Business News

Livetext – Știrile zilei pentru antreprenori, 1 iulie. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici

1 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

Prima anvelopă a fost produsă în fabrica Nokian Tyres din Oradea. Producția la scară comercială va începe în 2025, conform planificării, a anunțat compania într-un comunicat de presă, anunță Economica.net. Nokian Tyres a produs prima anvelopă în noua sa fabrică pe care o construiește în Oradea, astăzi, 1 iulie. Prima anvelopă produsă în Oradea este Nokian Tyres Snowproof 2, un simbol al aniversării a 90 de ani de la invenția anvelopelor de iarnă.Producția la scară comercială va începe în prima parte a anului 2025. Construcția fabricii a început în mai 2023.

Rezervele valutare la Banca Națională a României (BNR) se situau, la 30 iunie, la nivelul de 64,392 miliarde euro, față de 65,072 miliarde euro la 31 mai 2024, anunță Profit.ro. „La 30 iunie 2024, rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de 64,392 miliarde euro, față de 65,072 miliarde euro la 31 mai 2024. În cursul lunii au avut loc următoarele operațiuni: Intrări de 1,964 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor și altele; Ieșiri de 2,644 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută; plăți din contul Comisiei Europene și altele”, arată datele BNR.

În următoarele săptămâni cel mai probabil va fi deschis noul showroom dedicat mărcii, investiție realizată direct de compania condusă de Elon Musk. Informaţii cu privire la suprafață sau valoarea investiției nu au fost comunicate, Tesla fiind de departe cel mai discret brand auto la nivel mondial, anunță Ziarul Financiar. Primul centru integrat Tesla de pe piața locală este amplasat lângă birourile Swan din Pipera Nord.

Situația fiscală a României se va deteriora mult peste așteptări în acest an electoral, anunță Profit.ro. Deficitul bugetar, în loc să scadă, așa cum era programat, va merge la peste 7% din PIB, ca în al doilea an de pandemie. Doar creșterile de taxe vor putea reduce deficitul bugetar de anul viitor: creșterea taxei pe valoare adăugată, a accizelor, a taxelor pe proprietate și mărfuri. Sunt avertismentele UniCredit Bank, care se așteaptă ca din 2026 să fie introdusă și taxarea progresivă a veniturilor.

România va rata și anul acesta pragul de 10 milioane de tone de grâu, arată ultima prognoză a Comisiei Europene în care randamentele au fost ajustate în minus cu 5% față de estimările din mai, anunță Economedia.net. Inițial, specialiștii europeni calculaseră pentru România o producție de 10,1 milioane de tone. Fermierii Români au cultivat anul acesta cu grâu 2.239.000 hectare, a patra cea mai mare suprafață din UE după Franța ( 4.893 ha), Germania (2.897), Polonia (2.449 ha), ceea ce le-ar aduce aproximativ 9,8 milioane de tone, arată calculele Economica pe baza ultimelor estimările ale Comisiei Europene. În prognoza din iunie, analiștii europeni au estimat pentru România un randament de 4,41 tone la hectar, cu 5% mai mic decât în luna mai, ceea ce înseamnă că producția totală ar putea ajunge din nou sub pragul de 10 milioane de tone.

Ponderea taxelor pe consum, accize și TVA, transferate integral clienților finali, în prețul carburanților, a ajuns la 48%, în cazul benzinei, și la 45%, în cel al motorinei, după scumpirile importante efectuate azi, ca urmare a intrării în vigoare a celei de-a doua creșteri de accize, creștere aplicată de guvern în două etape în acest an, conform analizei Profit.ro. Dacă înaintea scumpirii, dintr-un preț de aproximativ 7 lei/l de benzină, statul încasa 3,14 lei (2,02 lei acciză și 1,12 lei TVA), reprezentând 44,9% din prețul final, după majorarea de preț de luni, în buzunarele statului vor intra 3,57 lei (2,38 lei acciză și 1,19 lei TVA), reprezentând 48% din prețul final.

Capitala conduce în Topul celor mai Prosperitate orașe din România, grație salariilor și competitivității urbane, însă ratează primul loc la indicatori tot mai importanți pentru definirea calității vieții, precum Calitatea locului și Vibrația, arată City Index 2024, conform Curs de Guvernare. Acesta este un barometru ce evaluează performanța urbană a reședințelor de județ din România. De asemenea, Bucureștiul are cele mai mari probleme cu infracționalitatea. Pornind de la 51 de indicatori aleși de către experții care au contribuit la studiul realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare, Indexul conține mai multe clasamente ce oferă, pe unele dimensiuni, surprize greu de intuit și care răstoarnă percepțiile.

Concluziile pot deveni un „instrument de lucru pentru administrațiile publice, dar și pentru sectorul privat, oferind rapoarte detaliate, care pot sprijini luarea unor decizii informate și strategice în planificarea urbană”, menționează autorii studiului.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro