Business News

Calendarul istoric al zilei

12 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Află ce s-a întâmplat de-a lungul timpului într-o zi de 12 august

12 august este a 224-a zi a calendarului gregorian și a 225-a zi în anii bisecți

Mai sunt 141 de zile până la sfârșitul anului

 

12 august 490 î.Hr.: Victoria grecilor asupra perșilor în Bătălia de la Marathon; atenienii conduși de Miltiade au înfrânt armata persană trimisă de Darius I (după alte surse, bătălia a avut loc la 12 septembrie)

Hopliții greci dispuși în falangă, reprezentare vizuala Wikipedia

12 august 678: Prin tratatul arabo-bizantin s-a pus capăt, temporar, atacurilor anuale ale flotei arabe asupra Constantinopolului. Stabilitatea temporară în zona Constantinopolului a permis Imperiului Bizantin să se concentreze mai mult pe stabilizarea și administrarea teritoriilor de la nord de Dunăre, influențând indirect regiunile care astăzi fac parte din România

12 august 1099: Prima cruciadă s-a încheiat odată cu bătălia de la Ascalon și cu retragerea forțelor fatimide în Egipt. Prima cruciadă a deschis rutele comerciale și a sporit contactele între Europa de Est și Orientul Mijlociu, influențând astfel rutele comerciale care traversau teritoriul românesc în perioada medievală

12 august 1323: Este semnat Tratatul de la Nöteborg între Suedia și Republica Novgorod, care reglementează pentru prima dată granița dintre cele două țări

12 august 1492: Cristofor Columb ajunge în Insulele Canare în primul său voiaj spre Lumea Nouă. Descoperirea Lumii Noi a avut un impact global, ducând la expansiunea comercială și culturală europeană. România a fost influențată indirect prin schimburile culturale și economice care au urmat acestei descoperiri, deși efectele imediate nu au fost resimțite direct pe teritoriul său

Cristofor Columb. Portret postmortem de Sebastiano del Piombo, 1519, sursa: Wikipedia

12 august 1624: Președintele consiliului regal al lui Ludovic al XIII-lea al Franței este arestat și înlocuit de cardinalul Richelieu în calitate de consilier principal al regelui francez.

12 august 1687: Bătălia de la Mohács între trupele Imperiului Otoman sub comanda sultanului Mehmed al IV-lea și cele ale Imperiului Habsburgic, comandate de ducele Carol al V-lea de Lorena, s-a încheiat cu victoria habsburgilor. Victoria habsburgilor a marcat o schimbare de putere în Europa Centrală și de Est, influențând direct Principatele Române prin slăbirea controlului otoman și intensificarea influenței Habsburgice în regiune. Această schimbare a avut efecte asupra echilibrului politic și militar din regiune și a deschis calea spre reforme și modernizări ulterioare.

12 august 1816 : Se naște Ion Ghica, om politic, prozator și economist român (d. 1897) 

Ion Ghica, portret, sursa Wikipedia

12 august 1851: Inventatorul american Isaac Singer primește un brevet pentru mașina sa de cusut. Invenția mașinii de cusut a revoluționat industria textilă la nivel global, inclusiv în România, facilitând producția de masă a îmbrăcămintei și influențând dezvoltarea economică a industriei textile.

12 august 1857: Sub presiunea celorlalte puteri europene, Poarta Otomană a ordonat anularea alegerilor pentru Adunarea ad-hoc a Moldovei. Noile alegeri au dat câștig de cauză unioniștilor. Implicații pentru România: Anularea alegerilor și câștigul unioniștilor au fost pași importanți către Unirea Principatelor Române în 1859, formând baza statului modern român.

12 august 1871: Înființarea Cabinetului numismatic al Academiei Române, prin donațiile lui Al. Papiu Ilarian și V.A. Urechia. Înființarea acestui cabinet a marcat un pas important în colecționarea și studierea istoriei monetare a României, contribuind la cercetarea și conservarea patrimoniului național.

12 august 1877: Astronomul american Asaph Hall a descoperit satelitul Deimos al planetei Marte.Descoperirea sateliților marțieni a contribuit la avansarea cunoașterii științifice globale, influențând și dezvoltarea științei astronomice în România.

12 august 1883: Ultima zebră Cvaga (Quagga) a murit într-o grădină zoologică din Amsterdam

1883 Ultima zebră Cvaga (Quagga) a murit într-o grădină zoologică din Amsterdam, sursa foto:Wikipedia

12 august 1908: Primul model al mașinii Ford „T” a ieșit pe porțile uzinei din Detroit. Ford Model T a transformat industria auto și a influențat economia mondială, inclusiv piața auto din România, deschizând calea pentru industrializare și dezvoltare economică

Model T, 1910, foto: Wikipedia

12 august 1914: Primul Război Mondial: Regatul Unit declară război Austro-Ungariei; țările Imperiului britanic îi urmează exemplul. Implicarea Regatului Unit în conflict a influențat alianțele și strategiile politice ale României, contribuind la decizia de a intra în război în 1916 de partea Antantei

Din sus în jos: Tranșee pe Frontul de Vest, avioane biplane germane (Albatros D.III), tancul britanic Mark I, servantul unei mitraliere Vickers purtând o mască de gaze, scufundarea navei britanice HMS Iresistible, din cauza unei mine, la Dardanele, colaj foto:Wikipedia

 

12 august 1920: Războiul polono-sovietic: Începe bătălia finală a conflictului, Bătălia de la Varșovia, terminată cu victoria decisivă a polonezilor. Victoria polonezilor a prevenit extinderea influenței sovietice spre vest, consolidând independența statelor din Europa de Est, inclusiv a României, care se confrunta cu provocări similare.

12 august 1944: Orașul Alençon este eliberat de generalul Philippe Leclerc de Hauteclocque; primul oraș din Franța eliberat de naziști de către trupele franceze.

12 august 1949: 18 state au semnat Convențiile de la Geneva.Convențiile de la Geneva au avut un impact global asupra modului în care războaiele sunt purtate și asupra protecției victimelor conflictelor armate, influențând legislația umanitară și în România.

12 august 1952: Noaptea poeților asasinați: Treisprezece proeminenți intelectuali evrei sunt uciși la Moscova, Uniunea Sovietică

Clădirea originală a închisorii Lubianka. cca. 1917, sursa Wikipedia

12 august 1962: Cosmonautul Pavel Popovici s-a lansat în spațiu la bordul Vostok 4, exact la 24 de ore după Vostok 3. Este pentru prima dată când două nave spațiale cu echipaj sunt pe orbită în același timp.

12 august 1964: Africii de Sud îi este interzisă participarea la Jocurile Olimpice din cauza politicilor rasiste ale țării.

12 august 1981: Primul calculator personal IBM, IBM 5150, intră pe piață. Apariția calculatoarelor personale a marcat începutul erei digitale, influențând profund dezvoltarea tehnologică și economică, inclusiv în România, facilitând tranziția către o economie bazată pe tehnologie

Primul calculator personal IBM, IBM 5150, foto:Wikipedia

12 august 1990: Paleontologul american Sue Hendrickson descoperă un specimen de schelet fosilizat de Tyrannosaurus rex în Dakota de Sud. Este cel mai complet și cel mai bine păstrat schelet de acest fel până în prezent; scheletul se află acum la Muzeul de Istorie Naturală din Chicago și poartă numele „Sue” în cinstea descoperitorului său.

12 august 2000: Submarinul nuclear rusesc Kursk a explodat și s-a scufundat în Marea Barents în timpul unui exercițiu militar.

12 august 2005: Nava spațială Mars Reconnaissance Orbiter a NASA își începe călătoria spre Marte. Va intra pe orbita marțiană la 10 martie 2006.

12 august 2012: A avut loc ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Londra

12 august 2021: Conform rezultatelor recensământului din 2020 din Statele Unite, populația americanilor albi scade pentru prima dată din 1790 (la 61,6% din populația americană), iar creșterea populației este cea mai scăzută de la Marea criză economică (1929-1933)

12 august 2021: La finalul Jocurilor Olimpice din Franța 2024, România a încheiat competiția pe locul 23 cu un total de 9 medalii: 3 medalii de aur, 4 de argint și 2 de bronz. La Olimpiadă au participat 10.500 de sportivi din 206 țări, sportivii noștri devansând la număr de medalii țări precum Serbia, Danemarca, Bulgaria, Croația sau Grecia. La ultimele două ediții ale jocurilor olimpice, România obținut de fiecare dată doar 4 medalii

Medalie de aur, JO Franța 2024, captură video

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro