Business News

Proiect Finanțe: Polițele RCA pentru firme și populație, plafonate până pe 30 septembrie

20 iunie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Astfel, tarifele maxime ale polițelor de răspundere civilă auto nu vor putea depăși nivelurile practicate de asiguratori la 28 februarie 2023, companiile putând ajusta aceste niveluri cu un procent de maximum 6,8%.

”Tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% și sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a proiectului de act normativ. Totodată, tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a propunerii de prelungire”, se menționează în comunicatul Finanțelor.

Costul polițelor RCA a fost plafonat la nivelul tarifelor practicate de asiguratori pe data de 28 februarie 2023 prin HG nr.1326/2023. De atunci, soluția a fost menținută prin mai multe decizii de prelungire emise de Ministerul Finanțelor.

De asemenea, potrivit actului normativ elaborat de Finanțe, comisioanele percepute de brokeri pentru intermedierea polițelor RCA vor rămâne plafonate la nivelul de 8%.

Cum se calculează despăgubirile

Ministerul Finanțelor a mai comunicat că despăgubirile acordate de asiguratori ”nu vor putea depăși costul mediu practicat de reprezentanțele rent-a-car ce oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto și se acordă numai în situația în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic”.

”Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile prevăzute mai sus este de 30 de zile, fie de la data eliberării autorizației de reparație de către unitățile Poliției Române, fie de la data eliberării documentului de intrare în reparație eliberat de către asigurătorul RCA. Termenul poate fi prelungit numai cu aprobarea asigurătorului RCA în situații justificate, probate cu documente”, se menționează în document.

Din cele 10,3 milioane de mașini în circulație doar 7,4 milioane sunt asigurate

Potrivit comunicatului, la data de 31 decembrie 2023, din numărul total de vehicule din parcul național auto, respectiv 10.333.293, la data de 6 iunie 2024 erau asigurate un număr de 7.486.349 de vehicule.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro