Business News

Livetext – Știrile zilei pentru antreprenori, 12 iulie. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici

12 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

Câştigul salarial mediu net în luna mai a fost 5.118 lei, în scădere cu 99 lei (-1,9%) faţă de luna aprilie 2024, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), rpeluae de news.ro. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (11.253 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.784 lei).

România are toate șansele să atingă, în acest an, granița de 100 de miliarde de euro la capitolul exporturi. Cele mai multe vor merge către Germania, Italia, Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria, scrie profit.ro. Potrivit datelor statistice, anunțate de INS, în primele cinci luni din acest an, exporturile firmelor românești au însumat 38,5 miliarde de euro, iar perspectivele arată că, la finele primului semestru, am putea ajunge la 50 de miliarde de euro.

Portalul de servicii online al Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) va fi indisponibil începând cu data de 16 iulie 2024 pentru depunerea de cereri și declarații, iar activitatea oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale va fi suspendată începând cu 19 iulie, potrivit Termene.ro.

Compania Turism Felix, care operează 5 hoteluri în Băile Felix, din portofoliul Transilvania Investments, negociază cu marile grupuri Accor și InterContinental Hotels (IHG) pentru a afilia hotelurile Internațional (4 stele), Termal (3 stele) și Nufărul (3 stele) la aceste lanțuri internaționale, scrie Profit.ro, citând surse din piață.

Compania de stat Hidroelectrica (simbol bursier H2O), cel mai mare producător de energie electrică din România, aniversează pe 12 iulie 2024 un an de când acţiunile sale au debutat la Bursa de Valori Bucureşti în urma unei oferte record prin care Fondul Proprietatea a vândut 20% pentru 9,3 mld. lei. Statul român a păstrat pachetul de 80%, anunță Ziarul Financiar. A fost cea mai mare listare pe o bursă de valori din Europa în anul 2023 şi a patra cea mai mare la nivel mondial la acel an, iar astăzi, la un an distanţă, Bursa de Valori Bucureşti se poate lăuda cu mai multe recorduri aduse în principal de fluxurile noi de capital, dar şi cu investitori care până la IPO nu mai interacţionaseră cu bursa locală. Cele mai mari randamente bursiere din ultimul an sunt la Bucureşti.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că guvernul va continua măsurile de plafonare a unor prețuri, deși aceasta e criticată de membrii mediului de afaceri pentru că distorsionează mecanismele pieței. Ciolacu a susținut că scăderea inflației ar fi efectul acestor plafonări, conform Economedia.ro. „Scăderea pentru a patra lună consecutivă a inflației e confirmarea că acest guvern e pe traseul corect. Sunt convins că prețurile vor scădea în continuare. Sunt convins măsurile de plafonare a prețurilor la energie și gaze, respectiv la adaosurile comerciale la alimentele de bază, vor continua să producă efectele dorite”, a spus Ciolacu în debutul ședinței de guvern.

Franta a urcat pe locul trei în topul investițiilor străine directe în România, potrivit datelor de la finele anului 2023, în creștere de pe poziția a șasea, ocupată în anul precedent, când investițiile însumau 9,7 miliarde de euro, anunță Profit.ro. Comertul filateral dintre cele două țări a avansat, de asemenea cu peste 8 procente, arată o analiză realizată, înainte de ziua națională a Franței, din 14 iulie, de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER).

Rata anuală a inflației și-a continuat tendința descrescătoare în iunie, când a coborât la 4,9% de la 5,1% în luna mai. Cel mai puțin în iunie s-au scumpit, în medie, alimentele, cu 1,1%. La polul opus s-au situat serviciile, al căror prețuri au crescut în termeni anuali cu 8,8%, anunță Curs de Guvernare.

Rata anuală a inflatiei a coborât în luna iunie la 4,9%, după ce în luna mai a fost de 5,1% iar în aprilie de 5,9%, în condiţiile în care cele mai mari creşteri de preț s-au înregistrat la servicii, de 8,8% faţă de iunie 2023.

Preţurile la mărfurile nealimentare au crescut în iunie cu 6,28% an/an, în timp ce la mărfurile alimentare creşterea a fost de 1,1%, potrivit datelor publicate joi de INS.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro