Business News

Antreprenoriatul în sport. Interviu cu Gabriel Cojocaru, fondatorul clubului de înot Barracuda: “A amesteca sportul cu politica, e ca și cum ai pârli porcul la flacăra olimpică!”

29 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Odată cu performanțele lui David Popovici, conform statisticilor, fenomenul antreprenoriatului sportiv din sfera cluburilor de înot a crescut semnificativ în ultimii ani.

Dacă în 2020 existau aproximativ 40 de cluburi private de înot, în debutul anului 2024 numărul lor s-au dublat. Cu toate acestea, finanțarea și susținerea acestor cluburi rămân o provocare majoră, în special în contextul competiției neloiale dintre cluburile de stat și cele private​. 

În ediția de astăzi a rubricii, intitulată, generic: “Rivali și Competitori în antreprenoriatul românesc”, vom încerca să aflăm povestea antreprenorială a lui Gabriel Cojocaru, fondatorul Clubului Barracuda, club care activează pe piața de profil din anul 2013 și care are deja în palmares multiple titluri de campioni naționali și recorduri naționale doborâte în toți cei 9 ani de activitate.

Dragă Gabriel, suntem zilele acestea sub zodia înotului grație performanțelor lui David Popovici: ce te-a motivat să înființezi Clubul de înot Barracuda și care au fost primii pași în acest demers antreprenorial?

Deși pare greu de crezut, încă de la vârsta de patru ani, odată cu desfășurarea campionatului mondial de fotbal din 1978, ediție găzduită și câștigată de către Argentina, care a învins în finală Țările de Jos, m-am contaminat cu acest microb. Nu numai cu fotbalul, ci cu tot ceea ce înseamnă exercițiul fizic și, de ce nu, sportul de performanță. Anii au trecut, bineînțeles, ani în care, la vârsta copilăriei și în adolescență, am practicat sportul de performanță, în cazul de față schiul fond și, mai târziu, schi biatlon. Terminând liceul, a venit vremea să-mi orientez pașii către un domeniu de activitate pe care să-l îmbrățișez cu pasiune.

Medicină sau educație fizică? Am ales facultatea de Educație Fizică cu marele vis de a-mi întemeia o familie și de a deveni antrenor pentru a putea să-mi coordonez propriii copii pe drumul frumos și dificil al performanței sportive, indiferent de ramura de sport, fiind pasionat de tot ceea ce înseamnă sport de performanță. Peste ani, odată cu apariția bazinului de înot din Câmpina, fiind profesor de educație fizică la un colegiu câmpinean, am început, ușor-ușor, să pun în practică visul care mă măcina de ani de zile: performanța sportivă. De această dată în apă, în cazul de față la înot. Bazin de înot aveam, dorință și pasiune de asemenea, copii doi, grație lui Dumnezeu, soția, fostă înotătoare de performanță, își dorea și ea. Așa că am pus bazele Clubului Barracuda, neavând niciun moment gândul de a o face ca o afacere, ci pur și simplu de a aduce Câmpinei primul titlu de Campion al României după ani de zile.

Cum a evoluat clubul de la înființare până în prezent și care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat în acest parcurs?

Evoluția noului club de înot apărut în Câmpina a fost ascendentă, atât în ceea ce privește rezultatele pe plan național, titlurile de Campioni Naționali înmulțindu-se de la an la an, Barracuda devenind un nume din ce în ce mai mare pe harta înotului românesc și nu numai, grație implicării și profesionalismului antrenorilor, dar și a unor oameni de afaceri de succes din mediul privat, care au pus umărul hotărât la această frumoasă ascensiune. Altfel, exista riscul să ne sufocăm din punct de vedere financiar într-o societate câmpineană încă nepregătită să-și respecte și să-și încurajeze valorile. Un mare atu al evoluției Barracudei a fost permanenta preocupare pentru performanță, pentru a fi cei mai buni, într-o lume a înotului românesc dominată de marile centre de înot din București și din țară. Studiul individual permanent, coroborat cu desele indicații metodice primite de la mari profesioniști cu suflet ai României, coroborate cu studiile de marketing și comunicare ale partenerului meu, Ioana Cojocaru, aceasta lucrând în comunicare și imagine, a făcut ca Barracuda să reușească într-o lume a înotului destul de arogantă, sceptică, care privea de sus pe cei care proveneau din alte ramuri de sport. Cel mai aprig dușman al evoluției performanței sportive e suficiența. Ca să reușești în această rafinată disciplină sportivă nu e absolut necesar să fi fost înotător de performanță. Nu simpla legitimare ca fost înotător de performanță sau titlurile câștigate îți garantează și succesul ca antrenor. Ca să ajungi un călăreț foarte bun, nu e absolut necesar să fi fost cal înainte! Însă acest lucru poate deveni un atu doar pentru cei care îmbrățișează meseria de antrenor cu mare pasiune.

Ce strategii de marketing și promovare ați folosit pentru a atrage atât sportivi, cât și sponsori sau parteneri financiari?

Înainte de a păși către sportul de performanță și mare performanță, sportul pentru toți și baza de masă a sportului de performanță, ultimele două reprezentând “bazinele” din care se pot selecționa viitoarele talente în ceea ce privește performanța sportivă, sunt deosebit de importante în evoluția copiilor către viitori înotători, atât din punct de vedere al dezvoltării fizice, al învățării temeinice încă din primele faze ale contactului cu mediul acvatic, a bazei celor patru procedee de înot, sunt tratate, de către părinți, cu o mare superficialitate. Pe de o parte din cauza lipsei fizice a timpului pentru informație, iar pe de altă parte aceștia având tendința de a înlocui bonele cu instructorii de înot, indiferent dacă aceștia sunt pasionați, dacă au rezultate bune sau nu, atât în ceea ce privește inițierea în tainele înotului, cât mai ales în performanța sportivă. Important, pentru marea majoritate, e faptul că micii copii sunt supravegheați și, dacă se poate, gratuit, punând în plan secund scopul principal, acela de a se pune cât mai corect bazele în ceea ce privește învățarea, consolidarea și perfecționarea celor patru procedee de înot, pe de o parte, iar pe de altă parte, cu ajutorul exercițiului fizic în apă, dozat în funcție de particularitățile fizice, fiziologice și psihice ale fiecărui copil în parte, dacă nu se dorește sau nu se poate continua către performanță sportivă, să se dezvolte corect și armonios din punct de vedere fizic, să se vadă, prin felul în care arată și înoată, că într-adevăr nu s-a pierdut timpul în bazinele de înot.

Din păcate, că vin la înot sau nu, copiii, de la an la an, apar din ce în ce mai grași, sub privirile nepăsătoare ale celor de acasă! Așadar, pe lângă învățarea celor patru procedee de înot, se lucrează cu organismul uman în condiții îngreunate, în apă. Avem de-a face cu copii diferiți, cu psihicuri și organisme diferite, unii se dezvoltă mai repede, alții mai târziu. De aceea e foarte important ca alegerea, de către părinți, a potențialilor instructori să fie tratată cu foarte mare seriozitate, iar diferența, în această alegere, să fie făcută nu de gratuitate și povești frumos ambalate pe canalele de comunicare din mediul online, ci de profesionalism. Înainte de sport, e vorba de sănătate. Dacă la matematică, în caz de greșeală, se poate interveni și corecta imediat, în sport, datorită lucrului, nu numai cu creierul, ci cu întregul corp uman, care necesită respectarea multor principii de instruire în ceea ce privește procesul instructiv-educativ, dar și principii care fac referire la fiziologia efortului fizic, dacă nu se intervine imediat, nu se va mai putea face nimic în performanță, deprinderea motrică greșit automatizată pe scoarța cerebrală fiind corectată greu și cu costuri, în ceea ce privește timpul, foarte mari. Barracuda, pe parcursul acestor ani, de la înființare și până în prezent, grație rezultatelor și performanțelor sale la nivel național și internațional, a atras permanent sportivi, înotători de performanță către Câmpina și, mai nou, către noua locație, Cornu. În activitatea de inițiere, clienții au început să apară, nu numai ca urmare a comunicării din mediul online sau ca urmare a unor strategii de marketing deosebite, ci pur și simplu, pe de o parte din nemulțumirea celor care au încercat o parte din concurență, iar pe de altă parte ca urmare a lucrului bine făcut, acest lucru fiind transmis din vorbă în vorbă. Oamenii de afaceri, bineînțeles din zonă, și-au îndreptat atenția asupra Barracudei prin comunicarea din mediul online, ca urmare a rezultatelor extraordinare ale înotătorilor noștri, dar și ca urmare a faptului că unii dintre ei, colegi de facultate sau cunoștințe fiind, au făcut la rândul lor performanță, știind foarte bine eforturile care se fac pentru obținerea unor așa mari performanțe.

Cum reușiți să vă mențineți competitivi pe piața cluburilor sportive, având în vedere concurența puternică atât la nivel național, cât și internațional?

Așa cum sportivii de performanță, pentru a evolua, au nevoie, pe lângă talent, de calități fizice deosebite, care trebuie zilnic educate și perfecționate, coroborate cu acele calități moral-volitive (ambiție, dârzenie, perseverență) și noi, în cazul de față Barracuda, în calitate de locomotivă a acestor sportivi, pentru reușită și a putea menține ștacheta la un nivel înalt pe harta înotului românesc și european, pe lângă o pregătire permanentă, sistematică și continuă, realizată temeinic, pe lângă o planificare și o evidență realizate ca la carte, absolut necesară în evoluția clubului e strategia de marketing și comunicare, care împreună cu rezultatele performerilor noștri au adus din ce în ce mai mulți copii pentru a descoperi tainele acestui frumos sport la Barracuda. Aceste strategii de marketing, mai ales după schimbarea locației de antrenament, Barracuda realizând un parteneriat cu Primăria Cornu în ceea ce privește administrarea Bazinului de Înot Didactic Cornu, au început să funcționeze, apărând din ce în ce mai mulți copii la activitatea de inițiere, lucru care la vechea locație nu se întâmpla. Iată că se poate realiza un parteneriat bazat pe profesionalism, seriozitate și încredere între un club privat, în cazul de față Barracuda, și Primăria Cornu, un parteneriat care arată bine și care, sperăm noi, să fie de succes.

Care sunt principalele dificultăți antreprenoriale cu care vă confruntați în administrarea unui club sportiv și cum le abordați?

În România, după cum bine știm cu toții, există, din păcate, o competiție neloială între stat și privat, mai ales în ceea ce privește sportul de performanță. Cluburile de stat, cele care aparțin primăriilor, încasează, indiferent de rezultate, bani de la primării, atât pentru desfășurarea activității sportive, cât și pentru premierea sportivilor cu rezultate deosebite realizate la Campionatele Naționale și competiții internaționale. Chiar există lege în acest sens, însă cu specificația “în limita bugetului disponibil”. Cei de la stat, că au rezultate sau nu, se pot antrena gratuit, în schimb cei din mediul privat, și aici ne referim doar la campioni, la certitudini, la cei care reprezintă România în competiții, la componenți ai loturilor naționale, nu.

Cu siguranță va trebui eliminată această dublă măsură în ceea ce privește cluburile de stat și cele care provin din mediul privat. Și acest lucru nu se va putea face prin scutirea de la plata realizării antrenamentelor (culoare de înot, teren, piste atletism) a celor din mediul privat, ci pentru a crea o concurență loială și egală tuturor sportivilor de performanță, indiferent că înoată, aleargă, aruncă sau sar pentru cluburile private sau pentru cele de la stat, vor trebui să plătească cu toții. Această gratuitate provine din anii de comunism în care am trăit și care au lăsat urme adânci, nu înseamnă și calitate. În momentul în care, prin susținerea de către cluburi și investiția părinților se vor naște viitori mari campioni, aceștia ar putea fi susținuți de stat pentru că, în cele din urmă, pe podiumurile de premiere internaționale nu va scrie nicăieri faptul că acești mari campioni provin de la stat sau privat, ci scrie simplu, România. Aceasta e principala problemă cu care cluburile private se confruntă. Părinții fiind tentați să aleagă cluburile de stat doar pentru faptul că e gratis. În acest mod selecția primară, cea care într-adevăr contează și care stă la baza descoperirii viitorilor campioni, e din ce în ce mai afectată. Criteriul de selecție al cluburilor de către părinți, într-o societate sănătoasă, nu ar trebui să fie termenul de gratuitate, ci ar trebui să primeze, în alegerea viitorului club al copilului, doar profesionalismul și rezultatele.

De pildă, în campionatul de fotbal românesc, în liga 1, există și echipe de fotbal finanțate strict din mediul privat și echipe de fotbal finanțate de către primării și consiliul local. De ce unii primesc bani de la stat și alții nu? Care sunt criteriile prin care se face acest lucru? Bineînțeles că nu rezultatele! De ce nu se fac aceste finanțări strict pe criterii de performanță? Nu plătesc taxe și impozite și echipele finanțate din domeniul privat! Echipele care au reprezentat România în cupele europene au fost doar cele care provin din mediul privat, iar celelalte echipe se zbat în zona retrogradării pe banii statului. Acu’ doar banu’, performanța, mereu, la anu’!

Atâta vreme cât nu se vor lua măsuri astfel încât să nu mai existe această dublă măsură, sportul de mare performanță în România va dispărea, iar rezultatele bune vor apărea sporadic doar grație unor antrenori extrem de pasionați, a unor părinți puternic implicați în fenomen și, nu în ultimul rând, a unui gram de noroc.

Cum reușiți să echilibrați cerințele financiare ale clubului cu nevoile sportive și de pregătire ale sportivilor?

Nevoile în ceea ce privește susținerea performerilor cu rezultate ai clubului Barracuda, pe lângă activitatea de inițiere și implicarea părinților, a ajutorului care vine din zona privată, din partea acelor câțiva oameni de afaceri locali, în acest moment, sportivii noștri, legitimați fiind la Clubul Corona din Brașov, beneficiază de susținerea și suportul acestui club, club care apreciază munca acestor sportivi destoinici și care într-adevăr își dorește performanța.

Ce importanță au competițiile naționale și internaționale pentru clubul Barracuda și cum vă pregătiți sportivii pentru a face față acestor competiții?

Pentru a face față, nu numai competițiilor naționale, cât și celor internaționale, unde concurența e deosebită, sportivii noștri se pregătesc temeinic, conștienți fiind, atât noi antrenorii, cât și sportivii, că fără muncă realizată după o planificare bine întemeiată nu se poate reuși. Mai ales că ne propunem, pe lângă rezultate pe podiumurile de premiere europene, o participare la JO de la Los Angeles 2028. Planificare, determinare, pasiune, medicație, sănătate, condiții de antrenament, toate acestea coroborate cu marea dorință de a reuși, de a ne autodepăși, sunt coordonatele reușitei.

Cum vedeți viitorul clubului Barracuda și ce planuri de dezvoltare aveți pe termen mediu și lung pentru a asigura creșterea și succesul continuu al acestuia?

În primul rând, Barracuda își dorește să aibă sportivii sănătoși, deoarece numai o stare de sănătate optimă îți poate asigura atingerea obiectivelor propuse la începutul fiecărui ciclu de pregătire. Își dorește o concurență loială, bazată pe profesionalism și respect reciproc, o continuare a bunelor rezultate, atât în ceea ce privește performanța sportivă, cât și în inițierea în tainele înotului ale începătorilor care ne trec pragul. Își dorește clienți din ce în ce mai mulțumiți, acest lucru reprezentând cea mai mare satisfacție, și o lipsă cu desăvârșire a implicării politicului în sport, căci, după opinia mea, a amesteca sportul cu politica, e ca și cum ai pârli porcul la flacăra olimpică!

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro