata contribuţiei, fie prin subvenţii masive de la stat, adică tot din banii celor cotizează deja la sănătate, reiese din analiza Economica.net.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro