Știrile zilei, 14 august. Românii cheltuie în vacanțe în străinătate cu 5 miliarde de euro în plus față de veniturile turismului românesc. Ar putea fi eliminate unele declarații fiscale
În Articol
- Azi e miercuri, 14 august, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
Abonament cu zboruri nelimitate de la Wizz Air.
Turiștii europeni vor putea zbura nelimitat cu Wizz Air în schimbul unui abonament anual de 499 de euro anunţat de companie, scrie CNBC, citat de Ziarul Financiar. Cu toate acestea, fiecare zbor trebuie rezervat cu minim trei zile înainte, pasagerii vor trebui să achite o taxă fixă de 9,99 euro, iar bagajele vor fi plătite suplimentar. Pasagerii vor putea rezerva primele zboruri în cadrul abonamentului începând din septembrie.
-
România produce tot mai puțin.
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat astăzi evoluția comenzilor noi pentru manufacturi, respectiv fabricile și uzinele care modifică substanțial materii prime și scot produse cu valoare adăugată mare. De la un plus de 6,4% în iunie anul trecut, s-a ajuns azi la o creștere anemică, de 0,2%. Cifra aceasta este și ea dopată doar de comenzile pentru mașini și pentru construcții. În rest, sunt scăderi majore în majoritatea domeniilor. Cel mai mult suferă metalurgia și textilele, relevă analiza Profit.ro.
-
Deficitul din turism este de un 5 miliarde de euro.
Deficitul contului curent al balanței de plăți a înregistrat în primul semestru din acest an un deficit de 12,176 mld euro, în creștere cu 34% comparativ cu aceeași perioadă din 2023. În structura acestuia, deficitul balanței bunurilor a urcat la 15,02 miliarde de euro, în timp ce în balanța serviciilor a înregistrat un excedent de 6,145 miliarde de euro, cu 1,064 miliarde de euro mai mic decât aceeași perioadă din 2023.
La servicii, turismul și călătoriile românilor în străinătate au consemnat în S1 cel mai mare deficit, de 2,255 mld euro, în creștere cu 33% comparativ cu primul semestru din 2023. Astfel, deficitul ar putea ajunge la 5 miliarde de euro până la finalul anului, conform Curs de Guvernare.
Deficitul e calculat la primele 6 luni din an – adică înainte de lunile de foc pentru deplasările turistice în strinătate, estimările fiind că acesta se va îndrepta spre 5 miliarde de euro pe tot anul.
-
Băncile folosesc depozitele românilor pentru a împrumuta statul la dobânzi mai mari.
-
Probleme cu noul portal al ONRC.
Registrul Comerțului are, începând cu 1 august, un nou portal, o platformă care ar trebui să permită inclusiv înființarea unei firme în doar 24 de ore. Investiția a costat în total 187 de milioane de lei (39 milioane de euro). În timpul testării și securizării platformei, breșele de securitate au fost atât de mari încât nu doar CNP-urile erau vizibile, ci și contractele de închiriere ale firmelor. Inclusiv angajații ONRC susțin că au ajuns să lucreze ore suplimentare pentru că platforma nu este operabilă. Firma care l-a dezvoltat susține că problemele s-au datorat complexității proiectului, faptului că au apărut situații atipice la utilizarea în masă, că s-au acumulat solicitări din perioada în care serviciile ONRC nu au funcționat și că problemele sunt în curs de rezolvare, anunță Economedia.ro.
-
Ministerul de Finanțe ar putea elimina unele declarații fiscale.
Odată cu operaționalizarea unor module prin care sunt colectate date de către ANAF, cum ar fi e-Factură, e-TVA și SAF-T, Ministerul Finanțelor analizează acum și oportunitatea eliminării sau restrângerii informațiilor solicitate în cazul unora dintre declarațiile fiscale existente, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu pentru Profit.ro. Ministrul a precizat că nu a fost stabilit încă vreun formular pentru eliminare, dar deciziile în această privință se vor lua până la finalul acestui an.