Business News

Știrile zilei, 29 iulie: CFA: Euro va depăși pragul de 5 lei. Durata vieții profesionale este tot mai mică

29 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Rata anuală a inflației va continua să scadă, dar mai lent decât se anticipase din cauza majorărilor de taxe așteptate la începutul anului viitor, estimează analiștii CFA România care întrevăd totodată o depreciere a leului. Astfel, valoarea medie pentru orizontul de 6 luni este de 5,0133 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0722 lei pentru un euro, scrie Economica.net.

Guvernul pregătește cadrul în care va stabili în mari orașe „zone cu nivel scăzut de emisie”, în baza unui proiect de lege adoptat în urmă cu un an, scrie Profit.ro. Potrivit publicației citate, în București și alte 12 mari aglomerări urbane din țară, precum Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești și Timișoara, vor fi stabilite zone cu nivel scăzut de emisie, în cadrul căreia vor fi instituite restricții și/sau taxare pentru accesul autovehiculelor.

Canicula a majorat vân­zările de apă, atât în magazine, cât şi la terase, şi deşi deşi vara este cel mai important sezon pentru această piaţă, luna iunie şi începutul acestui luni au fost peste nivelul din perioada similară a anului trecut, spun producătorii chestionați de Ziarul Financiar.

După ce aproape întreaga lună iulie nu a reușit să își asigure consumul de electricitate din producția proprie, România a redevenit exportator net de energie electrică în noaptea de joi spre vineri. Schimbarea s-a produs după temperarea caniculei, care a dus la reducerea consumului, revenirea în activitate a reactorului 1 de la centrala nucleară Cernavodă, de 700 MW, și majorarea semnificativă a producției de energie a parcurilor eoliene, care până acum a fost extrem de slabă în iulie, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) și a oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale și-a revenit de vineri – 26 iulie. Acum, ONRC are un nou portal de servicii on-line, după ce activitatea a fost suspendată pentru trececerea la noul sistem. Acum, ONRC are la dispoziție noi centre de date, un portal de servicii, un sistem informatic integrat în back office care asigură funcționarea serviciilor publice online, scrie Hotnews.ro.

Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 3,6% din PIB, 63,67 miliarde lei, pentru primele șase luni din acest an, comparativ cu 2,32% din PIB, de 37,21 miliarde lei, în primele șase luni ale anului 2023, scrie Profit.ro.

Activele nete ale celor 248 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna iunie cu 4,2%, până la nivelul de 46,4 mld RON (9,3 mld €) iar de la începutul anului au crescut cu 17%; intrările nete ale lunii au totalizat 477 mil RON (96 mil EUR), potrivit unui comunicat transmis de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF), scrie Financialintelligence.ro.

Durata medie a vieții profesionale la români este de aproximativ 32 de ani, după care se pensionează, cea mai scurtă durată medie a vieții active din UE. În ultimii 10 ani, durata vieții profesionale în România chiar a scăzut, în mod surprinzător, (cu 0,4 ani) – efectul fiind produs de cohortele de pensionați speciali și de scăderea cu un an a vieții profesionale la femei, anunță Curs de Guvernare. Media europeană a vieții profesionale este de 39 de ani, iar Olanda înregistrează valorile cele mai mari, de aproape 44 de ani în câmpul muncii. În absolut toate celelalte state, durata vieții profesionale a crescut.

Acest an agricol ar putea fi unul dintre cei mai secetoși din istorie, în special pentru culturile prășitoare, în prezent înregistrându-se secetă pedologică extremă în bună parte din țară, a declarat directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, pentru Agerpres, preluată de G4Media.

Salariile din România aproape s-au triplat în ultimii 10 ani, iar puterea de cumpărare a veniturilor medii aproape s-a dublat în acest interval, dar există și inegalități teritoriale semnificative, arată o analiză a cercetătorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează  proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Economiștii analizează și evoluția salariilor și arată că în cea mai defavorizată situație se află 11 județe, în care salariile sunt mai mici decât media națională, iar ritmul lor de creștere a rămas, de asemenea, sub media națională. Pe de altă parte, doar 3 județe au salarii medii mai mari decât media națională și un ritm de creștere al salariilor peste medie, anunță Economedia.ro.

Luni cu temperaturi peste cele obişnuite, atât în iarnă cât şi în vară, precipitaţii puţine şi secetă, această combinaţie pusă pe seama schimbărilor climatice a redus drastic rezervele de apă din insulele greceşti, tocmai când consumul explodează în plin sezon turistic, relatează agenţia EFE, conform
Economica.net care citează Agerpres. În faţa acestei situaţii, autorităţile din mica insulă Sifnos, în arhipelagul Cicladelor, au cerut să se declare stare de urgenţă, după ce au constatat că în unele părţi consumul de apă în luna iunie s-a dublat faţă de cel din aceeaşi lună a anului trecut.
Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro