- Azi e miercuri, 5 iunie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la ora 08:00 dimineața și continuă din 3 în 3 ore până la ora 22:00. După fiecare interval de 3 ore, dacă este cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.
Știrile zilei vor fi așezate într-o ordine descrescătoare a importanței informațiilor, de la cea mai importantă știre a zilei pentru mediul antreprenorial și pentru cel economic în general. Topul va fi actualizat pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Topul știrilor zilei
- 1. Renault începe ansamblarea unui nou motor termic în România, motor ce va fi exportat și la fabrica din Turcia.
Horse, divizia de motoare termice și sisteme hibride de propulsie a grupului Renault, începe asamblarea în România a motorului HR12, o unitate de 1.2 litri care intră în echiparea SUV-ului Dacia Duster, anunță
Economica.net. Produsul va fi exportat și la uzina Renault de la Bursa, Turcia. Odată cu trecerea facilităților de producție pentru motoare și cutii de viteze din România în subordinea divizie Horse, cea care, cu doar câteva zile în urmă, s-a aliat cu chinezii de la Geely pentru a forma Horse Powertrain Limited, întreaga activitate de asamblare a motoarelor termice, sistemelor hibride și cutiilor de viteze a intrat în resposabilitatea noii entități.
De ce este importantă știrea:
Este semnul că România rămâne în planurile de viitor ale celor de la Renault, chiar dacă doar pentru motirizarea termică și hibridă.
- 2.Transgaz se gândește la viitor și vrea să transporte hidrogen.
Transportatorul național de gaze Transgaz a decis, în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, de miercuri, înființarea unei societăți cu răspundere limitată având ca obiect de activitate transportul hidrogenului, anunță
Profit.ro.
„Cu 154.772.981 de voturi Pentru reprezentând 100% din numărul total de voturi exprimate, aprobă înființarea unei societăți cu răspundere limitată având ca obiect de activitate transportul hidrogenului, cu asociat unic Transgaz SA. În conformitate cu prevederile Ordinului nr.551/31.05.2024 al Secretarului General al Guvernului, statutul Societății Transport România Hidrogen SRL, nou înființată, va fi refăcut în sensul respectării prevederilor art.197 alin. (1) și alin. (4) din Legea societăților nr.31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv Societatea va fi administrată de unul sau mai mulți administratori, asociați sau neasociați, numiți prin actul constitutiv sau de adunarea generală, și nu de către un Consiliu de administrație”, arată un anunț transmis de companie Bursei de Valori București (BVB), citat de Profit.ro.
De ce este importantă știrea:
Transgaz este una dintre cele mai importante companii din România, atât ca importanță economică (cifră de afaceri, dividente date la stat), cât și a infrastructurii energetice. Societatea de stat are practic exclusivitatea transportului de gaze în România. Cu toate acestea, odată cu politicile agresive europene de trecere la energia verde, Trangazul riscă să-și piardă cifra de afaceri și rolul până cel târziu în 2050. Investiția în transportul de hidrogen, sursa de energie verde, este semnul că societatea dorește să rămână importantă și în următoarele decenii, după ce gazul nu va mai fi o sursă importantă de producere a energiei electrice sau termice.
- 3. În ultimii 5 ani, sumele încasate de ANAF nu au trecut de 30% din valoarea amenzilor dispuse.
Valoarea totală a sancțiunilor pe care inspectorii le stabilesc ca amenzi este în creștere în ultimii ani și se află la valori ridicate, de peste 100 de milioane de lei pe an. Sumele plătite, însă, de către cei sancționați sunt semnificativ mai reduse, conform analizei Profit.ro. Astfel, la nivelul anului 2022, statul a încasat doar 26% din suma totală a amenzilor aplicate, în scădere ușoară de la 29% în 2021.
- 4. Analiza alegerilor europarlamentare.
Când alegătorii UE se îndreaptă la urne la sfârșitul acestei săptămâni, un lucru este cert: aproape niciunul dintre ei nu se va gândi la Europa când vor vota, așa începe analiza Curs de Guvernare legată de alegerile europarlamentare de duminică, de 9 iunie. O multitudine de studii arată că majoritatea cetățenilor blocului nici nu înțeleg și nici nu le pasă de votul Parlamentului European. Din acest motiv, ei tind să voteze pe baza preocupărilor interne în loc să decidă în funcție de politicile de la Bruxelles.
- 5. Petrom, liderul pieței carburanților, a ieftinit miercuri 05 iunie 2024, benzina și motorina cu câte 8 bani pe litru.
După aceste reduceri de prețuri, atât benzina standard, cât și motorina standard costă sub 7 lei pe litru la aproape toate stațiile Petrom din țară. La o stație Petrom din Constanța, de exemplu, motorina standard costă 7,01 lei pe litru. Stația Petrom Vitan, monitorizată de
Economedia, afișează miercuri 05 iunie 2024, următoarele prețuri: 6,93 lei pentru un litru de benzină standard și 6,98 lei pe litru în cazul motorinei standard.