Start Up Nation Diaspora nu va mai fi organizat în 2024. Cum vor putea participa la program românii din străinătate
- Antreprenorii aflați la început de drum din afara țării vor putea la rândul lor să obțină finanțări prin intermediul programului Start-Up Nation 2024, ca și în celelalte ediții, a declarat pentru Termene.ro Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).
Diferența față de ultima ediție a Start-Up Nation este că la ediția care va fi lansată în 2024 nu va exista un program special care se va adresa doar antreprenorilor cu origini române care va avea un buget separat de programul destinat antreprenorilor din România.
Pentru a parcurge etapa de pregătire obligatorie ce va preceda depunerea proiectelor, aceștia vor putea lua parte la cursuri de antreprenoriat organizate online, a precizat acesta.
„Nu vom avea o sesiune dedicată românilor din afara țării ci aceștia vor putea să participe la Start-Up Nation în aceleași condiții ca și românii din țară”, a completat ministrul. În anii trecuți, programul Start-Up Nation a inclus două piloane – unul adresat românilor aflați în țară și cel de-al doilea românilor din diaspora.
După cum se știe, în 2024 programul Start-Up Nation va include două componente. Mai întâi, aplicanții, antreprenori la început de drum, vor urma 40 de ore de pregătire antreprenorială oferite de o firmă specializată, iar mai apoi aceștia vor depune proiectele prin intermediul cărora pot obține finanțare.
„În prezent, lucrăm la definitivarea platformei pe care se vor putea înscrie furnizorii de cursuri de formare antreprenorială, iar unele cursuri vor putea fi urmate și online”, a explicat ministrul Ștefan Radu Oprea.
Potrivit ministrului, intenția MEAT este de a lansa platforma în iunie, urmând ca în septembrie să poată fi depuse deja proiectele pentru finanțare.
Detalii despre Start-Up Nation 2024
Din proiectul ordonanței de urgență care va reglementa programul Start-Up Nation 2024 reiese că o mare parte din finanțările de 446 de milioane de euro ar urma să fie destinate proiectelor depuse de antreprenori sub 30 de ani din alte regiuni decât București și Ilfov.
- Start-Up Nation 2024 este împărțit în două subprograme, unul adresat exclusiv tinerilor sub 30 de ani. Al doilea este direcționat către persoanele între 30 și 35 de ani sau către șomerii cu indemnizație de șomaj sau fără, dar care sunt în căutarea unui loc de muncă sau sunt fără ocupație de mai mult timp.
- Valoarea unui grant poate ajunge până la maximum 50.000 de euro (250.000 de lei), iar beneficiarul trebuie să asigure minimum 10% din finanțarea pe care o solicită.
- Pentru solicitanții din regiunea București-Ilfov, bugetul se ridică la 29,75 milioane de euro, iar granturile se acordă doar tinerilor sub 30 de ani.
- Start-Up Nation 2024 își propune să contribuie la înființarea a peste 7.200 de întreprinderi mici și mijlocii și la crearea a peste 15.500 de locuri de muncă.
Orice informație despre adoptarea cadrului legislativ corespunzător și deschiderea perioadei de înscriere va fi comunicată exclusiv de MEAT și va fi publicată pe site-urile oficiale www.economie.gov.ro și www.imm.gov.ro.