Cursurile antreprenoriale Start-Up Nation vor fi realizate și online de cei peste 9.000 de potențiali candidați la un grant de 50.000 de euro
În Articol
- Peste 9.000 de români trebuie să urmeze cursuri de formare antreprenorială ca să primească bani prin Start-Up Nation 2024. Președintele Asociației Patronale a Furnizorilor de Formare Profesională: „Nu toți oamenii de afaceri au abilități de formator, dar pot să facă acest curs”
Pilonul I al programului Start-Up Nation 2024 se adresează tinerilor care nu au împlinit încă 30 de ani și va presupune selectarea unui număr de aproximativ 5.250 de planuri de viitoare afaceri. Pilonul II vizează 3.864 de tineri de 30-35 de ani, cu dizabilități, defavorizați, din mediul rural, angajați sau șomeri. Toți candidații sunt obligați să participe la cursuri antreprenoriale înainte de a solicita granturi de 50.000 de euro.
Minimum 9.000 de participanți la cursuri
În total, peste 9.000 de români vor participa la cursurile de formare antreprenorială. În acest context se pune problema dacă România are suficienți formatori pentru a încheia în timp util cursurile pentru antreprenori.
„Sunt suficienți furnizori de formare. Pot să facă grupe de 28 de persoane. Cursul nu durează mult, cred că nu mai mult de două săptămâni. Sunt mulți oameni de afaceri în țară. Sigur, nu toți au abilități de formator, dar cred că există posibilitatea să facă acest curs”, a declarat Steluța Racolța, președintele Asociaţiei Patronale a Furnizorilor de Formare Profesională din România, pentru termene.ro.
Antreprenorii care vor să participe la programul de finanțare Startup Nation 2024 au obligația să urmeze cursuri de formare antreprenorială cu durata cumulată de minimum 40 de ore, indiferent de studiile pe care le-au absolvit deja, a precizat Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei.
Proiectarea și scrierea unui plan de afaceri
Antreprenorii vor avea la dispoziție o platformă electronică în care vor putea să-și aleagă firmele ale căror cursuri de antreprenoriat doresc să le urmeze, dacă societățile respective de formare profesională mai au locuri disponibile.
După validarea documentației aferente fiecărui absolvent din grupul țintă, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) le va plăti furnizorilor de formare contravaloarea cursurilor, în sumă de 24,81 lei/oră pentru fiecare absolvent, compusă din 19,81 lei / oră aferentă formării și 5 lei/oră subvenție.
Plata contravalorii cursurilor de formare este condiționată de eliberarea certificatului de absolvire, conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților.
După validarea documentației fiecărui absolvent din grupul țintă, furnizorii de cursuri vor achita fiecărui absolvent subvenția de participare la curs, în sumă de 5 lei/oră/absolvent și vor pune la dispoziția MEAT documentația completă.
Scopul principal al acestor cursuri decontate de stat este ca, pe parcursul celor 40 de ore, antreprenorii să învețe să-și proiecteze și să scrie proiectul de afaceri pentru care urmează să ceară grantul de 250.000 de lei.
Calendarul anunțat de ministrul Economiei
- SEPTEMBRIE
În luna septembrie ar urma să se lanseze prima etapă, în care viitorii antreprenori se vor înscrie la cursuri de antreprenoriat.
„Pentru cursurile de formare profesională estimăm că în cursul lunii septembrie vom avea platforma funcțională, pentru că în acest moment lucrăm cu STS pentru a avea o formă finală a acestei platforme”, a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).
- OCTOMBRIE
În octombrie ar urma să se deschidă etapa a doua, în care absolvenții cursurilor vor putea să depună planurile de afaceri pentru a obține, eventual, finanțările.
„Și, în octombrie, cred că vor putea fi depuse proiectele. Sunt etape de făcut în continuare de către MIPE și MEAT pentru a putea încheia contractele, dar lucrurile acestea se vor desfășura în intervalul de timp necesar pentru ca antreprenorii să se perfecționeze, să facă cursurile respective și să-și înființeze o firmă dacă doresc să devină antreprenori în România”, a mai adăugat Ștefan Rdau Oprea, după ședința de guvern.