Business News

Livetext – Știrile zilei pentru antreprenori, 27 mai. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici

27 mai 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

Digi Romania și Clever Media, companie deținută de omul de afaceri Adrian Tomșa, cumpără operatorul de telefonie mobilă Telekom România prin West Network Invest S.R.L, un vehicul investițional deținut de cele două companii, anunță Profit.ro. „Societatea informează piața că, în dată de 27 mai 2024, Digi România S.A. („Digi”) a încheiat un acord de principiu privind principalii termeni și condiții pentru achiziționarea de către West Network Invest S.R.L, un vehicul investițional deținut majoritar de către Digi și minoritar de către grupul Clever Media, a unei dețineri de 99,9999994% din capitalul social al Telekom România Mobile Communications S.A. („Telekom România Mobile”) de la Hellenic Telecommunications Organization S.A. („Tranzacția”)”, anunță compania.

În primele patru luni din 2024, Dacia Sandero a ajuns foarte aproape de pragul de 100.000 de unități vândute în Europa, în timp ce Ford Puma și Dacia Duster sunt despărțite de ceva mai mult de 2.000 de unități, anunță Economica.net. Raportul Dataforce cu privire la înmatriculările de autoturisme din perioada ianuarie – aprilie 2024 arată că Dacia Sandero – model produs în Maroc și România – a înregistrat o creștere cu 23,3% față de perioada similară din 2023 până la 97.021 unități. Grație acestui rezultat, modelul de clasă B al mărcii românești, parte a grupului Renault ocupă prima poziție în clasamentul înmatriculărilor, la distanță considerabilă de ocupantul locului doi, Volkswagen Golf, care a fost înmatriculat în 85.781 de unități.

ING Bank România anunță că în primul trimestru al acestui an a avut venituri de 877 milioane lei și active totale de 71,4 miliarde lei, în creștere cu 11,3%, respectiv cu 14,1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Se observă o tendință de creștere mai accelerată a depozitelor atrase față de creșterea portofoliului de credite, pe fundalul inflației persistente și a ratelor de dobândă relativ ridicate. În acest context de creștere al activelor și veniturilor, profitul net raportat este de 347 milioane RON, cu 1% mai mare decât T1/2023, se arată într-un comunicat al băncii, conform Economedia.ro.

Consiliul Concurenţei susţine proiectul de modificare a Legii RCA iniţiat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care se află depus la Parlament, iar săptămâna viitoare va veni cu o poziţie referitoare la fiecare amendament, a declarat preşedintele autorităţii, Bogdan Chiriţoiu, la Sinaia, transmite Agerpres, citat de Economedia.ro. „În linii mari, suntem armonizaţi cu ASF-ul, susţinem proiectul de lege, susţinem poziţia ASF. Ni s-a cerut poziţia pe fiecare amendament. Sunt în analiză la noi. Sper că săptămâna viitoare vom avea o poziţie a Consiliului pe care o putem transmite Parlamentului. În linii mari, repet, mergem pe linia ASF. Şi ei văd aceeaşi problemă pe care o vedem şi noi: faptul că mecanismele legale actuale nu permit un control bun al costurilor, sunt inflaţioniste, duc la o creştere a costurilor şi, implicit, la o creştere a preţului RCA. Trebuie să găsim o soluţie ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a afirmat Chiriţoiu.

Costul orar al forței de muncă a crescut în 2023 cu 16,1% – în termeni reali – față de aceeași perioadă din 2022, conform datelor publicate de Eurostat, ajungând la 11 euro pe lună, susține Curs de Guvernare. Analizat în contextul ultimilor 3 ani, de la criza pandemiei încoace, ritmul de creștere al costului muncii s-a accelerat în 2023, în condițiile în care productivitatea muncii a scăzut cu 3%, comparativ cu anul precedent. Iar în primele două luni din 2024, productivitatea muncii a continuat să scadă, pe fondul unei încetiniri a avansului economic din primul trimestru.

În ultimii trei ani, doar în 2021 s-a consemnat o creștere a productivității muncii în industrie (singura care poate fi măsurată în condiţii rezonabile şi este luată ca reper pentru întreaga economie), însă doar din cauza efectului de bază, fiind anul de după pandemie, în 2020 productivitatea reducându-se cu peste 4%.

Consiliul Concurenței înregistrează un maxim istoric de 54 de investigații pe care le are în lucru, iar până în vară se vor finaliza cele referitoare la furnizare de carte, distribuție de vopseluri, firmele producătoare de carne de pui, o presupusă trucare de licitație la agenția de cadastru, plângerea Aleph News împotriva RCS&RDS pentru posibil abuz de poziție dominantă, a declarat președintele autorității, Bogdan Chirițoiu, la Sinaia, anunță Profit.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro