Business News

Investiție de peste 30 de milioane de dolari în afacerea cu snacks-uri a PepsiCo România

11 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

În urma implementării proiectului demarat în 2022, au fost adăugate la fabrica de snacks din Popeşti-Leordeni trei linii de producție operaționale şi a fost construit depozitul automatizat inaugurat pe 10 iulie. Inaugurarea s-a făcut în prezența premierului României Marcel Ciolacu.

Centralizarea operațiunilor Pepsi

La inaugurarea depozitului, Radu Berevoescu, General Manager & Senior Commercial Director East Balkans PepsiCo România, a declarat: „Finalizarea acestei investiţii reprezintă un pas important în centralizarea tuturor operaţiunilor noastre într-un singur punct, transformând fabrica noastră într-un centru regional strategic pentru Europa Centrală şi de Sud-Est. Beneficiind de o capacitate de producţie şi depozitare impresionantă, acesta va asigura un control eficient al inventarului, reducând în acelaşi timp emisiile de carbon şi costurile operaţionale”.

El a menţionat că 95% din producţia fabricii de snakcsuri este asigurată din cartofii și porumbul produşi în România, PepsiCo având o colaborare permanentă cu 27 de fermieri din ţara noastră, cu jumătate dintre aceştia lucrând de aproape 20 de ani.

Prezent la eveniment, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că Pepsi, deşi este o companie americană, şi-a păstrat „permanent o secvenţă de ADN românesc” şi că „este modelul investitorului de calibru în economia românească”.

Marcel Ciolacu, premierul României, a remercat că Pepsi exportă producţia de la fabrica din Popești-Leordeni către alte 17 state din lume. „Pentru toate acestea, nu pot decât să vă asigur de aprecierea şi respectul meu!”, a spus acesta

La rândul său, ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec a spus Noul depozit este o dovadă a inovaţiei, include tehnică de robotică avansată şi are parte de sustenabilitate prin care va atinge neutralitatea în privinţa emisiilor de carbon până în anul 2040. (…) În ultimii 10 ani, investiţiile PepsiCo în România au depăşit 320 milioane dolari, ceea ce arată că piaţa din această ţară rămâne o prioritate pentru investitorii americani”.

Investiția

Lucrările în depozitul automatizat de ultimă generaţie au costat 33,5 milioane de dolari, iar construcţia a durat un an. Construcţia s-a desfăşurat pe o suprafaţă de 32.500 metri pătraţi, având în centru un depozit de tip high bay cu o înălţime de 34 metri. Capacitatea totală a depozitului este de 23.500 de paleţi, iar capacitatea totală de procesare este de 320 de paleţi pe oră.

„Depozitul este proiectat pentru a fi autonom din punct de vedere energetic, fiind alimentat de un sistem de panouri fotovoltaice de 6000 metri pătraţi cu o capacitate instalată de 700 kWp. Acesta asigură un control mai eficient al inventarului şi garantează integritatea paleţilor prin reducerea punctelor de manipulare”, susțin reprezentanții Pepsi.

Depozit prietenos cu mediul

Investiţia în noul depozit automatizat face parte din eforturile PepsiCo de atingere a obiectivelor pe termen lung din cadrul agendei pep+ şi va contribui la o reducere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră, de aproape 500 de tone în total. Pe parcursul unui an, depozitul va contribui la eliminarea a peste 9.000 de camioane de transfer şi va reduce amprenta de carbon a unui palet depozitat de cinci ori.

Fabrica de snacks-uri a PepsiCo are în prezent o capacitate de producţie anuală de 39.000 de tone şi deserveşte 17 ţări: România, Bulgaria, Moldova, Grecia, Cipru, Albania, Muntenegru, Serbia, Croaţia, Slovenia, Bosnia şi Herţegovina, Ungaria, Ucraina, Kosovo, Macedonia de Nord, Cehia şi Slovacia.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro