Știrile zilei, 12 august. Rata inflației și deficitul bugetar au urcat și în iulie. În plus, este nevoie de împrumuturi externe și rectificare
În Articol
- Azi e luni, 12 august, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
Rata inflației a urcat în luna iulie, la 5,42%.
Rata anuală a inflației a urcat, în luna iulie, la 5,42%, de la 4,94% în iunie, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,71%, cele nealimentare cu 6,92%, iar serviciile cu 8,52%, anunță Economica.net. Alte informații oferite de Economica.net.
- Indicele preţurilor de consum în luna iulie 2024 comparativ cu luna iunie 2024 a fost 100,60%.
- Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 3,2%.
- Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2024 comparativ cu luna iulie 2023 a fost 5,4%.
- Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2023 – iulie 2024) faţă de precedentele 12 luni (august 2022 – iulie 2023) a fost 6,8%.
-
Deficitul din PIB a crescut și a trecut de 4% și în iulie.
Deficitul bugetar a crescut în luna iulie la 4,01% din PIB, de la 3,6% din PIB (63,66 miliarde lei) la finalul lunii iunie, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu pentru Profit.ro. ANAF a colectat în primele șapte luni ale anului conform planului, cu un nivel record în iulie, însă cheltuielile au depășit planificarea bugetară, inclusiv ca urmare a majorărilor salariale acordate în cursul acestui an. Cum lunile august și septembrie sunt istoric unele cu venituri mai mici pentru ANAF, bugetul, cu un deficit de 4% după șapte luni față de o țintă de 5% pentru întreg anul, se află sub presiune.
-
BVB a pierdut o capitalizare de peste un miliard de euro săptămâna trecută.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,22 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,52%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu 98,81%, în comparaţie cu săptămâna anterioară, transmite Agerpres. Potrivit datelor publicate de BVB, capitalizarea bursieră a ajuns la 338,515 miliarde de lei, în perioada 5 – 9 august 2024, în scădere de la 343,736 miliarde de lei, în perioada 29 iulie – 2 august, anunță Economedia.ro.
-
Rectificarea bugetară este necesară, anunță ministrul Finanțelor.
Marcel Boloș a anunțat că din punctul său de vedere este necesară o rectificare bugetară, dar că decizia va fi luată în coaliție, conform unui interviu acordat publicației Profit.ro.
Referitor la oportunitatea unei rectificări bugetare în acest an, ministrul a declarat că o decizie se ia în Guvern și în Coaliție, dar aceasta este necesară, întrucât, dacă în cazul suplimentării unor cheltuieli de investiții se va utiliza în continuare Fondul de rezervă al Guvernului, pentru cheltuielile semnificative generate de majorările salariale acordate în cursul acestui an, este nevoie de rectificare.
-
Capitala atrage tot mai mulți turiști.
Numărul de sosiri ale turiştilor în Bucureşti a fost, în primele cinci luni din 2024, de 764.573, cel mai mare număr de sosiri fiind înregistrat în mai, respectiv 173.805, iar cel mai mic în ianuarie – 121.772, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică și citate de Agerpres. Potrivit INS, cele mai multe sosiri, respectiv 642.317 (84% din total), au fost consemnate în hoteluri, urmate de apartamente şi camere de închiriat, cu 98.838 sosiri (13% din total). În ceea ce privește înnoptările, numărul acestora a fost, în perioada ianuarie-mai 2024, de 1.535.845, cele mai multe fiind în luna mai 347.8589 şi cele mai puţine în ianuarie – 246.394, anunță Economedia.ro.
-
Ministerul de Externe se va mai împrumuta extern de două ori în 2024.
România va ieși de încă două ori pe piața externă pentru împrumuturi, la final de august/început de septembrie și în noiembrie, anunță, într-un interviu pentru Profit.ro, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Numărul de ieșiri pe extern pentru finanțare va ajunge astfel la 5 în acest an, după ce statul a împrumutat 4 miliarde de dolari în ianuarie, 4 miliarde de euro în februarie și 3,2 miliarde de euro în luna mai.
-
Bucureștiul comparat economic cu restul marilor orașe europene.
Numărul angajaților din București a fost de 1.093.506 de persoane în iunie anul acesta, adică 19% din totalul de 5.754.304 de salariați activi ai României lucrau în Capitală, conform datelor INS și MMPS prelucrate de Curs De Guvernare.
Câștigul salarial mediu din București s-a situat, în aceeași lună, de 6.428 de lei, cu 25% peste media țării, de 5.118 lei. Bucureștiul este însă povestea de succes a României, perfect integrat în Europa și deloc reprezentativ pentru restul țării.
În timp ce indicatorii naționali importanți rămân în urma mediilor UE, Capitala a mers cu piciorul pe accelerație și a atins deja nivelul de prosperitate din multe alte capitale europene. PIB-ul pe cap de locuitor din 2022 (cele mai recente date Eurostat la nivel de regiuni) din București – Ilfov aproape că a prins din urmă media Uniunii – a fost de 35.200 de euro, comparativ cu 35.400 de euro, mai anunță Curs de Guvernare.
-
Declarația Unică ar urma să fie înlocuită.
Publicația economică Profit.ro a realizat un interviu cu ministrul Finanțelor, interviu în cadrul căruia Marcel Boloș a anunțat că se intenționează ca din anul 2026 să se renunțe la Declarația Unică. În anul următor, 2025, se va completa actuala Declarație Unică, dar ar urma să fie folosit și noul formular. Formular care va fi denumit Declarație Unică Digitală sau Declarație Unică Inteligentă.
Noua declarație va fi una precompletată și cu calcule deja făcute, în baza informațiilor pe care documentul le va extrage, în cazul fiecărui contribuabil, din toate modulele și bazele de date ale ANAF, cum ar fi e-Factură, e-TVA, e-Transport, a mai anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în interviu pentru Profit.ro.