Business News

Răspunsul din care reiese că Guvernul României nu susține menținerea cotei unice până în 2033

17 iunie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Propunerea legislativă depusă în Parlamentul României privind menținerea cotei unice de impozitare până la finalul anului 2033 a fost analizată și de experții Guvernului României. Analiza Executivului de la Palatul Victoria a ajuns la concluzia că proiectul nu poate fi aplicat, astfel guvernul a respins proiectul.

„Având în vedere considerentele menționate, guvernul nu susține adoptarea acestei inițiative legislative”, este concluzia punctului de vedere transmis de la Palatul Victoria. De precizat că analiza guvernamentală este doar consultativă și nu poate opri o inițiativă dacă aceasta primește acceptul comisiilor de specialitate din camerele parlamentare și ajunge la vot în plen, mai întâi în Senat și apoi în Camera Deputaților.

Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare completarea art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, cu un nou alineat, alin. (31), prin care se instituie interdicția de modificare, până la data de 31 decembrie 2033, a cadrului normativ care reglementează cota unică de impozitare asupra veniturilor și profiturilor.

Nemulțumirile Guvernului României

Executivul de la Palatul Victoria a enumerat mai multe motive pentru care consideră că proiectul nu trebuie aprobat în Parlament.

„Inițiativa legislativă nu instituie norme suficiente care să evidențieze cu claritate intenția de reglementare și nu asigură identificarea impozitelor care intră în sfera de aplicare a prevederilor propuse, în condițiile în care aceasta are ca obiect protejarea cotei unice de impozitare asupra veniturilor și profiturilor, noțiune cu caracter general, nedefinită de Codul Fiscal”, explică reprezentanții guvernamentali.

În acest context, din perspectiva impozitării profitului/veniturilor persoanelor juridice române, introducerea prevederilor care reglementează neadoptarea/neaprobarea pe o perioadă de 10 ani a unor acte normative prin care se modifică, se completează sau se elimină cota unică de impozitare asupra veniturilor și profiturilor, ar conduce la:

Acordurile României cu UE

„De asemenea, componenta de reformă fiscală din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vizează și revizuirea cadrului fiscal, respectiv alinierea sistemului de impozitare cu actuala și viitoarea etapă de dezvoltare economică a României, prin îmbunătățirea structurii veniturilor fiscale, precum și eliminarea distorsiunilor și lacunelor din sistemul fiscal”, mai amintesc experții guvernamentali.

Punctul de vedere al guvernului mai atrage atenția că „instituirea unei interdicții temporare de legiferare într-un anumit domeniu este de natură a aduce atingere rolului Parlamentului, astfel cum acesta este reglementat în cuprinsul art. 61 alin. (1) din Constituția României, republicată, conform căruia Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării”.

Astfel, printr-un act infraconstituțional „nu pot fi restrânse condițiile în care Guvernul poate acționa ca și legiuitor delegat, conform art. 108 și art. 115 din Constituție, în caz contrar urmând a fi încălcate aceste dispoziții din Legea fundamentală”, se mai precizează în analiza guvernamentală.

Despre inițiativa legislativă

Propunerea legislativă urmărește să asigure menținerea cotei unice de impozitare pentru o perioadă de zece ani, continuând astfel linia politică promovată în ultimele două decenii. Cota unică aplicată acum este 10%. „Scopul măsurii este de a consolida predictibilitatea și stabilitatea fiscală în România, oferind certitudine atât investitorilor, cât și cetățenilor în ceea ce privește mediul fiscal pentru următorul deceniu”, se precizează în inițiativă.

Mai trebuie precizat că proiectul cere menținerea cotelor unice, dar guvernele pot schimba procentele acestor cote unice. În prezent:

„Dezbaterea acestei propuneri legislative se anunță a fi una deosebit de importantă, având în vedere impactul pe care politica fiscală îl are asupra economiei și societății în ansamblul său. Se așteaptă că reprezentanții din Senat vor analiza în detaliu argumentele pro și contra menținerii cotei unice de impozitare, luând în considerare efectele acesteia asupra creșterii economice, conformării fiscale și nivelului de trai al populației”, scriu semnatarii proiectului.

Avantajele cotei unice

În expunerea de motive pentru care susțin acest proiect, senatorii și deputații semnatari enumeră următoarele:

Cota unică e bună, dar să crească la 16%

Expertul în fiscalitate Gabriel Biriș susține că o impozitare prin cotă unică este singura variantă benefică pentru bugetul public, dar și pentru antreprenori. Însă, expertul argumentează în favoarea revenirii la cota unică de impozitare de 16%, care ar mai reduce din deficitul înregistrat anual la bugetul public. Acum aceasta este la 10%. Fostul ministru de Finanțe se bazează pe următoarele considerente pe care le expune pe pagina sa:

Gabriel Biriș susține că revenirea la cota unică de 16% ar trebui să fie însoțită de măsuri complementare, cum ar fi:

Amenințarea cotei progresive

Proiectul de lege vine și ca răspuns la incertitudinea din cadrul alianței de guvernare asupra sistemului de impozitare care va fi aplicat în România în viitor.

Premierul Marcel Ciolacu este unul dintre cei care susțin că impozitarea pe venituri trebuie crescută printr-o impozitare progresivă. Acesta susține că impozitarea progresivă va face și ca taxele pe forța de muncă să scadă.

„Sunt unul dintre susținătorii impozitului progresiv. Peste tot în lume, unde ai venituri cumulate, nu venituri doar din salariu, am venituri cumulate. Am salariu, unde îmi plătesc impozitul – l-am dat deoparte. Peste tot în lume nu plătesc 10%, chiar dacă îl vinzi cu 1.200, chiar dacă îl vinzi cu 10 milioane. După anumite praguri, îți vine altă impozitare”, a declarat Marcel Ciolacu într-o emisiune de la Antena 3 de la începutul lunii martie.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro