Business News

Știrile zilei, 31 iulie. OMV Petrom și-a triplat profitul. UE are 10.000 de miliarde în conturi

31 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

OMV Petrom, a înregistrat în primele 6 luni un profit net e 2,6 miliarde de lei, în creștere de aproape de trei ori față de cele 944 de milioane de lei din S1 2023. Potrivit CEO-ului companiei, Christina Verchere, creșterea a fost susținută de revenirea cererii pentru produsele companiei și de ratele de utilizare mai mari a activelor din downstream. ”Cu toate acestea, prețurile mai mici la gaze și la energie electrică și volumele mai mici de hidrocarburi disponibile la vânzare au dus la un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale cu 15% mai mic, de aproximativ 3 miliarde lei. În această perioadă, am contribuit cu circa 8 miliarde de lei la bugetul de stat și am investit aproximativ 2,4 miliarde de lei”, a mai declarat ea, potrivit Economica.net.

Tehnologia de conducere semiautonomă Ford BlueCruise poate fi acum utilizată în 15 țări europene, în urma aprobării de către Comisia Europeană. Acest lucru permite accesul la mai mult de 133.000 de kilometri de autostrăzi desemnate din întreaga Europa, numite Zone Albastre. BlueCruise poate fi achiziționat și în România, dar doar pentru a fi utilizat în alte state din Europa, la noi nefiind permisă utilizarea pe drumurile publice ca urmare a restricțiilor imperative ale legislației în vigoare în materia circulației pe drumurile publice, scrie Profit.ro.

Unul dintre cei mai mari ju­cători din piaţa de optică de la nivel mondial, gigan­tul EssilorLuxottica, intră în retailul de profil din Ro­mânia prin achi­ziţia magazinelor OPTIBlu şi Opti­plaza de la fondul de investiţii Innova Capital şi de la o serie de acţionari minoritari. Mai exact, grupul itali­ano-francez cum­păra grupul de op­tică Optical Invest­ment Group, ce cuprinde opera­ţi­uni de retail (ma­gazinele OPTIBlu şi Opti­plaza) şi de distribuţie. E vorba de un busi­ness cu vân­­zări de 175 mil. lei (35 mil. euro) anul trecut, plus 11%, şi cu 99 de magazine, scrie Ziarul Financiar.

Majoritatea antreprenorilor români, peste 75% din cei chestionați într-un studiu IRES pentru Academia de Sustenabilitate, cu sprijinul BCR, consideră că schimbările climatice au un impact negativ și pentru mediul de afaceri local, scrie Economica.net. Totuși, chiar dacă aceștia sunt de părere că energia regenerabilă va avea un impact pozitiv, doar 7% dintre respondenți au apelat la credite verzi.

Veniturile nete din dobânzi ale băncilor (veniturile încasate din dobânzile la credite minus cheltuielile cu dobânzile plătite la depozite) s-au dublat în ultimii şase ani, ajungând la sfârşitul anului 2023 până la 24 de miliarde de lei, scrie Ziarul Financiar. Practic, după ce în fiecare an din perioada 2013 – 2017 nivelul veniturilor nete din dobânzi a fost relativ constant, oscilând în jurul a 11 miliarde de lei, au urmat şase ani de creşteri continue, care au accelerat în ultimii doi ani. Astfel, profitul suplimentar din dobânzi din ultimii ani, premiul băncilor din creşterea ROBOR a ajuns astfel la 5 miliarde de euro.

Statul român vrea să devină fabricant și furnizor direct de materie intermediară pentru mai multe industrii, printre care cea de îngrășăminte, inclusiv pentru Azomureș, cel mai mare producător local de profil, după ce mulți ani doar a extras și livrat în acest scop un mineral-cheie, în cadrul unei asocieri în participațiune cu companii private, relevă date analizate de Profit.ro.  Compania de stat Băița SA, controlată integral de Ministerul Economiei, deține din 2004 licență activă de concesiune pentru exploatarea zăcământului de dolomită Băița-Bihor. Dolomita, bogată în magneziu și calciu, este folosită la fabricarea îngrășămintelor agricole și a hranei pentru animale, dar și în industria sticlei, în cea a ceramicii, în construcții sau în siderurgie.

Spre deosebire de americani, europenii nu își asumă riscuri. Dacă ar face-o, cele 10.000 de miliarde euro care stau în conturi din UE – adică mai mult de o treime din dimensiunea economiei SUA – ar putea fi investite la bursă.

Asta ar permite companiilor să cheltuiască pentru proiecte publice majore, stimulând astfel economia stagnantă a Europei.

Pentru guverne, distrugerea barierelor pentru a permite ca toate acestea să se întâmple ar putea fi ultima șansă de a salva continentul de la alunecarea în abis financiar – arată o analiză Politico, citat de Curs de Guvernare.

Indicatorul de încredere al mediului de afaceri în economia din România, publicat în fiecare lună de Comisia Europeană (Economic Sentiment Indicator – ESI), a consemnat o scădere în luna iulie, semnalând o ușoară încetinire a ritmului de creștere economică în a doua lună din vară, comparativ cu luna iunie. Indicatorul compozit al Comisiei pentru România a înregistrat o valoare de 102,5 puncte în luna iulie, cu 1,7 puncte mai jos față de luna iunie, scădere provenită din ușoara deteriorare a încrederii consumatorilor și a managerilor din zona de servicii, anunță Economedia.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro