Business News

Știrile zilei, 19 iulie. Creștere cu 88% a amenzilor aplicate de Antifraudă, în iunie. Românii preferă telefoane premium

19 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Între 2011 și 2022, România a pierdut 15% din capacitatea de producţie a energiei, în condițiile în care s-au închis multe dintre centralele pe cărbuni şi s-au montat circa 3.600 MW de centrale eoliene şi solare, însă nu cât s-a scos din funcţiune. Așa se face că, pe fondul creșterii de consum generate de caniculă, România a ajuns să importe masiv energie. Tot în perioada 2011-2022, Grecia şi-a crescut cu 46% capacitatea de producţie, Germania cu 43%, Polonia cu 23%, iar aceste evoluții se văd în preț, scrie Ziarul Financiar.

Adunarea generală a acționarilor (AGA) companiei de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a aprobat vineri, la a doua convocare, cu votul decisiv al acționarului majoritar Ministerul Energiei, ce deține peste 82% din capital, continuarea proiectului reactoarelor modulare mici (SMR), scrie Profit.ro.

Europenii au înmatriculat în primele șase luni din acest an 305.713 mașini Dacia noi, cu 3,6% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. În luna iunie, Dacia a deținut o cotă de piață de 4,6% în Europa la mașini înmatriculate, devansând mărci precum Peugeot (4,3%), Hyundai (4,1%), Opel (3,3%), Ford (2,9%), Fiat (2,9%), SEAT (2%) sau Suzuki (1,6%), scrie Economica.net.

Investitorii au realizat peste 213.000 de tranzacţii cu acţiuni Hidroelectrica, la o valoare ce depăşeşte cinci miliarde de lei, se arată într-un comunicat de presă al companiei. Potrivit sursei citate, în decursul primului an la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), randamentul de preţ al acţiunii Hidroelectrica (H2O) a fost de 24%, în timp ce randamentul total, ce include dividendele, s-a situat la 37%, scrie Agerpres.

Microsoft a anunțat o întrerupere a serviciilor care vizează aplicațiile sale Microsoft 365, afectând întreprinderile și utilizatorii din întreaga lume. Mii de echipamente Windows se confruntă cu problema Blue Screen of Death (BSOD) la pornire, afectând bănci, companii aeriene, televiziuni, supermarketuri și multe alte întreprinderi din întreaga lume, scrie Profit.ro.

În iunie, ANAF a realizat peste 4.200 acţiuni de control fiscal (+26,7% față de iunie 2023) prin care au fost stabilite obligaţii fiscale suplimentare de 281,96 milioane de lei. De asemenea, s-au realizat 1.700 de controale antifraudă, prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 18,21 milioane de lei (+87,6% față de iunie 2023). Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a apreciat că există o ”eficientizare reală a activităţilor de control”, scrie termene.ro.

Ursula von der Leyen a anunțat un program pentru debirocratizarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), potrivit documentului de poziție prezentat joi în Parlamentul European, conform Economedia.ro.

Primul semestru ale acestui an a debutat cu o stagnare a vânzărilor de smartphone-uri în România, însă valoarea pieței a crescut cu 9%, motorul de creștere fiind segmentul premium în dauna telefoanelor din gama de jos al segmentelor de preț, estimează, Tiberiu Dobre, vicepreședinte al Samsung Electronics România & Bulgaria, într-un interviu pentru Economica.net.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro