Business News

Știrile zilei, 7 august. Uzina Ford de la Craiova, creștere a producției cu 40%, în 2024

7 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Estimările oficialilor Ford Otosan, proprietarul uzinei de automobile de la Craiova, pentru întregul an 2024 arată o producție a tuturor uzinelor companiei cuprinsă între 650.000 și 700.000 de vehicule. Dintre acestea, 250.000 – 270.000 vor fi asamblate la uzina din România, volum foarte apropiat de capacitatea instalată. Anul trecut, uzina Ford Otosan de la Craiova a asamblat, conform ACAROM, 190.964 de vehicule, scrie Economica.net, citând raportul financiar al companiei pentru primul semestru.

Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, ar putea finaliza procesul de achiziție a lanțului Profi Rom Food de la fondul de investiții Enterprise Investors în trimestrul patru al acestui an, se arată în ultima raportare financiară a companiei, scrie Economica.net. Odată ce tranzacția va fi finalizată, Ahold Delhaize își va dubla dimensiunea operațiunilor locale prin adăugarea rețelei ce include peste 1.650 de magazine proprii și Partener Profi.

Volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 0,3% în zona euro și cu 0,1% în UE în luna iunie, potrivit primelor estimări ale Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Majoritatea statelor au înregistrat scăderi ale vânzărilor, iar cele mai mari creșteri le-au avut România (+1,8%) și Bulgaria (+1,4%), scrie Hotnews.ro.

Guvernul a împrumutat în luna iulie 18,15 miliarde lei și a ajuns astfel cu totalul împrumuturilor la 153,47 miliarde lei, potrivit calculelor Profit.ro. Suma de 153,47 miliarde lei include toate împrumuturile contractate de către Ministerul Finanțelor pentru Guvern, cum ar fi cele de la bănci și investitori, populație și instituții internaționale. După primele șapte luni, Finanțele au acoperit 85% din necesarul de finanțare care a fost anunțat pentru acest an la 181 miliarde lei. Totuși, din cauza deficitului ridicat, este de așteptat ca totalul împrumuturilor să depășeacă nivelul anunțat inițial, mai scrie publicația citată.

România se menţine pe locul al treilea în topul ţărilor europene cu cele mai ieftine locuinţe, după Bosnia şi Herţegovina şi Grecia, cu un preţ mediu de 1.504 euro/mp în 2023 pentru o locuinţă nouă, în creştere uşoară de la 1.461 euro/mp în 2022, conform studiului Deloitte Property Index 2024, scrie Ziarul Financiar. La polul opus, Austria este cea mai scumpă ţară europeană, cu 4.920 euro/mp în 2023, urmată de Germania (4.700 euro/mp), Franţa (4.538 euro/mp), însă în toate aceste ţări preţurile sunt în scădere faţă de 2022, se menționează în studiul citat.

Peste 45.000 de case și apartamente au fost finalizate anul trecut în cele mai mari zece piețe rezidențiale regionale din România, cele mai multe fiind livrate în București și Ilfov, urmate de Constanța, Timișoara, Cluj – Napoca și Brașov. Constanța a urcat pe prima treaptă a celor mai mari piețe rezidențiale regionale din România, cu un nivel de aproape 5.000 de locuințe noi livrate în oraș și împrejurimi, în creștere cu aproape 31% față de rezultatul înregistrat în 2022, în special ca urmare a finalizărilor înregistrate în Mamaia – Năvodari, unde creșterea anuală a fost de 55%, susține Profit.ro.

Banii pot cumpăra fericirea, iar mai mulți bani te pot face mai fericit, potrivit unui studiu realizat de cercetătorul de la Wharton School, care a susținut că legătura dintre bogăție și bunăstare nu se stabilizează odată ce veniturile ating un anumit nivel. Matthew Killingsworth, care studiază cauzele fericirii umane, a declarat că atât milionarii, cât și miliardarii sunt semnificativ mai fericiți decât persoanele care câștigă mai mult de 500.000 de dolari pe an. „Rezultatele sugerează că asocierea pozitivă dintre bani și bunăstare continuă la vârful scării economice”, a declarat Killingsworth, conform Economedia.ro.

Bursa românească a avut un ricoșeu tehnic după ce luni a avut cel mai mare declin de o zi din ultimul an și jumătate, anunță Profit.ro. Încă din sesiunea asiatică, investitorii s-au activat la cumpărare pentru a respinge mișcarea de depreciere puternică de vineri și luni. Impulsul a fost remarcabil și suflul s-a menținut inclusiv pentru sesiunea europeană. Cu excepția indicelui DAX40 din Germania care a avut ezitare, tendința a fost pozitivă pe principalele burse occidentale, de la New York, Paris și Londra.

Ministerul Finanțelor lansează joi, 8 august, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație, în care vor fi menținute condițiile speciale pentru donatorii de sânge, potrivit unui comunicat de presă al ministerului, anunță Economedia.ro. Tranșa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadența la un an, având o dobândă de 6,80%. De asemenea, donatorii beneficiază de scăderea de zece ori a pragului minim de subscriere, de la 5.000 de lei la 500 de lei. Pot beneficia de condițiile noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 martie 2024.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro