Business News

Livetext – Știrile zilei pentru antreprenori, 24 mai. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici

24 mai 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

Uniune Europeană rămâne cel mai mare exportator mondial de produse agroalimentare, datorită reputației sale și producției sale ridicate, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene. „Valoarea exporturilor a crescut considerabil, între altele, pentru măsline și pentru uleiul de măsline, datorită creșterii prețurilor. Importurile UE au scăzut ușor în februarie 2024, în pofida unei creșteri puternice a valorii importurilor de cacao. Per ansamblu, importurile și exporturile sunt stabile față de anul trecut”, transmite Comisia Europeană, conform Economedia.ro.

Brokerii și-au consolidat prezența în distribuția asigurătorilor, cota acestora în volumul de prime subscrise ajungând la 81% la finele anului 2023, de la 58% în 2014. În urmă cu peste 20 de ani, brokerii aveau o pondere sub 10% în distribuția asigurătorilor, relevă datele analizate de Profit.ro pentru perioada 2014 – 2023, anunță Profit.ro.

Comisia Europeană a decis să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, prin trimiterea unor scrisori de punere în întârziere României, Bulgariei, Greciei, Lituaniei, Maltei, Portugaliei și Sloveniei, pentru a le reaminti obligațiile legate de comunicarea către CE a celui de-al treilea raport privind nivelurile optime din punctul de vedere al costurilor, în conformitate cu normele UE privind performanța energetică a clădirilor (Directiva 2010/31/UE), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, transmite Agerpres, citat de Economedia.ro.

Creşterea economică este aşteptată să accelereze progresiv în 2024 şi 2025, şi ceva mai pronunţat decât s-a anticipat, în condiţiile temperării inflaţiei şi ale redresării treptate a cererii externe, dar mai ales pe fondul conduitei politicii fiscale şi al utilizării fondurilor europene aferente instrumentului Next Generation EU, consideră membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naţionale a României.

Industria centrelor de date este în plină expansiune în acest moment în România, o piaţă care are un potenţial uriaş de dezvoltare, precum şi un amestec de resurse foarte bun – energie verde, forţă de muncă bună şi ieftină, terenuri şi energie electrică disponibilă la preţuri accesibile – şi care poate creşte de la sub 100 MW de infrastructură de data centere la 1.000 MW în următorul deceniu, prin investiţii de miliarde de euro, au spus reprezentanţii Tema Energy, în cadrul ediţiei speciale ZF Live Data Center Forum 2024, conform Business Magazin.

Atacurile cibernetice au devenit o problemă tot mai prevalentă în ultimii ani și cu rezultate tot mai dăunătoare, atât pentru oameni, cât și pentru companii și organizații. Consecințele atacurilor cibernetice pot fi grave, ducând la pierderi financiare, furt de date și chiar întreruperi ale operațiunilor, însă chiar dacă acestea devin din ce în ce mai sofisticate, multe dintre cele mai bune metode de apărare rămân aceleași, susține Economica.net.

a Unicornul românesc UiPath, alături de mai mulți miliardari și investitori de capital de risc, au acordat o finanțare inițială de 220 de milioane de dolari unui startup francez de inteligență artificială, numit simplu H (anterior Holistic AI), scrie Bloomberg. Startup-ul, creat de foști alumni ai DeepMind, divizia Google pentru inteligență artificială, promite să construiască următoarea generație de instrumente puternice de inteligență artificială, anunță Economedia.ro.

Guvernul a mai luat o dată act, în ședința de joi, de faptul că România a ratat 3 jaloane – de care depinde tranșa a 3-a din PNRR, amânată de Comisie – în ce privește obligația de-a aplica legea guvernanța corporative în companiile statului, anunță Curs de Guvernare. Datele sunt alarmant: din totalul de 142 de întreprinderi publice de la nivel central cărora li se aplică prevederile legale privind guvernanța corporativă, doar la 25 s-a finalizat procedura de selecție, la restul de 110 întreprinderi publice Consiliul de administrație fiind format din administratori provizorii.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro