Majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei de la 1 iulie cu plusuri și minusuri. Ce probleme au mai rămas de rezolvat
În Articol
- Majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei de la 1 iulie va aduce 280 de lei în plus, în mână, celor care sunt plătiți cu minimul pe economie și mult mai mulți bani demnitarilor, bugetari ale căror venituri sunt calculate în funcție de acest indicator.
Măsura fost aprobată prin HG 598/2024 și completată prin OUG 59/2024 care prevede că 300 de lei din noul salariu minim brut nu vor fi taxabili (pentru această sumă nu se va achita impozit sau contribuții sociale).
Termene.ro vă prezintă principalele implicații ale majorării și ce a mai rămas de rezolvat până la 1 iulie așa încât măsura să își atingă efectul scontat de autorități.
Câți salariați vor beneficia de majorare
În prezent, circa 760.000 de salariați, respectiv 13,9% din total, sunt plătiți cu salariul minim pe economie. De majorarea salariului minim vor beneficia însă 1,87 milioane de salariați.
Cât va fi salariul minim net pe economie
De la 1 iulie, salariul minim net pe economie va deveni 2.363 de lei, în creștere cu 280 de lei față de nivelul actual.
Câte salarii minime vor fi de la 1 iulie
Salariul minim brut pe economie de 3.700 de lei nu se va aplica și angajaților din sectorul agricol și din industria alimentară și nici lucrătorilor din construcții. Astfel, după cum a precizat Ministrul Muncii pentru portalul hotnews.ro, salariul minim pe economie este legiferat prin HG 598/2024, în timp ce salariile din sectorul agricol și din construcții sunt stabilite prin un alt act normativ – OUG 93/2023.
Prin urmare, de la 1 iulie salariul minim brut din agricultură și industria alimentară va rămâne la nivelul de 3.436 de lei, iar venitul minim brut din construcții va rămâne la nivelul de 4.582 de lei. În ambele cazuri, venitul net se va situa peste salariul minim net pe economie, nivelurile fiind de: 2.396 lei și, respectiv 3.196 lei.
Efecte adverse
După cum semnala recent Economica.net, odată cu majorarea venitului minim brut ar fi trebuit majorat și plafonul total de venit care le va permite angajaților să beneficieze de cei 300 de lei netaxabili.
Mai precis, în prezent acest plafon este de 4.000 de lei. Astfel, angajații cu venitul minim care primesc pe lângă salariu bonuri de masă sau stimulente ce conduc la depășirea plafonului menționat, nu se mai încadrează pentru cei 300 de lei neimpozabili. Prin urmare, odată cu majorarea salariului minim ar trebui crescut și plafonul venitului total ce permite acordarea facilității prevăzute de OUG 59/2024.
Industrii afectate
Unii reprezentanți ai mediului de afaceri susțin majorarea salariului minim, cu precizarea că această creștere ar trebui să se facă după un calendar bine stabilit. Devansarea acestui calendar generează probleme serioase în acele domenii în care contractele comerciale sunt încheiate pe termen lung.
Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), a declarat pentru termene.ro că unul dintre domeniile afectate ar putea fi industria prelucrătoare, ”un sector unde se lucrează cu contracte negociate în avans pe 3, 6 luni sau chiar 12 luni, și unde nu se mai poate umbla la prețuri”.
Reprezentanții industriei textile au adoptat o poziție chiar mai fermă, declarând că nu sunt de acord cu majorarea. „Angajatorii sunt împotriva acestei majorări a salariului minim, dar și a grilei de salarizare. Angajații competenți sunt răsplătiți de angajatori. Pe de altă parte, de ce să dai un salariu mare celui care nu știe meserie? Vorbim de muncitorii necalificați care primesc în general salariul minim pe economie”, a spus Dumitru Turcu, de la Patronul Industriei de Textile din România. Potrivit acestuia, pentru a face față costurilor în creștere industria textilă ar putea recurge la concedieri, în rândul personalului necalificat.
Calendar majorare salariu minim brut în ultimii 3 ani:
– 1 octombrie 2023 – 3.300 lei
– 1 ianuarie 2023 – 3.000 lei
– 1 iunie 2022 – 2.750 lei
– 1 ianuarie 2022 – 2.550 lei
– 13 ianuarie 2021 – 2.230 lei
Ce mai puteți citi pe secțiunea Business News by Termene.ro
De ce primul loc de muncă al tinerilor români vine după vârsta de 29 de ani
Divizia Mercedes din România a înregistrat afaceri record de 2 miliarde de euro
Băncile cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei constituite de firme